| |     Español | english  
Naslovna
Свечана додела ђачких књижица деци која су похађала наставу на српском језику 2022/2023

24. јун 2023.

Представници Амбасаде Републике Србије у Мадриду учествовали су на свечаној додели ђачких књижица деци која су похађала наставу на српском језику.

Свечаност је одржана у холу Англосаксонске цркве у Мадриду уз учешће родитеља, деце и наставнице Катарине Марковић.

Поздрављајући учеснике скупа, министар саветник Мимица Радојевић изразила је задовољство због успешног рада наставе на српском језику, као и очекивање да ће се наредне школске године повећати број деце, која ће наставу похађати у новом простору који је, у ту сврху, уступила мадридска Месна заједница Ретиро.Kрос РТС-а у Мадриду

10. јун 2023.

Представници Амбасаде Републике Србије у Мадриду присуствовали су, 10. јуна 2023. године, Кросу РТС-а у мадридском парку Ретиро, чију је реализацију координисало „Хиспано-српско удружење Иво Андрић“. Овај традиционални догађај, на којем је ове године учествовало двадесетпеторо деце карактерише лепо дружење, радост игре и стварање пријатељстава између учесника.

Отправник послова а.i. Амбасаде Републике Србије у Мадриду Мимица Радојевић уручила је свим учесницима такмичења дипломе, медаље и поклон пакетиће са српским производима, које је донирала фирма „Balcanum“.Књига жалости у Амбасади

4. мај 2023. године

Одлуком Владе Републике Србије, поводом трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, проглашена је тродневна жалост на читавој територији Републике Србије почев од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајем 2023. године.

Тим поводом, у Амбасади Републике Србије у Mадриду, c/Velázquez, 3-2º planta, 28001 Madrid, биће отворена књига жалости:

- у петак, 5. маја од 12 до 17 часова,

- у понедељак, 8. маја од 12 до 17 часова.

- у уторак, 9. маја од 12 до 17 часова.

Изјаве саучешћа могу се слати и електронским путем на адресу: srb.emb.spain@mfa.rsДачић: Односи са Шпанијом одлични, радићемо на унапређењу економске сарадње
Односи Србије и Шпаније су одлични, пријатељски и у успону, а нови замах су им дале прошлогодишња посета Србији председника шпанске владе Педра Санчеза и председника Србије Александра Вучића Мадриду, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у Београду након разговора са шпанским министром спољних послова Хосеом Мануелом Албаресом.
 
„Ми смо захвални Шпанији на чврстом ставу који је нама од велике помоћи када је реч о принципима очувања суверенитета и интегритета, јер ми када говоримо о Косову и Метохији не говоримо само са становишта наших интереса, него и са становишта поштовања универзалних принципа међународног права,“ рекао је Дачић.
 
Истакао је да је за Србију од изузетног значаја овакав став Шпаније, а да и Србија подржава интрегритет и суверенитет Шпаније везано за разне сепаратистичке идеје и покрете који такође покушавају да једностраним актима остваре своје циљеве.
 
„Битно нам је и да радимо на унапређењу економских односа и наша спољнотрговинска размена је достигла скоро милијарду и по евра и ми треба да наставимо да ту сарадњу и даље развијамо и унапређујемо,“ рекао је Дачић.
Као позитиван пример сарадње навео је Институт Сервантес, који у Србији ради скоро 20 година. „Радујемо се шпанском председавању Европском унијом од јула“, рекао је Дачић и у шали додао да Шпанији желимо сваки успех, осим када њихови спортски тимови играју против наших.
 
Министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Албарес је оценио да су разговори са Дачићем били пријатељски и навео да су главне теме разговора биле билатерални односи две земље, дијалог Београда и Приштине, као и како приближити западни Балкан Европској унији.
 
Додао је да овај регион може рачунати на Шпанију за време њеног председавања Европском унијом. „Посету региону сам почео посетом Србији јер је она наш важан партнер, будући да је наша спољнотрговинска размена премашила милијарду евра. Желимо да наше фирме буду присутније у Србији,“ истакао је он.
 
Посебно је нагласио важност рада Института Сервантес у Београду, једином те врсте на Балкану, који игра важну улогу у културној размени и потпомаже већем учењу шпанског језика.
 
„За два месеца председаваћемо Европском унијом и правимо листу приоритета, пре свега у јачању економије и економске сарадње. Разговарам са европским колегама да у следећем семестру организујемо министарски састанак да ми из Европске уније боље упознамо западни Балкан и да имамо добар дијалог,“ навео је Албарес.
 
Додао је да је желео да чује и став Србије о нападу Русије на Украјину и да ће о томе и о жељи да две земље раде заједно на бази пријатељства и проширивању веза у свим областима разговарати и са председником Србије Александром Вучићем. Навео је и да је јуче потписаним меморандумом Шпанија обећала да ће подржавати Србију у њеним европским аспирацијама.

Извор/Фото: Танјуг


Opširnije...
Посета ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"

Ученици ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице посетили су, у пратњи наставника, Амбасаду Републике Србије у Мадриду. Наставници и ученици ове школе бораве у Шпанији од 29. марта до 5. априла 2023. године у оквиру ЕRAZMUS+ пројекта.

Ученици ОШ су најпре посетитили школу у Овиеду (Colegio Amor de Dios), која им је партнер у поменутом образовном пројекту, а са којом су реализовали и спортску сарадњу, поводом обележавања традиционалних и олимпијских игара у сусрет предстојећим ОИ у Паризу 2024. Године. У оквиру Еразмус+ пројекта о спорту учествују: Србија, Француска, Италија, Шпанија, Мађарска и Данска.Сарагоса: Отворена изложба „Никола Тесла – геније савременог електрицитета“

Изложба „Никола Тесла - геније савременог електрицитета“ свечано је отворена 9. фебруара 2023. у Каиша Форуму (Caixa Forum) у Сарагоси.

Након Мадрида и Барселоне, Сарагоса је трећи шпански град који је домаћин изложби о Николи Тесли, коју је Каиша Форум у Сарагоси најавио као изложбу о „једном од најважнијих генија науке и технологије у историји“ и „кључној личности у историји науке“.

На церемонији отварања изложбе и веома посећеној конференцији за медије, којима су присуствовали и представници Амбасаде Републике Србије у Шпанији, говорили су директор Каиша Форума у Сарагоси Рикардо Алфос и директорка Музеја Николе Тесле Ивона Јевтић, која је, том приликом, посебно истакла задовољство због одличне сарадње две институције.

Директор Каиша Форума у Сарагоси Рикардо Алфос је на отварању нагласио да је ово изложба о „генијалној и кључној личности у историји науке за развој проналазака који су обележили двадесети век, од којих је документовано око 300 патената“, истичући да је изложба интерактивна и прилагођена свим узрастима.

Планирано је да изложбу у Сарагоси, која ће трајати од 10. фебруара до 11. јуна 2023, прате бројне комплементарне активности, као што су едукативне радионице и циклус конференција и дебата, у којима ће учествовати шпански стручњаци из различитих области.

Успешност сарадње шпанске Фондације Каиша и Музеја Николе Тесле огледа се и у чињеници да ће, како се планира, након Сарагосе, изложба о лику и делу Николе Тесле бити постављена и у Севиљи.

 

 

 

 Kонкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је МСП И. Дачић 16. јануара о.г. донео одлуку бр.17/30-2023/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону и одлуку бр.18/30-2023/0 1 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање прojеката можете извршити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.htmlCovid-19 услови за улазак у Краљевину Шпанију

Обавештавамо да престају да важе сва ограничења за држављане Републике Србије за улазак на територију Краљевине Шпаније по питању COVID-19 мера.

На снази је још увек одлука о обавезном ношењу маски у здравственим установама.Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је министар спољних послова И. Дачић, донео одлуку број 361130-2022101, дана 16. новембра о.г. којом се распису је јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Предлог за доделу националног признања може поднети:

- организација дијаспоре и организација Срба у региону,

- удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју

се предлаже додела националног признања,

- дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

- цркве и верске заједнице,

- предлог за доделу националног признања "Мајка Србија" могу поднети и

јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

Увид у расписани јавни позив можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Мадрид: Премијера позоришне представе „Госпођа Ајнштајн“
Амбасадорка Републике Србије у Шпанији Катарина Лалић Смајевић присуствовала је премијери позоришне представе „Госпођа Ајнштајн“ у Општинском позоришту у Кослади.

Opširnije...
Мишчевић и Рејес Марото потписале меморандум о шпанској донацији Србији

Министарка за европске интеграције Републике Србије Тања Мишчевић и министарка индустрије, трговине и туризма Краљевине Шпаније Марија Рејес Марото, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, потписале су данас у Палати Србија Меморандум о разумевању између Републике Србије и Краљевине Шпаније за финансирање израде студија и техничке помоћи у Републици Србији, којим ће нашој земљи бити стављена на располагање бесповратна помоћ за даље јачање привредног и укупног друштвеног развоја.

Министарка Мишчевић захвалила је шпанској влади на доследној подршци коју Србији пружа у процесу приступања наше земље Европској унији, а посебно на овој значајној развојној помоћи која је додатни важан елемент даљег унапређења свеукупних односа двеју земаља. Посебно је нагласила да ће ова средства бити искоришћена за подстицање економског развоја и јачање капацитета јавног сектора Републике Србије.

„Институције јавног сектора, укључујући и јавна предузећа, моћи ће да користе ову стручну и техничку помоћ, пре свега у областима животне средина, одрживости и климатских промена, затим вода и отпада, агробизниса, дигитализације, као и у секторима информационих и комуникационих технологија, паметних градова, енергетике, саобраћајне и телекомуникационе инфраструктура и модернизације јавних институција“, рекла је Тања Мишчевић и подсетила да је ова помоћ непосредни резултат посете шпанског премијера Србији чији је основни циљ да конкретно допринесе унапређењу живота грађана Србије.

Министарка Марија Рејес Марото изјавила је да јој је част и задовољство што може да у име шпанског Министарства индустрије, трговине и туризма потпише овај Меморандум о разумевању јер, како је рекла, он представља нови корак напред у већ одличним билатералним односима наших земаља.

„Овај документ ће омогућити да се кроз донације Владе Шпаније финансира израда студија, пружање консултантских услуга и техничке помоћи за стратешке пројекте од заједничког интереса. Овим намеравамо да додатно ојачамо сарадњу између Шпаније и Србије, са крајњим циљем подршке развоју и привредном расту ваше земље, а у оквиру процеса приступања Европској унији. Такође, желим да истакнем да је за овај финансијски инструмент Владе Шпаније, Србија једина приоритетна земља у Европи, што одражава блиску природу наших билатералних односа“, рекла је Марија Рејес Марото.  

Савет Министара Краљевине Шпаније одобрио је крајем прошле године бесповратна средстава у укупном износу од 50 милиона евра за финансирање израде студија, консултантских услуга или техничке помоћи у земљама које су том одлуком одређене као приоритетне, а међу којима је Србија као једина европска држава.

VIDEO

 Синиша Мали: Пуно простора за још јачу сарадњу са Шпанијом

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са министарком индустрије, трговине и туризма Краљевине Шпаније Рејес Марото са којом је разговарао о унапређењу економских односа две земље и интезивирању сарадње у различитим областима, посебно када је реч о инфраструктурним пројектима.

Током дана одржан је и састанак председника Републике Србије Александра Вучића и министарке Краљевине Шпаније, коме су присуствовали и чланови делегације Привредне коморе Шпаније, Удружења привредника Шпаније, као и представници бројних компанија те земље.

Министри Синиша Мали и Рејес Марото, након састанка, потписали су Оквирни протокол о финансијској и техничкој сарадњи две земље у области инфраструктурних пројеката.

Мали је истакао да је, када су пројекти у питању, важна подршка Владе Шпаније.

Он је указао да је било речи и о читавом низу пројеката који се тичу заштите животне средине тзв. зелена агенда, као и да се говорило о путној, железничкој инфраструкутури, односно о пројектима који су предвиђени програмом Србија 2025, а у циљу да се заврше на време. 

„У време када имате велики број изазова у свету веома је важно да диверзификујете потенцијалне партнере у свим тим пројектима који могу да вам обезбеде не само стручно знање него и финансијску подршку да се они реализују“, рекао је Мали.

Наводећи да је за сада све отворено као тема, он је додао и да ће се видети који ће пројекти, на крају, бити реализовани у сарадњи са Шпанијом.

„Потписани протокол даје могућност да на ову тему детаљно разговарамо. Не само када је у питању финансирање пројекта, него и претходних корака, као што је анализа израда разних студија, да би видели да ли се исплати радити неке пројекте или не“, рекао је Мали.

Министар је подсетио да је држава у последњих пар година показала посвећеност инфраструктурним пројектима.

„У овом тренутку градимо десет нових аутопутева, ниједан од тих пројекта нисмо зауставили. Наставља се изградња брзе пруге од Новог Сада до Суботице, изградња здравствених центара, фабрика за пречишћавање отпадних вода.. Сада желимо да препознамо шта можемо додатно да урадимо, који нови пројекат“, рекао је министар Мали.

Он се захвалио министарки на подршци коју Шпанија пружа територијалном интегритету Републике Србије, као и на жељи да се посетом и потписивањем споразума даље унапреди сарадња две земље.

Мали је истакао да билатерална сарадња између Републике Србије и Краљевине Шпаније датира још из 1916. године, а да су интензивнији односи успостављени у последњих пар година. Министар је додао и да је Шпанија 18 спољнотрговински партнер Србије.

„Лепа вест за грађане Србије и наше пријатеље из Шпаније је да ћемо ове године имати више од милијарду евра вредност спољнотрговинске размене, али нисмо задовољни. Мислимо да можемо много боље“, рекао је Мали додајући да је сигуран да ће потписани протокол додатно унапредити сарадњу две земље.

Он је нагласио да је министарку Марото током састанка упознао са ситуацијом у Србији и тиме да је економија наше земље у последње две године кумулативно била најбрже растућа економија у Европи. Подсетио је да је у овом тренутку наш јавни дуг потпуно под контролом и да се носимо са изазовима који се дешавају у целом свету, а односе се на енергетску кризу и на пораст инфлације.

„Разменили смо искуства и начине са којима се обе земље боре са овим изазовима и оно што је резултат свега је што заједно можемо да будемо јачи“, рекао је Мали и додао да је шпанској министарки поручио да на пријатеље увек могу да рачунају.

„Последње три године, од када је кренула пандемија корона вируса и сви глобални изазови веома је важно да имате пријатеља на кога можете да се ослоните, а Шпанија то јесте за Србију, као што је Србија уз вас“, поручио је Мали. 

Министар је указао и да је велика број шпанских компанија у Београду и да се на пословном форуму одржаном раније данас разговарало о потенцијалима за даље инвестирање и нова радна места.

„Овакве посете доприносе даљем јачању наше сарадње“, закључио је Мали и изразио очекивање да министарка Морено поново дође у Београд како би отварали нове фабрике и разговарали о новим пројектима у Србији и Шпанији.

Министарка Марото оценила је да има много простора за унапређење сарадње између Србије и Шпаније.

Она је истакла и да две земље улазе у нову етапу јачања привредних односа, а да простора за сарадњу посебно има у желеничком саобраћају, енергетици и обновљивим изворима енергије.

 

 Премијера позоришне представе ,,Госпођа Ајнштајн''

Обавештавамо да ће у суботу 05.11.2022. у Teatro Municipal de Coslada бити одржана премијера позоришне представе ,,Госпођа Ајнштајн''.Отварање Међународног сајма воћарског и повртарског сектора „Fruit attraction“ у Мадриду

 

04.10.2022.

Амбасадорка Републике Србије у Краљевини Шпанији Катарина Лалић Смајевић присуствовала је, 4. октобра 2022. године, отварању Међународног сајма воћарског и повртарског сектора „Fruit attraction“ у Мадриду и посетила национални павиљон Србије, који су ове године по први пут организовале Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије.

Међу око 1.800 излагача из 130 земаља, своје производе и потенцијале за унапређење сарадње ће, до 6. октобра 2022. године, представити 11 српских компанија: „Pollino Fruit“, „Apple World“, „Fruct Company“, „Ćirić Agro MĐŽ“, „Terra Optima“, „Frueko“, „Select Fruit“, „Delta Agrar“, „Agro Bel System“, „Vija Product“ и „Forma BM“.

„Fruit attraction“ је један од водећих међународних сајмова произвођача воћа и поврћа на свету са великим капацитетом да промовише светски извоз, као комерцијална тачка повезивања професионалаца у овом сектору.Мадрид: Отворена изложба „Никола Тесла. Геније савременог електрицитета“ 29. сеп 2022.

29. сеп 2022.

Амбасадорка Републике Србије у Шпанији Катарина Лалић-Смајевић, заједно са целокупним дипломатским саставом Амбасаде, присуствовала је отварању изложбе „Никола Тесла. Геније савременог електрицитета“ у музеју Фондације Кајша (Fundación “la Caixa”) у Мадриду, која ће бити отворена до 8. јануара 2023. године.

На церемонији отварања изложбе говорили су министарка науке и иновација Шпаније Диана Морант, директор за културу и науку Фондације Кајша Игнаси Миро и директорка Музеја „Никола Тесла“ у Београду Ивона Јевтић.

У свом обраћању, министарка Морант је истакла значај промоције науке и научника који су променили свет и нагласила да Србија треба да буде поносна на свог визионара, који је оставио изузетан и неизбрисив траг на светској научној сцени.

Миро и Јевтић су у својим обраћањима нагласили значај сарадње њихове две институције, Фондације Кајша и Музеја „Никола Тесла“, која је ојачана успехом ове изложбе у Барселони, с потенцијалом њеног даљег јачања.

Планиране су бројне комплементарне активности, као и да сваког понедељка у новембру шпански стручњаци из области науке и историје уметности држе конференције на тему српског научника.

Изложба је претходно била у музеју Фондације Кајша у Барселони, где је и њено седиште, а планирано је да, након поставке у Мадриду, изложба путује даље у Севиљу и Сарагосу.

 Истраживање о држављанима Р. Србије који живе у иностранству

Републички завод за статистику спроводи Истраживање о држављанима Р. Србије који живе у иностранству а које је намењено управо држављанима који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству. LINKСелаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24. сеп 2022. 

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsОбраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

 

22.09.2022.

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре, Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира, као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.

Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта. Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.

Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.

Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.

Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела.

Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rsПредседник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

 

02.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rsPutovanje maloletnih lica preko državne granice R. Srbije

У складу са одредбама члана 54. став 2. Закона о граничној контроли, за прелазак државне границе Р. Србије малолетних лица, страних држављана, није потребна сагласност родитеља.

Када је реч о држављанима Р. Србије, указује се да је наведеним законом утврђено да, за прелазак државне границе малолетно лице, држављанин Републике Србије до навршене 16. године живота, када путује само или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник, мора поседовати оверену сагласност оба родитеља (ако заједнички врше родитеље ко право), или законског заступника. У том смислу, уколико дете путује са једним од родитеља, није потребна писана сагласност другог родитеља, док је сагласност неопходна уколико дете путује само, или у пратњи лица које му није родитељ, односно законски заступник (бабе, деде, пријатељи и сл.)Званична посета председника Владе Краљевине Шпаније

29.07.2022.

Званична посета председника Владе Краљевине Шпаније

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је премијера Краљевине Шпаније Педра Санчеза, који борави у званичној посети Републици Србији, и са њим разговарао о успостављању још ближих економских односа, евроинтеграцијама Србије, као и о актуелним геополитичким питањима.

Председник Вучић је на конференцији за медије истакао да је поносан и срећан што је први пут у српској историји могао да угости шпанског премијера у Београду.

„Била је привилегија и част разговарати са премијером Санчезом. Србија Шпанију доживљава као искреног и једног од највећих пријатеља у свету. У последње време је значајно увећана трговинска размена, а очекујемо да по први пут у историји наших економских односа пређемо милијарду евра трговинске размене“, рекао је председник Вучић и најавио велики бизнис форум у октобру месецу, на којем ће учествовати шпански и српски бизнисмени.

Председник Републике је истакао да је захвалан на томе што шпанска влада пружа континуирану подршку европском путу Србије, као и територијалном интегритету наше земље.

„Разговарали смо о поштовању територијалног интегритета Србије и захвалио сам премијеру Шпаније на подршци међународном јавном праву“, рекао је председник Вучић додајући да је премијера Санчеза упознао са током дијалога у Бриселу.

Председник је такође додао да је са шпанским премијером анализирао ситуацију у Украјини, да су по том питању разменили виђења, те да му је објаснио позицију Србије, како формално-правну, тако и суштинску.

„Анализирали смо и предстојећу јесен и зиму. Имам једну добру вест за људе у Србији. Данас смо направили анализу за првих седам месеци, Србија чак нема дефицит, али то не значи да га нећемо имати, управо због предстојећих пет месеци и енергетске кризе. Обојица смо забринути, различити су услови у којима живимо и разлози за забринутост, али смо сагласни да би сигурно било најбоље да се тај рат и сукоб што пре оконча, како бисмо се вратили нормалном животу. Овако смо и једни и други у кризном менаџменту и гледамо како да преживимо“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је замолио премијера Санчеза да пренесе изразе најдубљег поштовања краљу Филипу VI и да га замоли да посети Републику Србију.

„Ви сте вечерас креирали историју, ово је за нас историјска посета. Знамо да смо мала земља, али сам сигуран да овде можете да искористите прилике и за своју земљу и грађане“, закључио је председник Вучић.

Председник Владе Краљевине Шпаније Педро Санчез истакао је након састанка са председником Вучићем да Шпанија подржава Србију када је реч о питању Косова и Метохије, те да ће увек бити уз нашу земљу у одбрани принципа међународног права, територијалног интегритета и суверенитета, за које се залажу обе државе.

"Политички односи Шпаније и Србије су фантастични и убеђен сам да и економски и трговински односи могу да достигну тај ниво“, поручио је премијер Санчез и захвалио председнику Вучићу на великом и дивном пријему.

Извор/Фото: www.predsednik.rsИзложба “КАМЕН-ПАПИР-МАКАЗЕ”

Амбасада Р. Србије у Мадриду има част да обавести да ће се у Новом Саду, Европској престоници културе за 2022.год., одржати изложба под називом “КАМЕН-ПАПИР-МАКАЗЕ”, од 18-24. јула у СКЦ Фабрика, кустоскињe Маје Ердељанин, из Културног Центра Новог Сада и Бегоње Рамос, комесарке за културу Хиспано-српско културноg удружењa «Иво Андрић».

Десет парова уметника из обе земље, две различите културе и уметничке сцене, који се никад раније нису срели нити познају рад једно другог представиће се преко радова на папиру, користећи камен или маказе – кроз цртеж, колаж, литографију, предмет…

linkСвечана додела диплома деци која су похађала наставу на српском језику 2021/2022

18. јун 2022

Представници Амбасаде Републике Србије у Мадриду учествовали су на свечаној додели диплома деци која похађају наставу у „Креативној радионици на српском језику“ чији је покровитељ Епархија западноевропске Српске Православне Цркве.

Свечаност је одржана у холу Англосаксонске цркве у Мадриду уз учешће родитеља, деце, наставница Катарине Марковић и Саре Пантић.

Поздрављајући учеснике скупа, амбасадор Катарина Лалић Смајевић изразила је задовољство због успешног рада „Креативне радионице на српском језику“, као и очекивања да се нова школска година настави са већим бројем ђака.XIV годишњи симпозијум на Политехничком Универзитету у Мадриду

16. јун 2022.

Амбасадорка Катарина Лалић Смајевић је  на позив професора Политехничког Универзитета у Мадриду Мирослава Васића, присуствовала XIV годишњем симпозијуму CEI UPM (Centero de Electrónica Industrial – Universidad Politécnica de Madrid) на којем су представљени најновији научни резултати истраживачког центра. Овом приликом било је присутно десетак доктораната и студената који преко Ерасмус размене учествују у научно истраживачком програму Центра.Промоција књиге ,,Лаки лет сенке'" у Мадриду

11.06.2022.

Представници Амбасаде Републике Србије у Краљевини Шпанији учествовали су на промоцији књиге“Лаки лет сенке“ издавачке куће „Васо Рото“. Промоција је одржана у књижари „Муга“ у Мадриду, уз учешће две, од седамнаест српских песникиња – аутора ове антологије. У веома пријатној атмосфери песникиње Драгица Стојановић и Даница Вукићевић представиле су своје песме члановима српске дијаспоре и шпанским љубитељима наше поезије.

Амбасадор Р. Србије у Шпанији К. Лалић Смајевић посетила је и штанд издавачке куће на Сајму књига у Мадриду. Том приликом је изразила захвалност представници шпанске издавачке куће „Васо Рото“ и срспким песникињама поводом учешћа у овим културним активностима.Kрос РТС-а у Мадриду

5. јун 2022

Представници Амбасаде Републике Србије у Мадриду присуствовали су Кросу РТС-а, одржаном у мадридском парку Ретиро, 5. јуна ове године. „Хиспано-српско удружење Иво Андрић“ координисало је реализацији овог догађаја уз учешће деце из „Креативне радионице на српском језику“ СПЦ у Мадриду. Овај традиционални догађај карактерише лепо дружење, радост игре и стварање пријатељстава између учесника.

Амбасадор Катарина Лалић Смајевић уручила је свим учесницима такмичења дипломе, медаље и пакетиће са српским производима, које је донирала фирма „Balcanum“.

SLIKE LINK

VIDEO LINKПредседник Вучић положио заклетву

31.05.2022.

Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.

Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.

Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много, постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.

Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.

Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.

У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.

Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.

Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО.

Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО. Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри, сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.

Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.

Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.

Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски!

Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

 

25.05.2022.

Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума.

Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.

"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.

Председник Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.

Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.

На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.

Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsСрбија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ

20. мај 2022.

Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.

Селаковић је истакао да је тим поводом у Торину разговарао са генералном секретарком СЕ Маријом Пејчиновић Бурић, која је, како је подсетио, показала велико разумевање за наше ставове још када је почетком године бавила у званичној посети Србији, а министар је навео и да је разговарао са министрима спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербејџана, Јерменије, Грузије, Молдавије, као и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке.

"Ово је била прилика да их ближе упознам са нашим ставовима и позицијом по питању захтева тзв. Косова за чланство у СЕ", рекао је Селаковић, указавши да је реч о убедљивој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и које су имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, док је, према речима министра, сусрет са колегама из Ирске и Исланда био мотивисан тиме што су те државе чланице Бироа комитета министара СЕ, додавши и да је Ирска данас од Италије преузела председавање Комитету министара СЕ за период од наредних шест месеци.

"И овом приликом Србија је потврдила да је једна од ретких европских држава која има врло јасне ставове по питању основних начела спољне политике, односно, да се руководи основним начелима Повеље УН, да поштује територијални интегритет и суверенитет других држава и да поштује међународно признате границе", рекао је Селаковић, нагласивши да су данас неки говорници, представници седам или осам држава, на један непринципијелан начин говорили о поштовању територијалног интегритета и суверенитета неких европских држава, док неке друге државе чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни поменули.

Селаковић је казао да је евентуални захтев за пријем Приштине у СЕ директно у супротности са најмање два члана Статута СЕ, указавши да је то је акт који је у супротности са Резолуцијом СБУН 1244, као и да је то акт директно уперен против очувања јединства СЕ, а да је јединство међу државама једно од кључних начела које је дефинисано Сатутом СЕ.

"Свака врста аргументације да је тзв. Косово 'црна рупа' у Европи, где апсолутно није присутан СЕ са свим оним вредностима које заступа, није тачна, јер СЕ се у статусно неутралном присуству налази и на територији наше јужне покрајине, где учествује у организацији и спровођењу различитих пројеката", рекао је Селаковић поновивши да то никако не може да буде аргумент који користи супротна страна.

"Уколико дође до развоја ситуације у том смеру, Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против тога, а уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", закључио је Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsЗахтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације

 

20. мај 2022.

Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132.Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.

У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.

„Наш однос према овим принципима је веома јасан. Иако се чини да су неке државе вођене начелом „Quod licet Iovi non licet bovi" (Што приличи богу, не приличи волу), Србија остаје посвећена основним принципима међународног права“, нагласио је министар. Он је додао да је поштовање ових принципа данас важније него икада, уједно, указавши и да Комитет министара Савета Европе у својим одлукама и декларацијама често експлицитно инсистира на њима.

„Разматрање захтева тзв. Косова за чланство у Организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима“, истакао је Селаковић.

Министар је навео да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на КиМ који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савета Безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.

Према речима министра, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извештајима генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

„Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права“, истакао је шеф српске дипломатије, додавши да је ово још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

Селаковић је казао да се Србија залаже и промовише начела и вредности Савета Европе, указујући да је то важан сегмент нашег пута ка чланству у ЕУ, којем смо у потпуности посвећени.

Министар је нагласио да Србија са посебном пажњом прати последице трагедије у Украјини, пре свега на цивилно становништво, као и да ће наставити да пружа хуманитарну помоћ и уточиште онима који се нађу на територији наше земље.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsStar Tech konkurs 2022.Селаковић са шпанским колегом о ситуацији на западном Балкану

11. мај 2022.

Селаковић са шпанским колегом о ситуацији на западном Балкану

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Маракешу са министром иностраних послова Краљевине Шпаније Хосеом Мануелом Албаресом Буеном.

Шеф српске дипломатије је шпанског колегу информисао о ситуацији у нашој земљи и региону, нагласивши да су мир и стабилност на западном Балкану виталан интерес Србије.

Србија ће, према речима Селаковића, остати најчвршћи стуб мира и стабилности на Балкану.

Министар Селаковић је шпанског колегу информисао и о приликама на Косову и Метохији, те стањем дијалога Београда и Приштине.

Селаковић је овом приликом позвао шефа шпанске дипломатије да у најскоријем периоду посети Србију, предложивши да пре тога буду одржане политичке консултације два министарства.Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

 

11.5.2022.

Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.Укидају се мере за улазак грађана Србије и страних држављана у земљу
Од уторка, 3. маја, престају да важе све мере контроле и ограничења за улазак лица у Републику Србију, у вези са заразном болешћу Ковид-19, како за стране тако и за домаће држављане.

Од поноћи, држављани Србије као и страни држављани, при уласку у земљу неће бити у обавези да имају негативан ПЦР тест, брзи антигенски тест, доказ о прележаној болести, нити потврду о вакцинацији, без обзира на то из које земље света долазе у Србију.

Одлука о слободном уласку грађана Србије и страних држављана у земљу донета је на основу тренутне епидемиолошке ситуације у нашој земљи, и у складу је са одлукама већине земаља Европе и региона.

Надлежне институције настављају да прате развој епидемиолошке ситуације у Србији из сата у сат и благовремено ће обавештавати јавност.

На снази остаје препорука о ношењу маски у затвореном простору, док је ношење маски у здравственим установама обавезно.

Ковид амбуланте, пунктови за тестирање на присуство вируса корона и пунктови за вакцинацију настављају да раде уобичајено.

 LITURGIJA POVODOM USKRŠNJIH PRAZNIKA

Obaveštavamo državljane Republike Srbije da će u subotu 23.04.2022. godine u 10:30 časova biti održana Liturgija povodom Uskrsa u crkvi Sv. Djordja (calle Nuñes de Balboa 43, Madrid).Odluka o sufinansiranju projekata koje doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionuIzbori - video RIK-a o glasanju u inostranstvuPrijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta u ponoć

16.02.2022.

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:


Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.
 

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
 

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.
 

Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati orema mestu boravišta u inostranstvu.
 

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
 

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
 

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
 

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.”
 

Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije se može naći ovde.
 

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs


Opširnije...
REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA R.SRBIJE U K. ŠPANIJU, aktuelizovano 01.03.2022.

Od 28. februara u Španiju mogu da ulaze državljani trećih zemalja sa jednim od sledećih sertifikata:

Lica sa potvrdom o vakcinaciji (ne starija od 270 dana), prihvataće se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU (EMA) i SZO, ali poslednja primljena doza vakcine mora biti jedna od priznatih vakcina od strane EU (EMA) i SZO;

Potvrda o preležanoj bolesti (izdata od relevantne zdravstvene ustanove, najmane 11 dana nakon prvog pozitivnog testa). Važnost potvrde je 180 dana od dana uzimanja uzoraka;

Osobe starije od 12 godina i mlađe od 18 godina koje imaju negativan PSR test, ne stariji od 72 sata;

Deca do 12 godina bez posebnih uslova.

Da je razlog putovanja preka potreba, shodno izuzecima koji su predvidjeni Uredbom MUP-a Španije INT/657/2020 od 17.jula 2020. U slučajevima preke potrebe,  zainteresovano lice treba pisanim putem da se obrati Ambasadi K. Španije u R. Srbiji kako bi dobio specijalno odobrenje. Ukoliko se dobije odobrenje za putovanje potrebno je da lice poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili odgovarajući antigenski test ( sa zajedničke liste EU) ne stariji od 48 sati ili potvrdu da je lice preležalo kovid.
 

U svakom slučaju bilo koje lice koje putuje u Španiju mora obavezno da poseduje, osim navedenog i QR kod koji može da dobije preko sledeće veb stranice www.spth.gob.es
 

Skrećemo pažnju da ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju i tranzitiraju kroz treću zemlju, obavezno provere uslove tranzitiranja  kroz tu zemlju.
Više korisnih informacija možete naći na internet adresi Ministarstva spoljnih poslova:
msp.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/spanija

 

VAŽNA NAPOMENA:
 

Skrecemo paznju da , bez obzira na gore navedene uslove ulaska,  postoje zdravstvene kontrole  koje se sprovode po dolasku u Španiju , zbog epidemioloske situacije zemlje porekla, uz moguce testiranje antigenskim testom na  COVID-19. Iz tog razloga na aerodromima  su pojacani antigenski testovi  za putnike iz Srbije , kao i za putnike iz drugih zemalja u zavisnosti od njihove epidemioloske situacije (testovi se ne naplacuju).

 REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU NA OSNOVU ZAKLJUČKA VLADE R. SRBIJE OD 30 SEPTEMBRA

Na osnovu novog Zaključka Vlade Republike Srbije od 30. septembra 2021. godine, obaveštavamo Vas da se u skladu sa faktičkim reciprocitetom prihvataju potvrde o punoj vakcinaciji protiv bolesti COVID-19, koje izdaju nadležni organi ili ustanove Kraljevine Španije i Kneževine Andore i dozvoljava ulazak u Republiku Srbiju licima koja poseduju potvrde koje izdaju nadležni organi ili ustanove napred navednih država, bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili antigen FIA RAPID testa.
 

Takođe pored prethodno navedenog priznaju se potvrde o preležanoj bolesti COVID-19 – sertifikat ili drugi javni dokument u kome se konstatuje da je nosilac dokumenta preležao bolest izazvanu virusom SARS-CoV-2, odnosno da je kod tog lica utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci i koji je izdao zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije, odnosno nadležni organ države sa kojom Republika Srbija ima zaključen sporazum ili faktički reciprocitet o priznavanju takvih dokumenata, među kojima su Kraljevina Španija i Kneževina Andora.
Takođe, pored potvrde o vakcinaciji priznaju se i svi negativni testovi na prisutnost virusa Sars-CoV-2 (PCR ili NAGT test, ne stariji od 48 sati).

 

Sve ostale informacije o uslovima ulasaka u Republiku Srbiju mogu se pronaći na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova https://www.mfa.gov.rs/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak.Selaković razgovarao sa šefom Delegacije EU i ambasadorima država članica EU

01.03.2022.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom i ambasadorima država članica EU akreditovanim u Srbiji.


Ministar Selaković upoznao je prisutne ambasadore sa Zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je Vlada Srbije usvojila 27. februara povodom situacije u Ukrajini.


Šef srpske diplomatije je poručio da Srbija izražava najiskrenije žaljenje zbog izbijanja krize i sukoba u Ukrajini, istakavši da smatramo veoma pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake države, pa samim tim i Ukrajine. S tim u vezi, Selaković je podsetio da naša zemlja veoma jasno poziva na poštovanje principa međunarodnog prava, ukazavši da je to osnova naše spoljne politike.

 


Opširnije...
Radna poseta Kraljevini Španiji

23.02.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u jednodnevnoj radnoj poseti Kraljevini Španiji i tom prilikom imao odvojene susrete sa španskim kraljem Felipeom VI i predsednikom Vlade te zemlje Pedrom Sančezom.

Tokom boravka u Madridu, predsednik Vučić prisustvovao je potpisivanju Ugovora o kupovini dva transportna aviona C-295 Casa kompanije Airbus.
 
"Ovim ugovorom smo značajno ojačali našu vojsku. Time ćemo dobiti, konačno, važan deo naše ukupne avijacije, transportnu avijaciju. Taj avion moći će da prevozi 79 vojnika ili 50 padobranaca. To je važno za manevre i diverzantsko delovanje, prevoz robe, oruđa, oružja“, pojasnio je predsednik Republike.


 


Opširnije...
Selaković i Albares: Izvanredni odnosi Srbije i Španije

23.02.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Madridu sa ministrom inostranih poslova Španije Hozeom Manuelom Albaresom Buenom, u okviru prve zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji.
Selaković i Albares konstatovali su da su odnosi Srbije i Španije izvanredni, izrazivši zadovoljstvo zbog čestih susreta na visokom i najvišem nivou.
Ministar Selaković, koji se sa ministrom Albaresom sastao nedavno na marginama ministarskog sastanka OEBS-a u Stokholmu, pozvao je španskog kolegu da ubrzo dođe u posetu Beogradu.


Opširnije...
ODLUKE O RASPISIVANЈU KONKURSA ZA SUFINANSIRANЈE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANЈU I JAČANЈU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Obaveštavamo da je MSP N. Selaković 14. Februara  2022. godine doneo odluke br. 51/30-2022/01 i br. 52/30-2022/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:
www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju

15.02.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i tom prilikom poručio da slaveći Sretenje, činimo posvetu našim velikim prethodnicima i šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku, i modernu Srbiju.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Sretenjski ustav potvrđuje Karađorđevu i Miloševu doktrinu da je Srbija država slobodnih seljaka, čije je pravo na imovinu potvrđeno najvišim pravnim aktom Kneževine.

„Nemamo pravo da se pred senima predaka ne prisetimo da su u to vreme najveće sile sveta baštinile viševekovnu tradiciju robovlasništva, kmetstva, te surovog kolonijalizma. I nismo mi slučajno danas jedna od najbrže i najviše rastućih ekonomija Evrope, kao što nismo slučajno zemlja gradilišta i novih investicija. Ni najmanje slučajno nije ni to što smo uspeli da se izborimo sa svim krizama, od poplava, do pandemije. Na kraju, nismo tek pukom slučajnošću nezavisna zemlja, koja sama odlučuje o svojoj sudbini. To je bila obaveza koju smo dobili tog 15. februara 1835. godine od okupljenih na poljani naše slobode i naše budućnosti“, poručio je predsednik.

 


Opširnije...
Dan državnosti Republike Srbije

Republika Srbija danas obeležava svoj nacionalni praznik, Sretenje. Video prezentaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije možete pogledati na sledećem linku:

https://drive.google.com/file/d/1-IZNdQw5-IatJWLh_XUBZr-9N-xrsOgT/view?usp=sharingBeograd dobija Centar za četvrtu industrijsku revoluciju

07.02. 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Ženevi potpisivanju Sporazuma o uspostavljanju centra Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, prvog takvog u regionu Zapadnog Balkana.

Sporazum su u sedištu tog foruma potpisali direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović i izvršni direktor zadužen za centre Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju Džeremi Jurgens.

Pomenuti centar u Srbiji biće 16. u mreži centara Svetskog ekonomskog foruma u svetu i prvi u regionu Zapadnog Balkana.

Novi centar počeće sa radom 1. marta, a funkcionisaće kao neprofitna organizacija i platforma za javno-privatno partnerstvo i saradnju za četvrtu industrijsku revoluciju, dok će fokus rada biti na veštačkoj inteligenciji i bioinženjeringu.

Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovali su i osnivač i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab i predsednik tog foruma Borge Brende, sa kojima se Brnabić prethodno sastala.


Opširnije...
REFERENDUM: GLASANJE U INOSTRANSTVU

04.12.2021.

 

Povodom republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije koji je raspisan za 16. januar 2022. godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (25. decembar 2021. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećem republičkom referendumu i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na republičkom referendumu, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na republičkom referendumu glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećem republičkom referendumu glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.”

Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje glasačko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije se može naći ovde - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.Otvaranje Klastera 4 važna prekretnica za Srbiju

14.12.2021.


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je u Briselu, nakon Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, na kojoj je otvoren Klaster 4, koji obuhvata četiri poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, da je današnji dan veoma značajan i da predstavlja veoma važnu prekretnicu za Srbiju.

Brnabić je istakla da je Srbija u skladu sa novom metodologijom otvorila Klaster 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, i u okviru tog klastera, otvorena su četiri nova poglavlja.

Premijerka je ocenila da je to veliki uspeh na kom želi da čestita svim građanima Srbije, iskazavši zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci i razumevanju.

Važna stvar nove metodologije je političko upravljanje integracijama. Ono što smo mi uradili u mandatu nove Vlade je da u potpunosti politički, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, upravljamo procesom, svim reformama, pre svega u oblasti vladavine prava i to je dalo rezultat, rekla je premijerka.

Ona je navela da je otvaranje poglavlja ogromna motivacija za dalje reforme u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije.


 


Opširnije...
TEMATSKA IZLOŽBA O IVI ANDRIĆU

07.12.2021.

Povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, održaće se 9. decembra u Barseloni Konferencija  i izložba „Ivo Andrić: svedok jedne epohe; Španija u njegovom životu i njegovom delu“, u organizaciji hispano-srpskog  kulturnog Udruženja „Ivo Andrić“OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Pozivaju se državljani Republike Srbije sa boravkom u Kraljevini Španiji da se prijave Ambasadi Republike Srbije u Madridu radi upisa u birački spisak za glasače koji borave u inostranstvu. U skladu sa Zakonom, prijave se primaju najkasnije do 25. decembra 2021. godine do ponoći.

Formular za prijavu preuzmite OVDE.

Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša, lične karte ili vozačke dozvole Republike Srbije, potrebno je dostavaiti Ambasadi Republike Srbije u Madridu poštom, faksom ili elektronskom poštom na:

Adresa: Embajada de la República de Serbia, c/Velazquez 3, Piso 2, 28001 Мadrid

Faks:  +3491 / 563-04-40
Е-mail: ambasada.madrid@mfa.rs ili konz.madrid@mfa.rs

 

Da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak proverite na linku:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, zahtev za upis podnosi se Ambasadi Republike Srbije u Madridu.
Obrazac zahteva za upis u Jedinstveni birački spisak preuzmite OVDE.
 

U ovakvom slučaju, Ambasadi se, na gore navedene adrese, istovremeno podnose: Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i Zahtev za upis u birački spisak podataka da će lice glasati u inostranstvu sa kopijom jednog od važećih ličnih dokumenata Republike Srbije (napred navedeno).
Ukoliko se ispune uslovi za otvaranje biračkog mesta, Ambasada Republike Srbije će, po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti poziv za glasanje.


 Zahvalnost Španiji zbog principijelne podrške po pitanju Kosova i Metohije

02.12.2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas, na marginama Ministarskog saveta OEBS-a u Stokholmu, sa španskim kolegom Hoseom Manuelom Albaresom Buenom.

Ministar Selaković konstatovao je da je u proteklom periodu došlo do intenziviranja političkog dijaloga i da bi dostignuti nivo odnosa trebalo održavati i unapređivati što češćim susretima na visokom i najvišem nivou.

Ocenjujući političke odnose dveju država kao veoma dobre, Selaković je istakao važnost daljeg unapređivanja obostrano korisne ekonomske saradnje.

Šef srpske diplomatije je sagovornika upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji i makroekonomskim pokazateljima koji potvrdđuju da smo u poslednje dve godine po kumulativnom rastu u samom evropskom vrhu i da smo apsolutni lider u regionu po privlačenju stranih investicija.

Ministar Selaković je naglasio da je za Srbiju dragocena podrška koju joj Španija pruža u procesu evrointegracije, naglasivši da članstvo u EU ostaje čvrsto strateško opredeljenje Srbije.

Srbija, prema njegovim rečima, čini velike reformske napore i očekuje da rezultati koje postižemo, što je potvrđeno i poslednjim izveštajem o napretku, budu na objektivan način valorizovani od strane članica EU.

Selaković i ovom prilikom zahvalio Španiji zbog dosledne i principijelne podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i podršci koju nam po ovom pitanju pruža u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije detaljno je sagovornika upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, upozorivši na višegodišnje odbijanje Prištine da sprovede jedinu preuzetu obavezu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština. Selaković je informisao sagovornika i o porastu broja etnički motivisanih napada na Srbe i njihovu imovinu i stalnim pokušajima Prištine da jednostranim potezima izazove destabilizaciju regiona.

 Selaković razgovarao sa Žiofreom i ambasadorima EU

18.11.2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU akreditovanih u našoj zemlji.
Selaković je naglasio da je članstvo u EU apsolutni prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje, prenevši da smo u potpunosti posvećeni reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva.

Ocenio je da dinamika pristupnih pregovora treba da bude u skladu sa našim reformskim naporima, ali da ohrabruje što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pozitivnije intoniran u poređenju sa prethodnim, te da, u tom smislu, očekujemo da će do kraja slovenačkog predsedavanja Savetu EU biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena dva klastera.
Ministar je rekao da Srbija održava intenzivan dijalog sa zvaničnicima EU i dodao da veoma pozitivno gledamo na odluku Saveta za spoljne poslove da se razmotri način da se partneri sa zapadnog Balkana uključe u diskusiju o spoljnoj i bezbednosnoj politici.


 


Opširnije...
Odluke o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
 
17.11.2021.
 
Obaveštavamo da je po osnovu ovlašćenja MSP br. 1514-1/12 od 08. septembra o.g, državni sekretar N. Starović, 29. oktobra o.g. doneo odluku br. 334-5/30-2021/01 o dodeli nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
 
Uvid u objavljenu odluku kao i u spisak svih pristiglih prijava za dodelu nacionalnih priznanja možete ostvariti na sledećim linkovima:
 


Srbija očekuje podršku za otvaranje klastera do kraja godine

12.11. 2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru.

Brnabić je na konferenciji za novinare navela da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li možemo da računamo na podršku te zemlje za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji.

Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem pozitivne vesti i podršku Francuske za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku, poručila je premijerka.

Ona je istakla da joj je Makron rekao da prenese pozdrave predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i čitavoj Srbiji, kao i da se sa radošću seća posete Beogradu.

Imala sam danas dobre razgovore sa predsednikom Kipra, ali i predsednikom Slovenije, sa kojim sam takođe razgovarala o evropskim integracijama, odnosno o podršci te zemlje, koja je jasna i nedvosmislena za otvaranje klastera i dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu u EU, regionalnim odnosima i regionalnoj saradnji, poručila je Brnabić.

Ona je navela da je u Parizu razgovarala i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Boreljom.

Bilo je zanimljivih i dobrih razgovora, čini mi se da smo uradili dobre stvari za našu zemlju i očekujem da se tako nastavi i danas, istakla je premijerka.


Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs

 Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu

12.11.2021.


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je bitna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.

Brnabić je, na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjovekovne kulturne baštine na Kosmetu – Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.

Srpska baština na Kosovu i Metohiji je od nemerljive važnosti ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo cenjene evropske i svetske baštine, podvukla je ona.

Premijerka je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska – dijalogu i konsenzusu, utemeljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska, zbog čega se mi kontinuirano zalažemo za depolitizaciju ove organizacije.


Izvor/Foto: www.srbija.gov.rsProjekat Kreativnih radionica na srpskom jeziku za decu od 7-18 godina u Španiji i Portugaliji

Predstavljanje radionica u Madridu u subotu 13. novembra, u Barseloni u nedelju 14. novembra, u gradu Palmi (ostrvo Majorka) 14. novembra, Gran Kanarija 4. decembar, Tenerife 5. decembar, Lisabon 5. decembar 2021. godine
Projekat Kreativnih radionica na srpskom jeziku za decu od 7-18 godina u Španiji i Portugaliji počeće sa radom od subote 4. decembra 2021. godine.  Projektom koordiniraju, i radionice izvode, profesori i studenti postdipomci Filološkog fakulteta i Umetničkih Akademija Univerziteta u Beogradu. Cilj je da polaznici radionica, deca od 7-18 godina, što dinamičnije usvajaju gradivo predviđeno programima Ministarstva prosvete za učenje srpskog jezika kao maternjeg ili zavičajnog jezika. Predviđene radionice: dramska, likovna, knjigovezačka pratile bi i jezičke programe, pospešivale njihovo usvajanje kroz različite vidove komunikacije i interakcije.
Radionice će se održavati u Madridu, Barseloni i Lisabonu i, svakog vikenda uz onlajn časove jednom u toku sedmice. Na Kanarskim ostrvima (Tenerife, Gran Kanarija, Lanzarote) i ostrvu Majorka, radionice će se održavati jednom mesečno uz onlajn časove dvaput nedeljno.
Projekat Kreativnih radionica pokrenula je i subvencijom podržala Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslava Republike Srbije. Pokrovitelj projekta je Eparhija zapadnoevropske  Srpske Pravoslavne Crkve, koja će obezbediti prostorije za održavanje programa radionica.
Dr Ana Kuzmanović-Jovanović, profesor na Katedri za iberijske studije Filološkog fakulteta Univerzita u Beogradu održaće susret i razgovor za zainteresovanim roditeljima i decom sledećih dana
- Madrid, subota 13. novembar 11.30-13 časova
na adresi
Calle de Núñez de Balboa, 43, 28001 Madrid
- Barselona, nedelja 14. novembar 11.30-13
časova na adresi
Calle de Aragón 181, 08011 Barcelona
Osim navedenih datuma svi zainteresovani moći će dodatno da se informišu kod koordinatora projekta u Madridu, Barseloni i na ostrvima tokom novembra meseca. Upis i prijem polaznika biće otvoren tokom cele godine. 
Kontakt imejl: iglesiaospc@gmail.com
Koordinatori:
Jovana Štikovac, Barselona - tel: 644 81 69 92
Katarina Marković, MadridObraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu

02.11.2021.

"Vaše Ekselencije,
 uvaženi delegati,
 draga Sara,

Na samom početku, osećam obavezu da se zahvalim premijeru Borisu Džonsonu i Vladi Njenog Veličanstva na izuzetnom gostoprimstvu.

Imam privilegiju da predstavljam Republiku Srbiju na ovom važnom mestu i na najvišem svetskom forumu koji se bavi najvažnijom temom današnjice – unapređenjem klimatske svesti.

Svi smo saglasni da moramo da ulažemo u klimu i životnu sredinu.

Isto tako, svi se slažemo da buduće generacije moraju da se obrazuju kako ne bi ponovile greške koje smo mi napravili, uništavajući jedinu planetu koja život čini mogućim.

Izuzetno sam počastvovan time što Republika Srbija kopredsedava ovogodišnjom Konferencijom kao predstavnik Istočnoevropske Grupe zemalja koje nisu članice Evropske unije.

U konkretnom smislu, poseban doprinos našeg ekspertskog tima vidimo u završetku pregovora na operacionalizaciji člana 6. Sporazuma iz Pariza, koji se odnosi na uspostavljanje globalnih tržišnih i netržišnih mehanizama smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i na preostale odredbe koje se tiču unapređenog okvira transparentnosti i zajedničke vremenske rokove za Nacionalno utvrđene doprinose, što su ključne odredbe Sporazuma za koje još nije postignuta odluka koju treba da usvoji Konferencija, odnosno sve države članice.


Opširnije...
Kontinuirana komunikacija Srbije sa EU o daljim reformama

22.10.2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, zajedno sa ministarkom za evropske integracije i glavnim pregovaračem Jadrankom Joksimović, sastala se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU.

Teme sastanka bile su Paket proširenja EU za 2021. godinu i posebno Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za ovu godinu, kao i naredni koraci u procesu pristupanja Uniji.

Brnabić je ukazala na to da je ovaj sastanak održan po objavljivanju Izveštaja EK, a pre finalne odluke država članica o tome da li će podržati otvaranje klastera.

Ona je istakla da Srbija ima kontinuiranu komunikaciju sa Delegacijom EU i svim državama članicama i da otvoreno razgovara u vezi sa daljim reformama, a pre svega u oblasti vladavine prava.

Premijerka je ocenila da je u ovogodišnjem Izveštaju o napretku Srbije objektivno sagledano sve što je Vlada Srbije postigla na ubrzanju političkih i ekonomskih reformi, čime je realizovan i jedan od strateških prioriteta.

Prema njenim rečima, posebno je važno to što je Evropska komisija jasno dala preporuku da je Srbija dostigla kriterijume neophodne za otvaranje dva klastera poglavlja.

 


Opširnije...
Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja

15.10.2021.

Govor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na sednici SBUN posvećenoj radu UNMIK-a:

Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,

Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,

Poštovani specijalni predstavniče,

Želim da zahvalim generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Guterešu i specijalnom predstavniku generalnog sekretara i šefu UNMIK Taninu na podnetom izveštaju i naporima koji se ulažu u sprovođenje mandata UNMIK. Zahvaljujem i članovima Saveta bezbednosti na kontinuiranoj pažnji koju posvećuju pitanju Kosova i Metohije. Republika Srbija visoko uvažava aktivnosti Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji i zalaže se za njen što delotvorniji rad u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 u nesmanjenom obimu, s ciljem izgradnje i očuvanja trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti u Pokrajini.


 


Opširnije...
Filmski ciklus „Život naopačke“ u organizaciji Hispansko-srpskog kulturnog udruženja „Ivo Andrić“

Filmski ciklus „Život naopačke“ u organizaciji Hispansko-srpskog kulturnog udruženja „Ivo Andrić“ iz Madrida počeće u petak 15.oktobra, trajaće do 05. novembra. Projekcije filmova biće prikazane  u bioskopu Artistik Metropol U Madridu.
Gost u okviru filmskog festivala biće reditelj filma „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“, Goran Radovanović.
 

Festival  počinje  15. oktobra u 20 časova prikazanjem filma Danila Bećkovića „ Jesen samuraja“.
17. oktobra u 20 časova „Dugi put u rat“.
24. oktobra u 20 časova biće prikazan film  Dušana Makavejeva „Misterije organizma“ inspirisan životom i delom psihijatra Vilhelma Rajha, zatim sledi prikazivanje  „Slučaj Makavejev ili suđenje u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanovića.
U petak 29.10. u 22 časova biće prikazan film „Ožiljci“ Miroslava Terzića.
U nedelju 31.10. u 20 časova projekcija filma „Isceljenje“ Ivana Jovića“
Ciklus će zatvoriti 5. novembra u 20 časova projekcija filma „A.I. Rising“ Lazara Bodrože.

 

 Principi i vrednosti Pokreta nesvrstanih

11.10.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, otvarajući komemorativni samit povodom 60-godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, da je međunarodna saradnja, uz poštovanje fundamentalnih principa, jedini put ka razvoju i prosperitetu čovečanstva.
 

Vučić, koji je svoje obraćanje na ovom skupu započeo rečima "dobro došli kući", istakao je da je Beograd bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir.
Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret bio je mir, koji je osnov za razvoj saradnje, bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj, rekao je on.
 

Nadam se da nećemo razgovarati samo o prošlosti, već i o budućnosti koju želimo da izgradimo zajedno. Svet dijaloga, kompromisa i mira i dalje je moguć i dostižan, poručio je predsednik Republike.
Vučić je ukazao na to da Agenda održivog razvoja UN 2030. promoviše tri principa – mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava, dodavši da je Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač Ujedinjenih nacija i Pokreta nesvrstanih ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi.
 

Velika je privilegija i čast za Srbiju to što smo se okupili u Beogradu, gde ćete se osećati kao kod kuće. Uveren sam da naša prestonica, kao viševekovni simbol raskrsnica civilizacija i tačka kontakta Istoka i Zapada, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje, naveo je on.
 

Predsednik Republike je posebno izrazio zadovoljstvo time što ima priliku da vidi prijatelje iz udaljenih zemalja, kojima teška situacija u vezi sa COVID-19 nije bila prepreka da doputuju u Beograd, čime su pokazali koliki značaj pridaju ovoj organizaciji, ali i ukazali čast Srbiji.
 

Obraćanje Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića možete u celosti da pročitate na sledecem linku: www.srbija.gov.rs


 Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

06.10.2021.

Obaveštavamo da je po osnovu ovlašćenja MSP br. 1514-1/12 od 08. septembra 2021. godine, državni sekretar N. Starović, 4. oktobra o.g. doneo odluke br. 324-308/30-2021/01 i br. 325-170/30-2021/01  o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.
 

Uvid u objavljene odluke o sufinansiranju projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:
www.mfa.gov.rs
www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU OD 24 JULA

Od 24.07. 2021. od 00:00 za državljane K.Španije i K.Andore dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod sledećim uslovima:

• da poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2  ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata ili

• potvrdu o preležanoj bolesti (pozitivan REAL TIME PCR test SARS-CoV-2 ili test za detekciju antigena SARS-CoV-2), od kojih nije prošlo manje od 14 dana, ni više od 6 meseci koje izdaju nadležni organi ili ustanove.

Za državljane R. Srbije, kao i za strane državljane koji imaju odobren privremeni ili stalni boravak u R. Srbiji, će važiti obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ako nemaju neku od navedenih potvrda ili potvrdu o vakcinaciji, s tim što se karantin može prekinuti dobijanjem negativnog PCR testa.

O uslovima ulaska u Srbiju detaljnije na:
https://msp.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazakPredsednik Vučić prisustvovao ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac

30.09.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvovali su danas ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10, kao i potpisivanju Ugovora između Javnog preduzeća Koridori Srbije i Konzorcijuma STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Beograd o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Merošina – Merošina 1.

„U Donjem Međurovu gradi se pruga od 23 km, koju će 75 odsto da finansira Evropska unija. To je za nas ogroman novac, veliki podstrek i poštovanje. Ova pruga i put za nas su važni, za Evropu su važni. Dugujem ogromnu zahvalnost gospođi Fon der Lajen što je danas došla u Niš, koji nama postaje centar, središte svih balkanskih koridora, postaje balkanska raskrsnica“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija u potpunosti posvećena implementaciji do sada potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj EU.

 


Opširnije...
Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO

26.09.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

„Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici „gromoglasno ćute“, naglasio je predsednik Srbije. „Ipak, svi su iznenada zabrinuti kada na teritoriji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri“, ističe predsednik Vučić.


 


Opširnije...
Selaković razgovarao sa visokim predstavnikom Alijanse civilizacija UN

25.09.2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa visokim predstavnikom Alijanse civilizacija Ujedinjenih nacija (UNAOC) i bivšim ministrom inostranih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom.

Sagovornici su razgovarali o aktivnostima inicijative UN Alijanse civilizacija, čiji je Srbija član od 2007. godine. Inicijativa ima 156 članica, među kojima su države i međunarodne organizacije.

Selaković je upoznao visokog predstavnika o situaciji u regionu zapadnog Balkana, kao i o pozitivnoj agendi Srbije i inicijativi „Otvoreni Balkan“ usmerenoj na ekonomski razvoj celog regiona.


Opširnije...
Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM

25.09.2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je u Njujorku šefove diplomatije 28 država upoznao sa ekonomskim uspesima Srbije, ali i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, o čemu je razgovarao i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji mu je rekao da možemo da računamo na podršku Ruske Federacije kada je reč o interesima Srbije na KiM.

Sumirajući rezultate posete Njujorku u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, ministar Selaković je rekao da je jedan od poslednjih sastanaka bio sa ministrom Lavrovom, što je bio treći njihov susret u poslednjih devet meseci.

Šef srpske diplomatije kaže da je naravno iskoristio i tu priliku da upozna ministra Lavrova sa poslednjim dešavanjima na severu Kosova i Metohije, sa situcijom u dijalogu Beograda i Prištine i sa vrlo jasnim i nedvosmislenim stavom predsednika Aleksandra Vučića po pitanju nastavka dijaloga i daljih dešavanja na KiM.


Opširnije...
Otvaranje izložbe „Fudbal za mir“

23.09.2021.

Ambasadorka Katarina Lalić Smajević prisustvovala je otvaranju izložbe pod nazivom „Fudbal za mir“ na stadionu „Wanda Metropolitano“ na kojoj je izloženo preko 80 dresova nacionalnih fudbalskih reprezentacija, doniranih preko ambasada u Madridu, među kojima je i dres fudbalske reprezentacije R.Srbije.

U organizaciji španske „La Lige“ i Diplomatske akademije K. Španije, izložba je otvorena na marginama održavanja Svetskog fudbalskog samita (World Football Summit - WFS).

Na otvaranju izložbe su govorili E. Sereso, predsednik fudbalskog kluba „Atletiko de Madrid“, H. M. Franko, predsednik Visokog saveta za sport K. Španije, O. Majo, izvršni generalni direktor „La Lige“ i S. Velo de Antela, izvršni predsednik Diplomatske akademije. U svim istupanjima je istaknut značaj i potencijal koji ima sportska diplomatija, posebno fudbal u približavanju i širenju prijateljstva među nacijama širom sveta. Organizatori su se posebno zahvalili amabasadama na velikom odzivu i donaciji dresova što, kako podvukli, samo pokazuje značaj koji se u svetu pridaje sportskoj diplomatiji.Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće

22.09.2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas video-porukom na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće, koji je otvorio predsednik SAD Džozef Bajden.

Na samitu video-porukama učestvuje veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, britanski i kanadski premijer Boris Džonson i Džastin Trudo, nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi.

Premijerka je u poruci istakla da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama koja je nabavila kovid vakcine, a da je ona bila prvi evropski premijer koji je primio vakcinu.

Zahvaljujući godinama ulaganja u digitalizaciju i razvoja eUprave, uspeli smo da organizujemo komplikovani i složeni proces vakcinacije veoma efikasno i to na način da bude fokusiran na građane, objasnila je ona.

Međutim, kako je dodala, od samog početka bili smo svesni da ovo nije samo stvar naših građana i samo naša borba. U borbi protiv pandemije Kovid-19 ili smo svi bezbedni ili niko nije bezbedan.


Opširnije...
REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA R. SRBIJE U K. ŠPANIJU OD 13 SEPTEMBRA

VAŽNO SAOPŠTENJE!

13.09.2021.

Ministarstvo zdravlja Španije (Opšta uprava za javno zdravlje) skinula je Srbiju sa liste sigurnih zemalja.
Na osnovu toga  od 13. septembra, građani Srbije mogu da uđu u Španiju samo ukoliko poseduju sledeća dokumenta:

QR kod koji mogu da skinu sa www.spth.gob.es

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska u Španiju  ili antigenski test (ne stariji od 48 sati pre dolaska u Španiju) ili sertifikat o kompletnoj vakcinaciji (poslednja doza primljena najmanje 14 dana pre dolaska u Španiju) i to vakcinama koje je odobrila SZO ili Evropska agencia za lekove, ili zdravstveno uverenje da je putnik preležao kovid.
 

Ukazujemo na mogucnost da narednih dana budu uvedeni dodatni uslovi za putovanje u Španiju.
 

Skrećemo pažnju da ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju i tranzitiraju kroz treću zemlju, obavezno provere uslove tranzitiranja kroz tu zemlju.
 

Više korisnih informacija možete naći na internet adresi Ministarstva spoljnih poslova:
msp.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/spanijaObeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Savskom trgu.

"Vaša Svetosti,poštovani člane predsedništva Bosne i Hercegovine gospodine Dodik,uvažena predsednice Republike Srpske gospođo Cvijanović, uvaženi predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije gospodine Dačiću, uvažena predsednice Vlade Republike Srbije gospođo Brnabić, Vaše ekselencije, časni oci, dragi prijatelji,

Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911.  godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci.

Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja.

Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918. godine, jurišajući ispod tih barjaka, pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta.  Slava našim velikim, srpskim junacima!

Našim precima, junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde i Albanske spomenice, srpska trobojka, crveno-plavo-bela, bila je i veća i važnija i preča od života, jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema ni cenu, ni alternativu.  Zato su barjaktari ginuli, ali su zastave preživele.


Opširnije...
Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore – podrška osnivanju novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori

Obaveštavamo da je 15. septembra 2021. godine doneta Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore – podrška osnivanju novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori.
Uvid u pomenutu odluku može se izvršiti na zvaničnoj internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu:

www.mfa.gov.rs i www.dijaspora.gov.rs.

 Baletska predstava "Hazarski rečnik - Lovci na snove"

Balet Narodnog pozorišta u Beogradu nastupio je 3. septembra o.g. na Međunarodnom letnjem festivalu u Eskorijalu sa predstavom „Hazarski rečnik - Lovci na snove“ u režiji Livije Pandur i koreografiji R. Savkov. 
Baletska predstava po motivima romana Milorada Pavića je izazvala veliko interesovanje španskih ljubitelja baleta, predstavnika srpske dijaspore, a publika je ispratila naše umetnike dugim aplauzom.
Predstavi su prisustvovali ambasadorka Republike Srbije u Madridu Katarina Lalić Smajević i članovi kolektiva Ambasade.REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA R. SRBIJE U K. ŠPANIJU OD 28 JUNA

Od 28. Juna državljani Srbije koji imaju direktan let za Španiju mogu ući u Španiju samo sa QR kodom.

Službeni državni glasnik objavio je naredbu (INT/647/2021 od 23. juna) kojom Srbiju uključuje na listu zemalja čiji stanovnici nemaju privremenih ograničenja za nebitna putovanja u EU. Ministarstvo zdravlja K.Španije je 28.juna ažuriralo listu sigurnih zemalja, koja uključuje i Srbiju, stoga će od 28. juna državljani Srbije moći da uđu u Španiju samo sa QR kodom, koji mogu dobiti na sledećem linku (www.spth.gob.es).  Više neće biti potrebno imati PCR ili antigen test, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom KOVID-19.

Skrećemo pažnju da ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju i tranzitiraju kroz treću zemlju, obavezno provere uslove tranzitiranja kroz tu zemlju. 

Važno: minimalna suma novca za kraće putovanje u Španiju iznosi 855 evra po osobi, dok je za duža putovanja minimalni dnevni iznos 95 evra po osobi (važi i za decu).

Više korisnih informacija možete naći na internet adresi Ministarstva spoljnih poslova:
msp.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/spanijaObeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja

05.08.2021.

Predsednik Repulike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ i poručio da Srbija pamti!

„Danas, kada ponovo podsećamo sebe na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Hvala vam svima što smo večeras svi zajedno i što pokazujemo koliko volimo svoj narod“, rekao je predsednik Vučić i dodao da nećemo zaboraviti sve ono kroz šta su Krajišnici morali da prođu.

„Za nas to nisu samo strašne brojke stradalih“, poručio je predsednik Vučić i naglasio da Srbija neće zaboraviti.

„Nikada kao danas se nije prekrajala istorija. Zato hoću da sve nas podsetim ne samo na ono šta su drugi nama činili, ne želeći da postojimo, već i na ono što smo sami sebi činili, baš kao da ne želimo da postojimo“, kazao je predsednik i napomenuo da nikada više ne sme da se ponovi da Srbija zaboravi svoje tihe heroje.


Opširnije...
JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PREDLOGA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS, REZULTATE I ZASLUGE U OBLASTI OSTVARIVANJA SARADNJE I JAČANJA VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

03.08.2021.

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova N. Selaković, doneo odluku broj 334/30-2021/01, dana 2. avgusta o.g. kojom se raspisuje javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Predlog za dodelu nacionalnog priznanja može podneti:

- organizacija dijaspore i organizacija Srba u regionu,
- udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti, usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnog priznanja,
- diplomatsko-konzularna predstavništva R. Srbije,
- crkve i verske zajednice,
- predlog za dodelu nacionalnog priznanja „Majka Srbija" mogu podneti i jedinice lokalne samouprave u R. Srbiji.

Uvid u raspisani javni poziv možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.gov.rs/
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu - 22. jul 2021.

22.07.2021.

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je Konkurs za sufinansiranje projekata, koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore. Konkurs traje od 22. jula do 06. avgusta 2021. godine.

Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.rs/
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner

22.07.2021.

Mi smo se odlučili - naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblatu“ i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.

On je tako odgovorio na pitanje šta će Srbija izabrati kada jednom bude morala da bira između tesnih odnosa sa Pekingom ili EU. Vučić je naglasio da Srbija želi da postane punopravna članica EU

„Nas povezuje istorija, zajednička kultura, članice EU su bez premca već sada naši najvažniji partneri“, objasnio je i dodao da je trgovinska razmena Nemačke i Kine 3.000 puta veća nego Srbije i Kine, a, primetio je, i pored toga se poslovi Srbije sa Kinom prikazuju kao problem.

Na konstataciju da nemačka kancelarka Angela Merkel nije čestitala stotu godišnjicu KP Kine, a da je on to učinio, odgovorio je da Srbija nije Nemačka, već mala zemlja. Na dodatno insistiranje šta će uraditi Srbija ako mora da bira između EU i Kine podvukao je da se Srbija već odlučila, da joj je bio i ostao cilj članstvo u EU.

 


Opširnije...
Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije

20.07.2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu posvećenom digitalizaciji i IT sektoru, koji je održan u Njujorku, da je, otkako je postala premijerka, najponosnija na uspeh Srbije u oblasti digitalizacije.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti SAD, rekla je da je, kada je u avgustu 2016. godine izabrana za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, želela da učini sve da promeni javnu administraciju i ono što joj je kao građaninu smetalo.

Ona je navela da je, kada je stupila na dužnost premijera, znala šta su joj prioriteti i da najpre treba da se digitalizacija podigne na viši nivo, da počne reforma obrazovanja i da se radi na jačanju ekonomije. 

Verovala sam u zemlju koja veruje u narod, jer je srpski narod kreativan. Od 1. juna 2017. godine počeli smo da radimo kao e-Vlada, odnosno da razmenu podataka vršimo elektronskim putem, navela je predsednica Vlade.


Opširnije...
REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU

Za strane državljane dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata.

Za državljane R. Srbije, kao i za strane državljane koji imaju odobren privremeni ili stalni boravak u R. Srbiji, važiti obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ako nemaju negativan PCR test, s tim što se karantin može prekinuti dobijanjem negativnog PCR testa.

Navedeno se ne primenjuje na lica koja su potpuno vakcinisana (vakcinisani sa dve doze, odnosno sa jednom dozom – ako su vakcinisani sa AstraZeneca COVID-19 vaccine) u Republici Srbiji i koja o tome poseduju potvrdu izdatu od strane zdravstvene ustanove, odnosno organa.

O uslovima ulaska u Srbiju detaljnije na:https://msp.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

 Čestitka ministra Selakovića novom šefu diplomatije Španije

12.07.2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku ministru spoljnih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije Hose Manuelu Alvaresu Buenu povodom imenovanja na tu funkciju.

U čestitki je istaknuto da tradicionalno bliski i prijateljski odnosi između Srbije i Španije predstavljaju čvrstu osnovu za intenziviranje sveukupnih odnosa, ali i da će se zajedničkim zalaganjem ministara, na osnovama poverenja i uzajamnog uvažavanja, nastaviti sa produbljivanjem iskrenog prijateljstva na dobrobit i u interesu država i naroda.

„Visoko cenimo Vašu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Dozvolite mi da naglasim da je naša zemlja čvrsto posvećena podršci teritorijalnoj celovitosti Španije“, ističe se u čestitki i dodaje da Srbija visoko ceni  podršku Španije u procesu evropskih integracija, kao i spremnost da sa nama podeli iskustva iz ovog procesa.

„Uz iskrene želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje njenog naroda, i u uverenju da ćemo u predstojećem periodu imati priliku da se lično upoznamo i razmenimo mišljenja o svim pitanjima od obostranog interesa, primite, Vaša ekselencijo, izraze mog posebnog uvažavanja“, zaključuje se u čestitki šefa srpske diplomatije.

 Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji „Mini Šengen“

29.06.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas putem video-linka na konferenciji „Mini Šengen“ sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevim. Zvaničnici su razgovarali o daljim koracima u regionalnoj saradnji, kao procesu od vitalnog značaja za napredak Zapadnog Balkana i evropskog puta u celini.

Sagovornici su se saglasili da je zemljama Zapadnog Balkana potrebno članstvo u Evropskoj uniji, ali i da je isto toliko Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan, budući da je region i okružen granicama EU, a zemlje koje streme članstvu dele zajedničke evropske vrednosti.

Predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije izrazili su želju da četiri evropske slobode – kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, počnu da se primenjuju što pre širom regiona, te da će u tom kontekstu pružiti punu podršku regionalnom zajedničkom tržištu na Samitu Berlinskog procesa, 5. jula.


Opširnije...
REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA R. SRBIJE U K. ŠPANIJU

24.06.2021.

Nakon što je Srbija po preporuci Saveta EU ponovo stavljena na listu trećih zemalja koje su izuzete od zabrana putovanja u EU počev od 24. juna 2021. godine  svi građani R.Srbije mogu ući u Španiju uz obaveznu potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (najmanje 14 dana nakon što su primljene obe doze vakcine), ili negativni PCR ili Antigen test ne stariji od 48 sati pre dolaska, ili potvrdu o preležanom kovidu (važnost potvrde ističe 180 dana od dana uzimanja uzorka).
 

Priznaju se vakcine Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, koje je odobrila Evropska agencija za lekove (ЕМА), ili kineske Sinopharm i Sinovac-Coronavac koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Deci do 12 godina nisu potrebi PCR test, Antigen test ili potvrda o preležanom KOVIDU, ali moraju da poseduju QR kod.
Obrazac zdravstvene kontrole koji svi putnici moraju da popune pre ulaska u zemlju, putem internet adrese www.spth.gob.es, ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH, uključiće pitanje da li putnik ima potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR ili Antigen test.

 

Važno: minimalna suma novca za kraće putovanje u Španiju iznosi 855 evra po osobi, dok je za duža putovanja minimalni dnevni iznos 95 evra po osobi (važi i za decu).
 

Više korisnih informacija možete naći na internet adresi Ministarstva spoljnih poslova:
msp.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/spanijaObraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

09.06.2021.

Poštovani predsedniče, dame i gospodo, članovi delegacija,

U svom izlaganju ukazaću na nekoliko aktuelnih pitanja koja se tiču nadležnosti Mehanizma – naime, mogućnosti izdržavanja kazni izrečenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Republici Srbiji, aktuelnom praksom onemogućavanja prevremenog puštanja na slobodu osuđenih, kao i obaveze Mehanizma u pogledu zaštite osuđenih lica.

Drugi deo izlaganja biće posvećen pitanjima koja se pokreću šestomesečnim Izveštajem o radu Mehanizma – predsednika Mehanizma g. Ađijusa i Izveštaja glavnog tužioca g. Serža Bramerca, posebno po pitanju aktuelne saradnje Republike Srbije sa Mehanizmom.

Treći deo mog govora, a to sam primetio i u mnogim vašim izjavama čak i danas, biće pogled Srbije na sve što se dešavalo u Haškom tribunalu i na to šta su presude donele ljudima na prostoru bivše Jugoslavije.

Republika Srbija je više puta pred Savetom bezbednosti pokrenula pitanje mogućnosti izdržavanja kazni izrečenih od strane MKSJ i Mehanizma u Republici Srbiji. I pored napora da se ovo pitanje pokrene sa „mrtve tačke“, nije dobijen nijedan odgovor Saveta bezbednosti. Najveći broj osoba koje se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne su državljani Republike Srbije i prirodno je da Republika Srbija bude zainteresovana da obezbedi izdržavanje kazne zatvora u Republici Srbiji.

MKSJ i Mehanizam upućuju na Savet bezbednosti kao nadležnu instituciju da se pozabavi ovim pitanjem.

Spreman sam ovde da ponovim spremnost Republike Srbije za preuzimanje obaveze i odgovornosti za izvršenje zatvorskih kazni koje je MKSJ ili Mehanizam izrekao državljanima Republike Srbije pod nadzorom Mehanizma i puno poštovanje autoriteta Mehanizma u pogledu prevremenog puštanja na slobodu.


 


Opširnije...
Konferencija „O Tesli ili šta znači kultura“

 

 

U subotu 29. maja u organizaciji Hispano-srpskog kulturnog udruženja „Ivo Andrić“ u kulturnom centru „Casa de lector”, Matadero u Madridu održana je
Na konferenciji su o Nikoli Tesli i odnosu kulture i nauke govorili španski pisac i profesor literature i jezika Luis Martines de Mingo, autor knjige „Tesla, anatomija genija“ i Miroslav Vasić profesor elektrotehnike  na Politehničkom Univerzitetu u Madridu(ETS II-UPM), a moderator konferencije je bio Prokopije Postolović predsednik udruženja “Ivo Andrić“.On-line aplikacije za izdavanje viza D-za zapošljavanje

U Republici Srbiji počela je primena on-line aplikacije za izdavanje viza D-za zapošljavanje. Viza D omogućava ulazak u RepublikuSrbiju i boravak između 90 i 180 dana. Takođe omogućava regulisanje privremenog boravka u Srbiji.

Ako ste sigurni da ispunjavate uslove za vizu D - za zapošljavanje i imate sve potrebne dokumente možete da se informišete OVDE

 Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“

20.05.2021.

 

U Beogradu je danas predstavljena nova usluga Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat”, namenjena stranim državljanima koji apliciraju za vizu i žele da dođu u Srbiju da rade.

Tom prilikom, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković rekao je da je ta usluga jedan od pokazatelja dobrog razvoja naše države, koja, kako je istakao, postaje magnet za ozbiljne strane kompanije, koje dovode veliki broj radnika iz drugih zemalja da bi radili u Srbiji.

„Da ne budem pretenciozan, nego potpuno realan, ova usluga predstavlja prekretnicu u funkcionisanju našeg sistema. E- Konzulat i digitalizacija postupka izdavanja radnih viza za strane državljane koji žele da rade u Srbiji, jeste prva elektronska usluga MSP-a, a mogu da vam obećam da to jeste prva, ali nikako i poslednja e-usluga”, naglasio je Selaković.

Šef srpske diplomatije ukazao je da „e-Konzulat” predstavlja modernizaciju izuzetno važnog segmenta delatnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije i da se ovde zapravo govori o nečemu što je od suštinske važnosti za dalje procese razvoja naše države.

Ministar je podsetio da, kada je predsednik Republike posećivao gradilište Moravskog koridora, rečeno mu je da se sa nekim radovima kasni u izvođenju zato što firmi Behtel na vreme nisu izdate radne vize.


Opširnije...
Vučić: Evropu smatramo našom kućom

08.05.2021.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je vizionarska ideja Roberta Šumana donela istinsku pobedu novog poverenja nakon Drugog svetskog rata i veru u ujedinjenje različitosti u miru i solidarnosti, uz poruku da tu veru ima i Srbija, kao i nadu da će postati zemlja koja će biti rado viđena u evropskoj porodici naroda.

Vučić je, čestitajući svima u Srbiji i EU Dan Evrope, podsetio da je 9. maj dan kada se slavi i velika pobeda slobode, izvojevana uz ogromne žrtve.

„Dok su užasi rata tinjali, a Evropa lečila rane iz Drugog svetskog rata, ona je imala i ljude poput Roberta Šumana, koji su shvatali da se samo na pomirenju naroda i njihovom zajedništvu može stvarati budućnost”, rekao je Vučić na prijemu povodom Dana Evrope.


Opširnije...
Selaković čestitao Dan Evrope Žozepu Borelu

08.05.2021.


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku povodom, 9. maja, Dana Evrope visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu u kojoj je izrazio uverenje da će ideja ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti i dalje biti ideja vodilja Evropske unije.

„Duboko verujem da Republika Srbija, politikom mira i dobrosusedske saradnje, može doprineti da Evropska unija postane još bolje mesto za život, uz iskreno uverenje da će naša dostignuća na putu ka članstvu u evropskoj porodici naroda biti adekvatno vrednovana”, navodi se u čestitki ministra Selakovića i dodaje da evropska perspektiva našoj zemlji predstavlja snažan podstrek za sveobuhvatno sprovođenje političkih, ekonomskih i društvenih reformi sa ciljem da u dogledno vreme postane punopravna članica Evropske unije.

 


Opširnije...
Selaković: Savršeni bilateralni odnosi Srbije i Španije

04.05.2021.

 


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas, u okviru zvanične posete Kraljevini Španiji, sa ministarkom inostranih poslova te države Aranćom Gonsales Lajom.

Šef srpske diplomatije rekao je tom prilikom da su bilateralni odnosi dve zemlje savršeni i istakao da je Srbija zahvalna Španiji na podršci očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i putu ka EU.

„Želimo da imamo više poseta, kao i da se naši odlični politički odnosi prenesu i na ekonomsku oblast”, rekao je ministar Selaković u Madridu i naglasio da će podrška Španije u međunarodnim forumima i organizacijama ostati u srcima srpskih građana kao snažna i pricipijelna.

Ministar je ukazao da je ekonomska saradnja oblast u kojoj se može i mora više uraditi i podržao je inicijativu ministarke Gonsales Laja da se što pre održi srpsko-španski biznis forum, da se privuku firme i da se započne saradnja u ekonomskoj sferi, kao i u oblasti politike.


Opširnije...
Razvoj saradnje sa zemljama Latinske Amerike i Kariba

04.05.2021.

 

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Madridu, u okviru zvanične posete Kraljevini Španiji, sa generalnom sekretarkom Ibero-američke konferencije (SEGIB) Rebekom Grinspan.

Šef srpske diplomatije tom prilikom rekao je da naša zemlja želi da očuva i dodatno unapredi tradicionalno dobre odnose sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, utemeljene na uzajamnom prijateljstvu i čvrstim istorijskim vezama.

Ministar je naglasio da je Srbija zainteresovana za sticanje statusa pridruženog posmatrača u Ibero-američkoj konferenciji, jer bi to stvorilo dodatnu platformu za razvoj saradnje sa zemljama Latinske Amerike i Kariba i doprinelo kvalitetnijem povezivanju i jačanju saradnje u oblastima obrazovanja, nauke, tehnologije i umetnosti. Ocenio je da je današnji sastanak nova stranica u odnosima Srbije sa SEGIB i zemljama članicama ove organizacije.


Opširnije...
Selaković i Pololikašvili o promociji turističke ponude Srbije u okviru mehanizama Svetske turističke organizacije

04.05.2021.


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Madridu sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem, sa kojim je razgovarao o načinima i modalitetima za promociju turističke ponude Srbije i regiona u okviru projekata i mehanizama raspoloživih Svetskoj turističkoj organizaciji.

Ministar Selaković rekao je da Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa UNWTO, da će raditi na daljem unapređenju te saradnje i nastojati da bude još aktivnija u programima i projektima Organizacije.

Ukazujući da je naša zemlja u poslednjih deset godina veoma aktivna u brojnim telima u okviru Svetske turističke organizacije, ministar je istakao da Vlada Srbije sektor turizma vidi kao jedan od ključnih pokretača razvoja i Srbije i celog regiona.

Šef srpske diplomatije izdvojio je da su u Srbiji kao posebno značajni turistički proizvodi prepoznati: „siti brejk“ turizam, manifestacije i događaji, planinski turizam, velnes i banjski turizam, ruralni turizam, kongresni turizam, kulturno nasleđe, nautički turizam, gastronomski i vinski turizam i dr.

 


Opširnije...
Ministar Selaković u Kongresu poslanika Španije

04.05.2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Španiji sastancima u Kongresu poslanika, gde je imao susrete sa predsednicom Kongresa Marićel Batet, kao i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Pauom Mari-Kloseom i predsednicom Mešovitog odbora EU Suzanom Sumelso-Hordan.

Ministar Selaković konstatovao je da su bilateralni odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i da ih karakteriše obostrana podrška po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje.

Selaković je istakao da je bilateralna politička saradnja znatno bolja od ekonomske, i da Srbija želi da intenzivira ekonomske odnose sa Španijom, jer za to postoji značajan prostor i potencijal.

Ministar Selaković je u razgovoru sa španskim parlamentarcima pozvao španske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu, istakavši da je naša zemlja lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija.

 


Opširnije...
Obaveštenje o neradnim danima

Zbog obeležavanja Uskrsa i Praznika rada

Кonzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Madridu neće primati stranke

30. aprila, 03. i 04. maja 2021. godineVakcinacija srpskih drzavljana iz dijaspore - rok za prijavu do petaka 30. aprila u 23.59 časova

Važno obaveštenje!

Više informacija o vakcinaciji i prijavljivanje možete pronaći ovdeObeležavanje dana knjige i godišnjice smrti Migela Servantesa

23.04.2021.

U petak 23. aprila 2021. godine, povodom obeležavanja dana knjige i godišnjice smrti Migela Servantesa od strane gradske uprave Eskiviasa, „Casa Museo Cervantes”, region Kastilja la Manća, provincija Toledo, organizovan je projekat virtualnog čitanja odlomaka iz dela „Don Quijote de la Mancha“ Migela Servantesa, pod nazivom „XIII Lectura universal del Quijote”, na raznim svetskim jezicima.
Ambasadorka Katarina Lalić Smajević pročitala je odlomak romana na srpskom jeziku, a odlomke je na svojim jezicima pročitalo 18 ambasadora, predsednik Vlade autonomne zajednice Kastilja la Manća i gradonačelnica Eskiviasa.v

 Predavanje „Sukobi na Balkanu 1990-tih i pitanje KiM“ na Univerzitetu „Fransisko de Vitoria“ u Madridu

Na poziv Univerziteta „Fransisko de Vitoria“ u Madridu Katarina MIlenković, ministar savetnik u Ambasadi R. Srbije, održala je predavanje studentima na temu „Sukobi na Balkanu 1990-tih i pitanje Kosova i Metohije“. Predavanje je održano u okviru ciklusa „Konflikti, posredovanje i pregovori“ na završnim godinama studija međunarodnih odnosa i prava. Predstavljeni su interesi, stavovi i suštinske vrednosti Republike Srbije i  njen odgovoran odnos prema istorijskom nasleđu. Po pitanju Kosova i Metohije, ukazano je na zalaganje R. Srbije  za poštovanje međunarodnog prava, konstruktivan dijalog, pod okriljem EU, bez postavljanja ultimativnih rešenja i rokova, i za uvažavanje njenih legitimnih zahteva. Naglašena je naša zahvalnost Kraljevini Španiji na njenoj jasnoj, doslednoj, principijelnoj poziciji nepriznavanja državnosti KiM. Predavanje je proteklo u veoma pozitivnoj atmosferi na obostrano zadovoljstvo i podstaklo je interesovanje studenata za stavove Srbije u okviru obrađene teme.Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF

21.04.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn. Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije.

Tokom razgovora, predsednik Vučić i Jan Kejs Martejn posebno su se osvrnuli na mere podsticaja i usvojena tri paketa mera za pomoć privredi i građanima, kojima je očuvana makroekonomska stabilnost i čak postignuta veća stopa zaposlenosti. Martejn je pozdravio odgovornu ekonomsku politiku Srbije i uspešno upravljanje krizom tokom pandemije.

 


Opširnije...
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu

20.04.2021.


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas regionalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansa Klugea, sa kojim je razgovarao o saradnji u borbi protiv pandemije Kovid-19, kao i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.

Predsednik Vučić je zahvalio dr Klugeu na ličnom angažovanju i podršci tokom aktuelne pandemije, posebno na tehničkoj pomoći i ekspertizi. Ovom prilikom upoznao je zvaničnika SZO sa rezultatima imunizacije u Srbiji i planovima kako da se vakcina obezbedi svim građanima koji budu želeli da je prime.

Dr Kluge je čestitao predsedniku Vučiću na liderstvu i ličnom zalaganju da obezbedi vakcine. On je naglasio da se Srbija dobrom strategijom imunizacije svrstala među globalne lidere, postavši pritom i primer humanosti i solidarnosti omogućavanjem vakcinacije starijima u ruralnim sredinama, stranim državljanima i doniranjem vakcina drugim zemljama.

„Srbija je vakcinu prihvatila kao proizvod koji spasava život i nije na to gledala geopolitički”, rekao je dr Kluge.

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi svet trebalo da poveća proizvodne kapacitete za vakcine, kao i da razvije nove adekvatne terapije za borbu protiv Kovid-19, i, s tim u vezi, radi na povećanju stepena poverenja građana u nauku.

Predsednik Vučić je upoznao dr Klugea sa planovima za unapređenje rada Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”.

„Hoćemo da od „Torlaka” napravimo jednu od najboljih fabrika vakcina u Evropi”, rekao je predsednik Vučić.

Izvor: www.predsednik.rs
Foto: www.predsednik.rsSZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji

19.04.2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji.

Brnabić je iskazala zahvalnost na saradnji u borbi protiv pandemije, tehničkoj pomoći i ekspertizi, ističući da je za našu zemlju veoma značajna podrška ove organizacije.

Ona je obavestila direktora SZO za Evropu o toku imunizacije građana u Srbiji, izrazivši uverenje da ćemo, zahvaljujući velikom broju vakcinisanih, uspeti da stvorimo kolektivni imunitet i vratimo se u normalne tokove života.

Kluge je proces imunizacije u Srbiji ocenio kao impresivan, i dodao da je Srbija donela dobru odluku da građanima ponudi sve dostupne vakcine koje se koriste u borbi protiv virusa korona.

On je, izražavajući zabrinutost zbog pojave novih sojeva virusa, naglasio da je neophodno ubrzati proces imunizacije i pokazati međusobnu solidarnost.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu je pohvalio Srbiju na humanosti koju je pokazala donirajući vakcine zemljama regiona i omogućavajući vakcinaciju onima koji nemaju dovoljan broj cepiva za svoje građane.

Predsednica Vlade je poručila da će Srbija i dalje sarađivati sa zemljama regiona i pomagati u skladu sa svojim mogućnostima.

Kada je u pitanju projekat „Mapa puta za zdravlje na zapadnom Balkanu 2021–2025“, izneto je i da će, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole, krajem godine u Beogradu biti održan regionalni sastanak, značajan za buduće unapređenje saradnje država regiona u oblasti zdravstvenih izazova.

Izvor: www.srbija.gov.rs
Foto: www.srbija.gov.rs


 Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu

13.04.2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid. 

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da stvore narativ o masovnim silovanjima Albanki, te da se za tu svrhu koriste propagandni metodi i laži.

„Jasno je da je žrtava bilo na svim stranama u sukobu, kao i da naša strana raspolaže dokazima o brojnim srpskim žrtvama. Ali preduslov za ostvarivanje zaštite prava koje ima svaka pojedinačna žrtva jeste racionalan i argumentovan pristup“, kazao je Selaković, odgovarajući na klevete predstavnice Prištine.


Opširnije...
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači

13.04.2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo, 19. aprila navršava punih osam godina otkako je postignut dogovor u Briselu, a da Priština i dalje odbija da ispuni svoju obavezu i omogući formiranje ZSO.

Ministar je podsetio i da je sadašnji predsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini više puta pretio ujedinjenjem samoproglašenog Kosova i Albanije, kao i da mu je dijalog sa Beogradom nisko na listi prioriteta.


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

24. mart 2021. godinePredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.

Jedno dete dnevno i malo više od toga. To je ona najteža, namučnija i najbolnija brojka NATO agresije iz 1999. godine. Ubijeno, zaustavljeno, bez ikakve svoje krivice, nikakav  greh nisu počinili, bez prava na odbranu, i bez prava na pravdu, bez prava na život.

Niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin, zločin veći od zločina. Niko za 2500 ubijenih civila, ali i vojnika i policajaca koji su krivi samo zato što su čuvali, štitili sebe i svoja ognjišta. Niko nikada nije odgovarao za više od 6000 ranjenih.


 


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.

„Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio“, poručio je predsednik Vučić i dodao da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, svaku u kojoj smo bili nemi na sopstvene žrtve, svaku u kojoj smo bili spremni da zaboravimo.

 


Opširnije...
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije

17.03.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19 i izazovima u procesu masovne vakcinacije, kao i o dinamici pristupnih pregovora između Srbije i EU i stabilnosti u regionu. 

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju EU pruža Srbiji u uslovima pandemije i izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa Kovaks.

„Srbija se među prvima priključila ovom programu čime je još jednom pokazala da je pouzdan partner Evropske unije“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da je naša zemlja zauzela ozbiljan i odgovoran pristup borbi protiv pandemije, o čemu svedoče sveobuhvatne mere koje je donela Vlada Srbije u cilju očuvanja zdravlja i života ljudi, kako građana Srbije, tako i u okruženju. 


Opširnije...
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava „Mesec Frankofonije“. Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Ambasada R. Srbije u Španiji vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku.

La République de Serbie au Mois de la Francophonie

La République de Serbie en qualité de membre associé à l'OIF, de concert avec toute la communauté francophone dans le monde entier, célèbre le Mois de la Francophonie. Pour tous les amateurs de la culture serbe et de la langue française, le Ministère de la Culture et de l'Information de la République de Serbie a préparé un vaste programme et L’Ambassade de la République de Serbie en Espagne vous invite à découvrir la diversité et la richesse de la culture serbe en français.

Republika Srbija u mesecu Frankofonije_2021.pdfČlanak ambasadora K. Lalić Smajević u specijalnom izdanju španskog časopisa “Diplomatija XXI vek “

10.03.2021.

U članku za specijalno izdanje španskog časopisa “Diplomatija XXI vek “ koje je posvećeno Četvrtoj međunarodnoj konferenciji žene i diplomatija, ambasador K. Lalić Smajević istakla je čvrstu posvećenost R. Srbije sprovođenju Agende 2030 u sferi rodne ravnopravnosti.                                                                                                 
Ambasador Lalić Smajević je ukazala, između ostalog, na povećanje prisustva žena u javno-političkom životu naše zemlje, gde smo svedoci da sadašnji sastav Vlade Republike Srbije iskazuje rodnu senzitivnost sa učešćem žena od blizu 50%. Naglasila je i da su pokrenute procedure za donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kao i Strategije o rodno zasnovanom nasilju koji će pružiti osnovu za kreiranje društva u kojem vlada ekonomska, socijalna i politička ravnopravnost, uz okončanja svih oblika diskriminacije i eliminacije nasilja, kako u javnoj, tako i u privatnoj sferi.Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije

08.03.2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.

„To je i naša moralna obaveza, kako bi generacijama iza nas ostavili jedan bolji svet“, rekao je Selaković učestvujući video-linkom na 14. Kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu, koji se održava u Kjotu.

Ministar Selaković istakao je da je Srbija kao cilj postavila suzbijanje visokotehnološkog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i ilegalne migracije u „Drugoj nacionalnoj proceni pretnji od teškog i organizovanog kriminala“ iz 2019. godine.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je naša zemlja blagovremeno uspostavila normativni i institucionalni okvir kojim je uredila sprečavanje zloupotrebe u toj oblasti, kao i da je osnovano Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, posebno odeljenje suda i posebna policijska jedinica.

 


Opširnije...
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

18.02.2021.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.

 


Opširnije...
Poseta ambasadora R. Srbije španskom Državnom sekretarijatu za trgovinu

17.02.2021.

Ambasador Katarina Lalić Smajević sastala se sa Marijom P. Ramos, generalnom direktorkom za međunarodnu trgovinu i investicije u španskom Državnom sekretarijatu za trgovinu. Sastanak je bio posvećen aktuelnim ekonomskim odnosima Srbije i Španije i novim koracima za njihovo unapređenje.
Ambasador je predstavila ekonomske rezultate R. Srbije i najnovije podatke Vlade R. Srbije o broju vakcinisanih građana protiv korona virusa, što je španska strana pozdravila.
Konstatovano je da u narednom periodu treba da se pojačano i što konkretnije zajedno angažujemo na jačanju srpsko-španskih ekonomskih veza, uključujući i održavanje virtuelnih sastanaka između srpskih i španskih privrednih institucija.Dan državnosti Republike Srbije

15.02.2021.

 Ambasador Lalić Smajević posetila Udruženje organizacija poslodavaca Španije (CEOE)

08.02.2021.

Ambasador Katarina Lalić Smajević posetila je 5. februara Udruženje organizacija poslodavaca Španije (CEOE) i razgovarala je sa Martom Blanko, predsednicom CEOE International.
Razgovor je bio posvećen mogućnostima i konkretnim inicijativama za unapređenje ekonomske saradnje kao ključne oblasti za dalji razvoj odličnih odnosa Srbije i Španije.


 Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana

07.02.2021.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.

Predsednik je rekao da će pre staviti „glavu na panj“, nego da potpiše bilo kakav papir sa priznanjem i podsetio da je to već jednom odbio u Vašingtonu, gde su postojale dve verzije sporazuma.

Naveo je da je odmah povukao svoju delegaciju, da je američkoj delegaciji rekao da Srbija takav sporazum neće potpisati i poručio da će Srbija uvek nastojati da vodi mirne razgovore kako bi sačuvala mir, ali da neće dozvoliti da je ponižavaju.


Opširnije...
Ambasador Lalić Smajević se sastala sa predsednikom Privredne komore Španije H. L. Bonetom

04.02.2021.

Ambasador Katarina Lalić Smajević sastala se 3. februara sa predsednikom Privredne komore Španije H. Luisom Bonetom i njegovim saradnicima. U razgovoru je ocenjeno da Srbija i Španija treba dinamičnije da koriste potencijale i nove mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje. U tom svetlu ambasador Lalić Smajević  predstavila je ekonomske rezultate Republike Srbije, kao države sa najmanjim padom ekonomije u Evropi i sa najvećim očekivanim rastom u tekućoj godini, uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj korona virusom. Izrazila je želju i interes R. Srbije da se drugi po redu srpsko-španski poslovni forum održi u Madridu, što pre bude bilo moguće.Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji

04.02.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u našoj zemlji.

Predsednik Vučić zahvalio je na podršci koju EU pruža Srbiji u oblasti strukturnih reformi i ekonomskih mera, kao i na investicijama EU u našoj zemlji. Predsednik je posebno izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa Kovaks koji promoviše Evropska unija.

„Srbija se među prvima priključila ovom programu čime je još jednom pokazala da je ozbiljan i pouzdan partner Evropske unije. Uveren sam da ćemo zajedno, uz solidarnost i međusobno razumevanje, uspeti da izađemo iz ove krize i da nastavimo rad na oporavku privrede“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski i investicioni partner naše zemlje, budući da je dve trećine naše trgovinske razmene i investicija vezano za zemlje EU.


 


Opširnije...
Selaković i Gujon čestitali Savindan

26.01.2021.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.

U video snimku na Tviter profilu Ministarstva spoljnih poslova, Selaković je rekao da učenje i zaveštanje Svetog Save, svetosavlje, nije samo verski, politički ili nacionalni koncept već filozofija života.

Naveo je da je Sveti Sava, pored svega što je bio, bio i prvi veliki srpski diplomata zaslužan ne samo za učvršćivanje srpske pravoslavne duhovnosti već i za političku konsolidaciju srednjovekovne Srbije u 13. veku.

Zato je Sveti Sava, ističe Selaković, ostao nedostižni uzor svima koji žele da se bave javnim poslom na korist srpske države i naroda.

 


Opširnije...
Ministar Selaković razgovarao sa ambasadorom Španije

26.01.2021.

 

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom Molinom.

Ministar Selaković ocenio je da su odnosi Srbije i Španije veoma dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja. Konstatovao je da ih karakteriše saradnja na svim poljima, redovan politički dijalog, kao i uzajamna podrška najznačajnijim pitanjima.

„Siguran sam da će uspešna i konstruktivna saradnja Srbije i Španije, naši bliski i prijateljski odnosi, u budućnosti i dodatno jačati“, poručio je šef srpske diplomatije i dodao da bi tome doprinele posete na visokom i najvišem nivou. Izrazio je očekivanje da će šefica španske diplomatije Aranča Gonsales Laja tokom ove godine posetiti Srbiju, kako je i najavila u njihovom nedavnom telefonskom razgovoru.


Opširnije...
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

26.01.2021.

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Naš trajni interes je i punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jer to je tip društva kojem težimo. Na bilateralnom planu, naš cilj je učvršćivanje veza sa tradicionalnim prijateljima, sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i gradnja novih partnerskih odnosa sa SAD. Jedan od najvažnijih zadataka naše spoljne politike je i unapređenje položaja i zaštita prava i identiteta našeg naroda u regionu, kao i pružanje raznih vidova podrške Srbima u dijaspori. Sve su to veoma važni i vrlo često komplementarni ciljevi, ističe Nikola Selaković.


Opširnije...
Raspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini

Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini, koji će biti otvoren od 19. januara do 9. marta 2021. godine.

Tekst konkursa, čiji opšti cilj je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, i prateći prijavni obrasci se nalaze na internet strani Ministarstva kulture i informisanja na sledećem linku:

https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/600690372a8d5

Pravo učešća na ovom konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, a koja su registrovana u Republici Srbiji i izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije Republike Srbije.Sastanak ambasadora sa predstavnicima Privredne komore Astorge, 19. januara 2021.

Ambasador Katarina Lalić Smajević primila je u posetu predsednika Privredne komore Astorge (PKA) H. Hosea Alonsa Martinesa i generalnog sekretara PKA Augustina Martinesa. U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Španije i opredeljenje za unapređenje ekonomske saradnje dve države.                                                            
Predstavnici Privredne komore Astorge (autonomna zajednica Kastilja i Leon) preneli su interes i želju za uspostavljanje saradnje sa potencijalnim partnerima u Srbiji.
Pozdravljajući interes PKA za saradnju sa srpskim partnerima, ambasador Lalić Smajević je sagovornicima detaljno predstavila rezultate R. Srbije u ekonomskoj oblasti i u borbi protiv pandemije i informisala o mogućnostima i uslovima poslovanja u našoj zemlji.Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi

12.01.2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.

Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od minus 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.
Vučić je naveo da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.

Takođe, predsednik je naglasio da su u našoj zemlji građene i obnovljene bolnice, te da su dve bolnice izgrađene za samo četiri meseca.

Rekao je da se država borila da nabavi respiratore, maske, rukavice, skafandere, lekove, sve što je bilo potrebno i ukazao je da se radi na 10 opštih bolnica širom Srbije, dodajući da su sve to bile velike stvari koje su moguće samo na osnovu uspeha reformi iz 2014, donošenjem Zakona o radu, koji je doneo odlične rezultate i merama fiskalne konsolidacije.


 


Opširnije...
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

03.01.2021.

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„Kada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi", konstatuje Selaković u intervjuu za Tanjug.


Opširnije...
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti

02.01.2021.

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.

„U narednoj godini, uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta", rekao je Selaković za Tanjug, i istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način.

Šef srpske diplomatije podseća da je u jednom broju predstavništava već istekao četvorogodišnji mandat ambasadorima i generalnim konzulima, tako da će se ući i u postupak imenovanja novih, nakon njihovog opoziva.


Opširnije...
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

29.12.2020.

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.


Opširnije...
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

Kao premijerka i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujemo u nju, ali i u naše institucije – Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine, rekla je ona.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu. 

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,
23. decembar 2020.Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu. Tom prilikom su razmenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

 


Opširnije...
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU. Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.


 


Opširnije...
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje i EU, kao i procesu evrointegracija Srbije. Joksimović i Rot su razgovarali o pitanjima koja se tiču unutrašnjih prilika EU, posebno novom sedmogodišnjem budžetu, o mestu i budućnosti politike proširenja i Zapadnog Balkana, posebno o svim aspektima pristupnog procesa Srbije i izazovima i očekivanjima od nove metodologije, koja bi trebalo da donese brži, snažnije politički vođen i usmeravan i nadgledan proces pregovora.  

 


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.


Opširnije...
Poziv za učešće na Desetoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, organizovaće 29.12.2020.g. Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.
Zbog pandemije Кovid 19, Кonferencija će biti održana preko ZOOM aplikacije.

Tema Кonferencije će biti:

„Rad medija, organizacija, udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom Кovid 19 - da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu?“

Tokom Кonferencije će biti predstavljen sajt UNS-a www.umrezavanje.rs, pokrenut povodom desete jubilarne konferencije, sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.
Zainteresovani predstavnici medija, udruženja i organizacija mogu poslati prijave za učešće do 17.12.2020. g. na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rsSastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.


 


Opširnije...
DONACIJA DRESA FUDBALSKE REPREZENTACIJE SRBIJE

Ambasadorka Katarina Lalić Smajević je primila izvršnog predsednika Diplomatske akademije Santjaga Velo de Antela, predstavnika akademije za međunarodne odnose profesora „CEU San Pablo“ Hose Luisa Orelja Martineza i predstavnicu španske „La lige“ Martu Dias i tom prilikom uručila dres fudbalske reprezentacije Srbije.
Dres je namenjen otvaranju izložbe „Fudbal za mir“, sa dresovima svih fudbalskih reprezentacija na svetu.REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA R. SRBIJE U K. ŠPANIJU

Odluka po kojoj Srpski državljani ne mogu ulaziti u К.Španiju stupila je na snagu 22. jula u 24:00 sata i trajaće do 31. decembra u 24:00 sata.
Od navedenog su izuzeta lica sa stalnim boravkom, dugotrajnom vizom, studenti sa vizom (obavezno zdrastveno osiguranje), i diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti. Za njih će se od 23. novembra zahtevati negativni PCR test, ne stariji od 72 sata pre dolaska (objavljeno u Službenom glasniku 11. novembra).
Obrazac zdravstvene kontrole koji svi putnici moraju da popune pre ulaska u zemlju, putem internet adrese www.spth.gob.es, ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH, uključiće pitanje da li putnik ima negativni PCR test.Otvaranje knjige žalosti povodom smrti Patrijarha SPC Irineja

Povodom smrti Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko – karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja obaveštavamo da je u R.Srbiji proglašena trodnevna žalost i da će tim povodom u Ambasadi R.Srbije u Madridu  biti otvorena knjiga žalosti u ponedeljak 23.11. od 12-14 h, utorak 24.11. i sredu 25.11. od 10-14h.

Upisivanje u knjigu žalosti se može obaviti i elektronskim putem na email adresu Ambasade ambasadamadrid@mfa.rs ili poštom na sledeću adresu: Embajada de la Repùblica de Serbia en Madrid, Calle Velazquez 3, piso 2, 28001 Madrid, España.PROMOCIJA R. SRBIJE KAO POVOLJNE DESTINACIJE ZA POSLOVANJE

Sa ciljem promocije R. Srbije kao povoljne destinacije za poslovanje i investiranje u istraživanje i razvoj nove tehnologije kabinet predsednika Vlade R. Srbije predstavio je promotivne brošure: "SERBIA - Emerging tech devolpment hub" i "Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede":

Brošurama se može pristupiti na sledećim internet adresama:

https://inovacije.srbijastvara.rs/
https://innovations.serbiacreates.rs/

 Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da su donete odluke broj 115-400/30-2020/01 i broj 116-240/30-2020/01 o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine.
Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf


 REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA R.SRBIJE U K.ŠPANIJU

Španska Vlada  je usvojila preporuku Evropske komisije i odobrila ulazak u zemlju državljanima Republike Srbije. Naredba je objavljena u Službenom glasniku (BOE) i stupila je na snagu u ponoć 3. jula i traje do 24:00 31. jula 2020.godine, ne isključujući mogućnost njene eventualne izmene u slučaju promene okolnosti, ili nove preporuke  EU. Pre ulaska u zemlju potrebno je popuniti formular koji se može naći i na sajtu španske Vlade www.spth.gob.es ili pri ulasku u K.Španiju na samom aerodromu. Nema obaveze karantina, nije potreban PCR test i prilikom ulaska u zemlju putnicima se meri temperatura i vrši se vizuelni pregled.Obeležavanje 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Španiji Katarina Lalić Smajević učestvovala je na ceremoniji polaganja venaca povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, održanoj na groblju Fuenkaral u Madridu, 24. juna 2020. Svečanosti su prisustvovali i ambasadori Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije,  Kazahstana, Rusije i Uzbekistana.PRODUŽENJE BORAVKA I VIZA

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Kao posledica situacije stvorene širenjem pandemije KOVID-19, dana 20. maja u španskom Službenom glasniku BOE je objavljena Odluka Ministarstva zdravlja SND/421/2020 od 18. maja, kojom se usvajaju odgovarajuće mere vezane za produžetak dozvola za boravak i / ili rad i ostale situacije stranih državljana u Španiji, primenjujući Kraljevsku uredbu 463/2020 od 14. marta, kojom se proglašava vanredno stanje za rešavanje zdravstvene krize izazvane virusom KOVID-19.
Ministarstvo za spoljne poslove, Evropsku uniju i saradnju ima čast da priloži tekst pomenute Odluke i da istakne neke od propisa koji su u njoj navedeni:

1. - Automatski se produžava na 3 meseca boravak onih osoba koje se nalaze u Španiji i statusu legalnog boravka (sa ili bez vize) za period ne duži od devedeset dana, pod uslovom da je navedeni legalni boravak istekao tokom trajanja vanrednog stanja. Produžetak boravka važi samo na teritoriji Španije.
2. - Automatski se produžavaju dozvole za privremeni boravak i / ili rad, dozvole boravka za studije, za mobilnost studenata, neradne prakse ili volonterski rad čije važenje ističe tokom vanrednog stanja ili u 90 dana koji su prethodili proglašenju vanrednog stanja. Produženje traje do 6 meseci nakon prestanka vanrednog stanja.
3. – Produžava se automatski važenje ličnih karata članova porodica državljana Unije, kao i ličnih karata stranaca, od njihovog isteka i za isti period od 6 meseci nakon završetka vanrednog stanja.
4.- Da bi se olakšao povratak, stranci koji su u inostranstvu mogu ući u Španiju uz važeću putnu ispravu i porodičnu ličnu kartu državljanina Unije ili uz isteklu ličnu kartu za strance.REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U R. SRBIJU

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

U SKLADU SA ODLUKOM VLADE REPUBLIKE SRBIJE OD 22.05.2020. GODINE, OTVORENI SU SVI GRANIČNI PRELAZI ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA STRANE I DOMAĆE DRŽAVLJANE.
ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU VIŠE NIJE POTREBNA DOZVOLA NI ZA ULAZAK STRANIH NI ZA ULAZAK DOMAĆIH DRŽAVLJANA. TIME JE PRELAZAK DRŽAVNE GRANICE REPUBLIKE SRBIJE VRAĆEN U UOBIČAJENI REŽIM.

SVIM LICIMA KOJA ULAZE U REPUBLIKU SRBIJU, UMESTO RANIJIH MERA IZOLACIJE I OBAVEZE POSTOJANJA NEGATIVNOG PCR TESTA- PRILIKOM PASOŠKE KONTROLE SE URUČUJE PISMENO OBAVEŠTENJE-ZDRAVSTVENO UPOZORENJE O MERAMA KOJIH SE TREBA PRIDRŽAVATI RADI SPREČAVANJA POJAVE, ŠIRENJA I SUZBIJANJA ZARAZNE BOLESTI COVID 19.
STRANI DRŽAVLJANI KOJIMA JE ROK VAŽENJA PRIVREMENOG BORAVKA U REPUBLICI SRBIJI ISTEKAO NAKON DANA PROGLAŠENJA VANDREDNOG STANJA U SRBIJI ZBOG EPIDEMIJE ZARAZNE BOLESTI COVID 19, MOGU UĆI U REPUBLIKU SRBIJU NAJKASNIJE DO 1. JULA 2020. GODINE I PODNETI ZAHTEV ZA PRODUŽENJE PRIVREMENOG BORAVKA U ROKU OD 30 DANA OD DANA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU.
LICIMA KOJIMA JE PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU ODREĐENA MERA STAVLJANJA POD ZDRAVSTVENI NADZOR U TRAJANJU OD 14 DANA KUĆNE IZOLACIJE, SE OBUSTAVLJA DO DALJNJEG.

 

SKREĆEMO PAŽNJU DA SVI KOJI PUTUJU PREKO BUDIMPEŠTE I NASTAVLJAJU PUT KOLIMA DO NAŠE GRANICE I DALJE TREBAJU DOZVOLU   MAĐARSKIH VLASTI ZA TRANZIT,  ZA KOJE SE MORAJU OBRATITI AMBASADI.VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA - Saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije


Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.
Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.
Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.
Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih.Ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Odlukama broj 115/30-2020/01 i broj 116/30-2020/01 od 15.maja 2020.god. MSP - USDSR je raspisalo ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 18.maja do 01.juna o.g. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU

Važno obaveštenje!

U SKLADU SA ODLUKOM VLADE O ZATVARANJU SVIH GRANIČNIH PRELAZA U REPUBLIKU SRBIJU (SLUŽBENI GLASNIK RS BR. 37/20 OD 19. MARTA 2020. GODINE ),  SVI GRANIČNI PRELAZI ZA ULAZ U REPUBLIKU SRBIJU SU I DALJE ZATVORENI. U POGLEDU IZLASKA IZ REPUBLIKE SRBIJE, NEMA ZABRANE. IZUZETNO U SKLADU SA NACIONALNIM INTERESIMA I IZ HUMANITARNIH RAZLOGA, ULAZAK PREKO GRANIČNIH PRELAZA U REPUBLIKU SRBIJU MOŽE SE OMOGUĆITI NA OSNOVU ODOBRENJA OD MUP- A REPUBLIKE SRBIJE. U OVIM  SLUČAJEVIMA, ZA PRELAZAK GRANIČNOG PRELAZA MORA POSTOJATI PRETHODNA SAGLASNOST MUP-A.

DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE I STRANI DRŽAVLJANI KOJI IMAJU BORAVAK U REPUBLICI SRBIJI, A PO PRETHODNOM ODOBRENJU MUP-A ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU, PO PRELASKU GRANIČNOG PRELAZA UPUĆUJU SE U IZOLACIJU U KUĆNIM USLOVIMA U TRAJANJU OD 14 DANA, OSIM AKO:

- POSEDUJU NEGATIVAN PCR TEST NA COVID NE STARIJI OD 72 SATA,
- AKO SU U INOSTRANSTVU BORAVILI KRAĆE OD 72 SATA A NE POKAZUJU ZNAKOVE BOLESTI

DECA  DO  12  GODINA  NE  MORAJU  DA  IMAJU  TEST  UKOLIKO  RODITELJ,  STARATELJ  ILI  LICE  IZ PORODIČNOG DOMAĆINSTVA POSEDUJU GORE NAVEDENI NEGATIVAN TEST.

STRANIM DRŽAVLJANIMA JE DOZVOLJEN ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU UKOLIKO:

 - POSEDUJU NEGATIVAN PCR TEST NA COVID NE STARIJI OD 72 SATA,
 - IMAJU DOZVOLU ZA ULAZAK OD KOMISIJA VLADE RS

DECA STRANI DRŽAVLJANI DO 12 GODINA NE MORAJU DA IMAJU TEST UKOLIKO RODITELJ, STARATELJ ILI LICE IZ PORODIČNOG DOMAĆINSTVA POSEDUJU GORE NAVEDENI NEGATIVAN TEST.

DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE I STRANI DRŽAVLJANI KOJI POKAZUJU SIMPTOME ZARAZNE BOLESTI COVID BIĆE ODMAH UPUĆENI U ZDRAVSTVENU USTANOVU.

PONDOŠENJE ZAHTEVA ZA DOZVOLU KOMISIJE ZA ULAZAK STRANACA U REPUBLIKU SRBIJU VRŠI SE PUTEM AMBASADA TIH ZEMALJA U REPUBLICI SRBIJI, A U ODREĐENIM SLUČAJEVIMA LIČNO, DIREKTNO PREKO PRIVREDNIH DRUŠTAVA KOJI SU REGISTROVANI U SRBIJI.

IZUZETNO, ZAHTEV SE MOŽE PODNETI I PREKO I DKP RS U INOSTRANSTVU U SLUČAJU DA SE RADI O ZAHTEVU DRŽAVLJANA RS ZA SVOG SUPRUŽNIKA KOJI JE STRANI DRŽAVLJANIN, A PUTUJU ZAJEDNO U RS. ZA VIŠE INFORMACIJA POTREBNO JE POSLATI MEJL NA ADRESU : info.covid-19@gov.rs . U TOKU JE IZDRADA ELEKTRONSKE APLIKACIJE ZA PRIJEM ZAHTEVA, O ČEMU ĆE BITI NAKNADNO OBAVEŠTENJE.


 Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije - nastavak sprovođenja izbornih radnji

Predsednik Republike Srbije je 10.maja o.g. doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike (“Službeni glasnik PC”, broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.
Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11. maja o.g. o nastavku izbornih radnji.Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. godine (do ponoći, po lokalnom vremenu u R. Srbiji).

U skladu sa navedenim, Ambasada Republike Srbije u Madridu  nastaviće sa prijemom zahteva državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu i procesuiranjem istih u skladu sa već ranije datim obaveštenjima.

Resenje RIK I Rokovnik se mogu naci u sledecem linku:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php

 Ostaće mi zauvek u sećanju! Dačić uputio telegram saučešća porodici Radomira Antića

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Radomira Antića.
"Tužne poruke ne biraju vreme, dolaze iznenada. Tako je i vest o smrti jednog od naših legendarnih trenera Radomira kojeg sam lično poznavao i koji će mi zauvek ostati u sećanju. U ovom tužnom trenutku iskreno se saosećam sa porodicom.
S njegovim odlaskom srpski sport je pretrpeo nenadoknadiv gubitak".DIGITALNI SADRŽAJI USTANOVA KULTURE NA STRANIM JEZICIMA


Imajući u vidu mere Vlade Republike Srbije uvedene sa ciljem što bezbednijeg prevazilaženja društvene situacije nastale zbog epidemije COVID-19, a u cilju olakšavanja pristupa digitalnim sadržajima stanovnicima Republike Srbije, i posebno, korisnicima iz drugih zemalja, Ministarstvo kulture i informisanja predstavlja digitalne sadržaje nacionalnih ustanova kulture, dostupne na stranim jezicima.
Tabelu sa sadržajima u digitilanom obliku (virtuelne ture, digitalni audio i video materijal, fortografije, tekstve, 3D skenirane objekte i dr) možete naći ovde http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/digital-contents----serbian-cultural-institutions-2020
Srpski filmovi:
1. Next to me (Pored mene2015), Stevan Filipović, (drama, 110 min) http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314 Link: http://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc
2. Skinning (Šišanje 2010), Stevan Filipović, drama, 98 min) http://fcs.rs/en/films/film-database?page=film&id=169 Link: http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI
3. Sheitans Warrior (Šejtanov ratnik 2006), Stevan Filipović,(komedija, 94 min) http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152 Link: https://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxEHoteli i turistički objekti u Španiji koji će biti otvoreni tokom trajanja krize

Važno obaveštenje!

U Službenom glasniku K.Španije objavljen je spisak hotela i turističkih objekata širom K.Španije, koji će biti otvoreni za “lica kojima je neophodan smeštaj”, odnosno turiste koji nisu uspeli da se vrate u zemlju porekla u datom roku do 26.marta.

https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2020-4027DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u cilju olakšavanja pristupa sadržajima iz oblasti kulture uputilo je preporuku ustanovama kulture da se gradjanima omogući dostupnost digitalnih sadržaja imajući u vidu sprečenost obavljanja programskih aktivnosti ustanova kulture nastale  zbog epidemije korona virusa


Opširnije...
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANjU SVIH GRANIČNIH PRELAZA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama, od 20. marta 2020. godine od 08.00 časova.ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O VAŽENjU LIČNIH DOKUMENATA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije 16. marta 2020. godine donela Odluku o važenju ličnih dokumenata državljana Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.

1. Sva lična dokumenta državljana Republike Srbije (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i oružni list) kojima je istekao ili istekne rok važenja smatraće se važećim za vreme dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja.

2. Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavaće saobraćajne dozvole isključivo za podnete zahteve kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila.

3. Registracione nalepnice za vozila upisana u jedinstveni registar izdavaće se isključivo na tehničkom pregledu vozila. IZBORI ZA NARODNE POLASNIKE - PREKID RADNJI U SPROVOĐENJU IZBORA

U skladu sa članom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja koju je danas donela Vlada R. Srbije, prekidaju se sve radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, raspisanim za 26. april 2020. godine. Republička izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje o prekidu izbornih radnji, za vreme dok traje vanredno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 15.03.2020.g. donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, tačka 4. Odluke, a u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti na teritoriju R. Srbije, da, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju R. Srbije,stranim državljanima koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, nadležni organi privremeno zabraniti ulazak u R. Srbiju,

i to iz  - provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke.

Ove mere se neće primenjivati na:

1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja medjunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju medjunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije;

2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na medjunarodnom vodnom putu na teritoriji R. Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;

3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrdjenih medjudržavnim sporazumima;

4) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko medjunarodnih aerodroma R.Srbije;

5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem;

7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;

8) strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji."

Državljani R. Srbije i strani državljani koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije i to iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republik Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Domaćim državljanima i akreditovanim članovima osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovima njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade, a koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novi Corona virusom SARS-Co-2u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Pri ulasku u zemlju, gradjanima ce biti uručeno obavezujuće rešenje.

Napominjemo da se mere zabrane odnose na sve strane drzavljane (i iz trećih zemalja) koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, navedenih u tekstu Odluke.

Odluka je stupila na snagu 15.03.2020. godine i ostaje na snazi do daljeg.

 Odluka Vlade Republike Srbije – COVID 19

VAŽNO OBAVEŠTENJE
 

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 14. marta o.g, donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, tačka 4. Odluke, a u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti, da će, radi zaštite od unošenja ove zarazne bolesti na teritoriju Republike Srbije, stranim državljanima koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyeongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, nadležni organi privremeno zabraniti, odnosno ograničiti ulazak i kretanje.
Ove mere neće se primenjivati na:
1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije;
2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
4) posade i kabinsko osoblje vaduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;
5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R.Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.
Državljanima R.Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno gore navedenih žarišta epidemije određuje se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.
Državljani Republike Srbije koji imaju dvojno državljanstvo, u Republiku Srbiju mogu da uđu samo ukoliko prezentuju pašoš R.Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Italija, Nemačka, Francuska i dr).
Napominjemo da se mere zabrane odnose na sve strane državljane (i iz trećih zemalja) koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19,  odnosno gore navedenih žarišta epidemije.
Ova Odluka je stupila na snagu danas, 14. marta 2020. godine, i ostaje na snazi do daljnjeg.

http://mup.rs/wps/wcm/connect/69970dea-4dae-4802-8b09-c4d8fc404953/LAT_SPISAK+PRIVREMENO+ZATVORENIH+GRANICNIH+PRELAZA.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n3eYtT7VAŽNO OBAVEŠTENJE!

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Konzularno odeljenje Ambasade će od 16.03.2020.g. do daljeg primati samo hitne i neodložne zahteve stranaka (izdavanje pasoša ili putnog lista radi putovanja iz hitnih medicinskih ili poslovnih razloga, zbog smrtnog slučaja ili iz nekog drugog opravdanog razloga). Mole se građani da ne dolaze u Ambasadu, već da nas u hitnim slučajevima prethodno kontaktiraju preko mejla ambasada.madrid@mfa.rs i konz.madrid@mfa.rs ili na broj telefona   +34 915 635 045.
Ova mera biće na snazi sve dok traje akutna opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage građani će biti obavešteni putem internet stranice Ambasade.
O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu:

Vlade Republike Srbije: https://www.srbija.gov.rs/ i
Ministarstva zdravlja Republike Srbije: https://covid19.gov.rs/
Informaciju o postupku na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju možete naći na:
http://mup.rs/wps/wcm/connect/69970dea-4dae-4802-8b09-c4d8fc404953/LAT_SPISAK+PRIVREMENO+ZATVORENIH+GRANICNIH+PRELAZA.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n3eYtT7KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.IZBORI 2020


Opširnije...
PROSLAVA DANA DRZAVNOSTI SRBIJE - SRETENJA

Povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije, Ambasada je priredila svečani prijem u istorijskom zdanju hotela GRAN MELIA PALACIO DE LOS DUQUES u centru Madrida, 13. februara o.g.

U obraćanju gostima ambasador Katarina Lalić Smajević je istakla odlične bilaterane odnose Srbije i Španije,  koje odlikuje čvrsto prijateljstvo  i medjusobna podška po ključnim pitanjima.

Izrazivši zahvalnost Španiji na podršci koju pruža R. Srbiji na njenom evropskom putu, kao i u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ambasador je naglasila našu posvećenost daljem unapredjenju bilateralne saradnje u svim oblastima, posebno ekonomskoj, gde postoji veliki potencijal.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica – predstavnika španskih državnih insitucija, diplomatskog kora, akademskih i kulturnih ustanova, kao i mnogobrojni predstavnici dijaspore, umetnici, profesori i naši bivši i aktivni sportisti.KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI I KULTURNE DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU 2020.

 

Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije raspisalo je 31. 01.2020. konkurse za:

- za sufinansiranje prevoda dela srpske književnosti na strane jezike

- za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini

Tekstovi konkursa i prateci prijavni obrasci nalaze se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja http://www.kultura.gov.rs/ . Rok za podnosenje prijava je 16. mart 2020. godine.

Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu da kontaktiraju g. Mladena Veskovica iz Ministarstva kulture i informisanja putem elektronske poste mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili na telefon br. +381 11 3398 026.Izložba Pogled u večnost

Na dan Svetog Save Srpskog, 27.januara 2020. godine, u crkvi Vavedenja presvete Bogorodice u Puerto de la Kruzu, Tenerife, otvorena je izložba pravoslavne sveštene umetnosti Pogled u večnost. Izložbu sačinjavaju srednjovekovne srpske freske, ikone savremenih srpskih ikonopisaca (Todor Mitrović, Višnja Devrnja, Despina Četnik-Crnčević, Ana Mitrović, Jovana Janković) kao i kopije ranohrišćanske i vizantijske kamene plastike i minijatura iz Miroslavljevog jevanđelja (Miljan Stojanović).

Pozdravno slovo posetiocima uputili su počasni konzul republike Srbije na Kanarima gospodin Hoze Marija Domingez Silva, paroh kanarskih ostrva sveštenik Marko Dabić, autor kopija kamene plastike Miljan Stojanović kao i član crkvenog odbora Slaviša Janjić.

Izloženi radovi, među kojima i freska Mironosice na grobu Hristovom - Beli anđeo, izazvali su veliku pažnju posetilaca, kako Srba, tako i Španaca.

Izložba je organizovana uz pomoć Uprave za dijasporu republike Srbije i Eparhije zapadnoevropske, odnosno njenog sekretara Novaka Bilića.Obeležavanje dana Sv.Save

Povodom obeležavanja dana Sv.Save Srpska pravoslavna Crkva- Eparhija Zapadnoevropska je 25. januara u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Madridu održala Liturgiju. Na kraju liturgije deca iz „Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“ otpevala su svetosavsku himnu. Liturgiji su prisustvovali roditelji, predstavnici Ambasade i dijaspore.Učešće Srbije na sajmu turizma FITUR 2020. u Madridu

Ambasador K. Lalić Smajević je zajedno sa prvim savetnikom M. Simovićem posetila štand Srbije na sajmu turizma FITUR 2020. koji je održan od 22-26.januara u Madridu. Nakon višegodišnjeg odsustva učešće je uzela Turistička organizacija Srbije, kao i Turistička organizacija Beograda, Air Serbia, Belgrade hotels Group, Serbia tour operator, Intertours, turistička agencija Glob Metropoliten Turs, Victor tours i President hotels. 

Na zajedničkom štandu se mogla videti turistička ponuda u Srbiji, turistički materijali na španskom i engleskom jeziku, promocija Beograda u 3D tehnoligiji, a publika je mogla da se upozna sa nekim običajima srpske kulture.Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Konkursi su otvoreni od 20. januara do 10. februara 2020. godine.

Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Ambasador Katarina Lalić Smajević izabrana za počasnog člana Akademije za diplomatiju

Ambasador Katarina Lalić Smajević izabrana je, 9. januara 2020. godine,  od strane Odbora ambasadora Akademije za diplomatiju Kraljevine Španije, za počasnog akademika ove institucije, koja kroz svoj časopis Diplomatija (Revista Diplomacia) promoviše diplomatske aktivnosti u Španiji.Srpska Pravoslavna Crkva održala Svetu Liturgiju

U Madridu je 6. januara, na Badnje veče, Srpska Pravoslavna Crkva održala Svetu Liturgiju, kojoj je osim vernika i članova dijaspore prisustvovala i ambasadorka Katarina Lalić Smajević.Konferencija UN o klimatskim promenama – COP 25

 

Delegacija Republike Srbije, koju je predvodio minister zaštite životne sredine  Goran Trivan, učestvovala je od 2. do 13. decembra 2019. u Madridu na Konferenciji država potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama (COP 25) . Ministar Trivan, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Srbije, učestvovao je na Samitu šefova država i vlada  2.12.2019,  a ambasador Lalić Smajević je 11.12. 2019. istupala u okviru segmenta na visokom nivou.

 Obeležavanje 20 godina od bombardovanja Jugoslavije

„Hispano-srpsko kulturno udruženja Ivo Andrić“ je 12. decembra, u prostorijama Kulturnog centra Hortaleza u Madridu, organizovalo prikazivanje dokumentarnog filma „Los desastres de la guerra” čiji je autor novinar španske televizije Teresa Aranguren.

 FINANSIJSKI VODIČ ZA POVRATNIKE NARODNE BANKE SRBIJE

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike, kojim nastoji da unapredi informisanost naših građana koji žele da se vrate u R.Srbiju, sa aspekta deviznih propisa uz nasotjanje da se stvore uslovi za njihov lakši povratak i bržu integraciju, kao i za raspolaganje njihovim novcem.

Cilj Finansijskog vodiča je da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi s većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak naših građana iz inostranstva, u skladu sa zakonom o deviznom poslovanju.

Finansijskom vidiču može se pristupiti putem sajta Narodne banke Srbije na sledećoj adresi:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfOBAVEŠTENJE - ukidanje viza za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane R. Jermenije, nosice običnih posoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku R. Srbije“ br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu i počinje da se primenjuje 02. novembra 2019. godine.EMBASSY CUP “Diplomatic Soccer”

U Madridu je 26. i 27. oktobra na terenima Fudbalske federacije Španije održan II fudbalski turnir ambasada EMBASSY CUP “Diplomatic Soccer”, pod pokroviteljstvom španske Vlade, Državnog Sekretarijata za Globalnu Španiju (Ministarstvo spoljnih poslova, EU i saradnje), Generalnog direktorata za sport, Visokog Saveta za sport   ( Ministarstvo kulture i sporta) i Svetske turističke organizacije.

Na turniru je učestvovala i reprezentacija Srbije sastavljena od predstavnika Ambasade i dijaspore.

 Poseta ambasadora R. Srbije Španskom institutu za strateške studije (IEEE) u Madridu, 26.9.2019.

Ambasador Katarina Lalić Smajević posetila je Španski institut za strateške studije (IEEE) koji pripada organizacionoj strukturi Višeg centra za studije nacionalne odbrane (CESEDEN). Utakmica ženskog fudbalskog kluba Spartak protiv ekipe Atletika, kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona

Ambasador Katarina Lalić-Smajević primila je 27. septembra u prostorijama ambasade delegaciju Ženskog fudbalskog kluba Spartak koji je u Madridu prethodnog dana igrao kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona. Utakmici su prisustvovali ambasadorka K.Lalić Smajević i predstavnici Ambasade. Gosti Ambasade bili su potpredsednici kluba Željko Džakula i Mirko Lazić, član IO Nenad Vunjak.
 Radna poseta Prištinskog univerziteta 22.-25.septembra u okviru TrafSaf projekta

Ambasador Katarina Lalić-Smajević u prostorijama ambasade prmila je delegaciju TrafSaf projekta (8 zemalja, 12 univerziteta) https://trafsaf.pr.ac.rs/ u okviru Erazmus+ programa koju čine Zdravko Vitošević, rektor Prištinskog univerziteta,  Nebojša Arsić dekan na Fakultetu Tehničkih Nauka u KiM i koordinator TrafSaf projekta, Srđan Jović, prodekan Fakultetu Tehničkih Nauka u KiM, Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Slađana Milošević, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM,  Aleksandra Petrović, koordinator Erasmus +   na Fakultetu Tehničkih Nauka u KiM i Slobodan Bojanić, profesor na Politehničkom Univerzitetu u Madridu, kao domaćin projekta.Studijska poseta delegacije Poreske uprave R. Srbije Madridu, 18-20.09.2019.

 

Delegacija Ministarstva finansija R. Srbije boravila je u Madridu od 18. do 20. septembra radi učešća u studijskoj poseti na temu „Digitalna transformacija javnog sektora u oblasti poreske politike“. Tokom posete održan je sastanak sa predstavnicima Poreske uprave Španije, na kojem je razgovarano o daljem unapređenju bilateralne saradnje u ovoj oblasti. Delegacija je ovom prilikom posetila prestižnu internacionalnu poslovnu školu Univerziteta IE u Madridu.

 Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u poseti Španiji, 28. avgusta 2019. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je Španiju 28. avgusta, gde je bila govornik na konferenciji „Quo Vadis Europa? Evropska unija pre novog političkog ciklusa“, u organizaciji Internacionalnog univerziteta Menéndez Pelayo u Santanderu. Premijerka Brnabić je održala predavanje na temu „Proširenje u novoj Evropi“. Tokom boravka u Santanderu sastala se sa španskim ministrom spoljnih poslova i novoimenovanim šefom evropske diplomatije Ž. Borelom.KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO