| |     Español | english  
Naslovna
REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA R. SRBIJE U K. ŠPANIJU

Odluka po kojoj Srpski državljani ne mogu ulaziti u К. Španiju stupila je na snagu 22. jula 2020. godine u 24:00 sata i trajaće do 31. marta 2021. godine u 24:00 sata.
Od navedenog su izuzeta lica sa stalnim boravkom, dugotrajnom vizom, studenti sa vizom (obavezno zdrastveno osiguranje), i diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti. Za njih je od 23. novembra 2020. godine neophodan negativni PCR test, ne stariji od 72 sata pre dolaska (objavljeno u Službenom glasniku 11. novembra).

Obrazac zdravstvene kontrole koji svi putnici moraju da popune pre ulaska u zemlju, putem internet adrese www.spth.gob.es, ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH, uključiće pitanje da li putnik ima negativni PCR test.USLOVI ULASKA U R. SRBIJU OD 20. DECEMBRA 2020.

Strani državaljani od 20. decembra neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, bez obzira na to iz koje zemlje ulaze u Srbiju.
Za državljane R. Srbije, kao i za strane državljane koji imaju odobren privremeni ili stalni boravak u R. Srbiji, važiti obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ako nemaju negativan PCR test, s tim što se karantin može prekinuti dobijanjem negativnog PCR testa.
Informacije o režimu ulaska državljana R. Srbije i stranih državaljana u Republiku Srbiju nakon 20.12.2020. godine možete videti na sajtu: Vlade Republike Srbije i Ministarstva spoljih poslova.

 Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

18.02.2021.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.

 


Opširnije...
Poseta ambasadora R. Srbije španskom Državnom sekretarijatu za trgovinu

17.02.2021.

Ambasador Katarina Lalić Smajević sastala se sa Marijom P. Ramos, generalnom direktorkom za međunarodnu trgovinu i investicije u španskom Državnom sekretarijatu za trgovinu. Sastanak je bio posvećen aktuelnim ekonomskim odnosima Srbije i Španije i novim koracima za njihovo unapređenje.
Ambasador je predstavila ekonomske rezultate R. Srbije i najnovije podatke Vlade R. Srbije o broju vakcinisanih građana protiv korona virusa, što je španska strana pozdravila.
Konstatovano je da u narednom periodu treba da se pojačano i što konkretnije zajedno angažujemo na jačanju srpsko-španskih ekonomskih veza, uključujući i održavanje virtuelnih sastanaka između srpskih i španskih privrednih institucija.Dan državnosti Republike Srbije

15.02.2021.

 Ambasador Lalić Smajević posetila Udruženje organizacija poslodavaca Španije (CEOE)

08.02.2021.

Ambasador Katarina Lalić Smajević posetila je 5. februara Udruženje organizacija poslodavaca Španije (CEOE) i razgovarala je sa Martom Blanko, predsednicom CEOE International.
Razgovor je bio posvećen mogućnostima i konkretnim inicijativama za unapređenje ekonomske saradnje kao ključne oblasti za dalji razvoj odličnih odnosa Srbije i Španije.


 Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana

07.02.2021.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.

Predsednik je rekao da će pre staviti „glavu na panj“, nego da potpiše bilo kakav papir sa priznanjem i podsetio da je to već jednom odbio u Vašingtonu, gde su postojale dve verzije sporazuma.

Naveo je da je odmah povukao svoju delegaciju, da je američkoj delegaciji rekao da Srbija takav sporazum neće potpisati i poručio da će Srbija uvek nastojati da vodi mirne razgovore kako bi sačuvala mir, ali da neće dozvoliti da je ponižavaju.


Opširnije...
Ambasador Lalić Smajević se sastala sa predsednikom Privredne komore Španije H. L. Bonetom

04.02.2021.

Ambasador Katarina Lalić Smajević sastala se 3. februara sa predsednikom Privredne komore Španije H. Luisom Bonetom i njegovim saradnicima. U razgovoru je ocenjeno da Srbija i Španija treba dinamičnije da koriste potencijale i nove mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje. U tom svetlu ambasador Lalić Smajević  predstavila je ekonomske rezultate Republike Srbije, kao države sa najmanjim padom ekonomije u Evropi i sa najvećim očekivanim rastom u tekućoj godini, uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj korona virusom. Izrazila je želju i interes R. Srbije da se drugi po redu srpsko-španski poslovni forum održi u Madridu, što pre bude bilo moguće.Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji

04.02.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u našoj zemlji.

Predsednik Vučić zahvalio je na podršci koju EU pruža Srbiji u oblasti strukturnih reformi i ekonomskih mera, kao i na investicijama EU u našoj zemlji. Predsednik je posebno izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa Kovaks koji promoviše Evropska unija.

„Srbija se među prvima priključila ovom programu čime je još jednom pokazala da je ozbiljan i pouzdan partner Evropske unije. Uveren sam da ćemo zajedno, uz solidarnost i međusobno razumevanje, uspeti da izađemo iz ove krize i da nastavimo rad na oporavku privrede“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski i investicioni partner naše zemlje, budući da je dve trećine naše trgovinske razmene i investicija vezano za zemlje EU.


 


Opširnije...
Selaković i Gujon čestitali Savindan

26.01.2021.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.

U video snimku na Tviter profilu Ministarstva spoljnih poslova, Selaković je rekao da učenje i zaveštanje Svetog Save, svetosavlje, nije samo verski, politički ili nacionalni koncept već filozofija života.

Naveo je da je Sveti Sava, pored svega što je bio, bio i prvi veliki srpski diplomata zaslužan ne samo za učvršćivanje srpske pravoslavne duhovnosti već i za političku konsolidaciju srednjovekovne Srbije u 13. veku.

Zato je Sveti Sava, ističe Selaković, ostao nedostižni uzor svima koji žele da se bave javnim poslom na korist srpske države i naroda.

 


Opširnije...
Ministar Selaković razgovarao sa ambasadorom Španije

26.01.2021.

 

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom Molinom.

Ministar Selaković ocenio je da su odnosi Srbije i Španije veoma dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja. Konstatovao je da ih karakteriše saradnja na svim poljima, redovan politički dijalog, kao i uzajamna podrška najznačajnijim pitanjima.

„Siguran sam da će uspešna i konstruktivna saradnja Srbije i Španije, naši bliski i prijateljski odnosi, u budućnosti i dodatno jačati“, poručio je šef srpske diplomatije i dodao da bi tome doprinele posete na visokom i najvišem nivou. Izrazio je očekivanje da će šefica španske diplomatije Aranča Gonsales Laja tokom ove godine posetiti Srbiju, kako je i najavila u njihovom nedavnom telefonskom razgovoru.


Opširnije...
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

26.01.2021.

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Naš trajni interes je i punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jer to je tip društva kojem težimo. Na bilateralnom planu, naš cilj je učvršćivanje veza sa tradicionalnim prijateljima, sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i gradnja novih partnerskih odnosa sa SAD. Jedan od najvažnijih zadataka naše spoljne politike je i unapređenje položaja i zaštita prava i identiteta našeg naroda u regionu, kao i pružanje raznih vidova podrške Srbima u dijaspori. Sve su to veoma važni i vrlo često komplementarni ciljevi, ističe Nikola Selaković.


Opširnije...
Raspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini

Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini, koji će biti otvoren od 19. januara do 9. marta 2021. godine.

Tekst konkursa, čiji opšti cilj je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, i prateći prijavni obrasci se nalaze na internet strani Ministarstva kulture i informisanja na sledećem linku:

https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/600690372a8d5

Pravo učešća na ovom konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, a koja su registrovana u Republici Srbiji i izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije Republike Srbije.Sastanak ambasadora sa predstavnicima Privredne komore Astorge, 19. januara 2021.

Ambasador Katarina Lalić Smajević primila je u posetu predsednika Privredne komore Astorge (PKA) H. Hosea Alonsa Martinesa i generalnog sekretara PKA Augustina Martinesa. U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Španije i opredeljenje za unapređenje ekonomske saradnje dve države.                                                            
Predstavnici Privredne komore Astorge (autonomna zajednica Kastilja i Leon) preneli su interes i želju za uspostavljanje saradnje sa potencijalnim partnerima u Srbiji.
Pozdravljajući interes PKA za saradnju sa srpskim partnerima, ambasador Lalić Smajević je sagovornicima detaljno predstavila rezultate R. Srbije u ekonomskoj oblasti i u borbi protiv pandemije i informisala o mogućnostima i uslovima poslovanja u našoj zemlji.Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi

12.01.2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.

Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od minus 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.
Vučić je naveo da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.

Takođe, predsednik je naglasio da su u našoj zemlji građene i obnovljene bolnice, te da su dve bolnice izgrađene za samo četiri meseca.

Rekao je da se država borila da nabavi respiratore, maske, rukavice, skafandere, lekove, sve što je bilo potrebno i ukazao je da se radi na 10 opštih bolnica širom Srbije, dodajući da su sve to bile velike stvari koje su moguće samo na osnovu uspeha reformi iz 2014, donošenjem Zakona o radu, koji je doneo odlične rezultate i merama fiskalne konsolidacije.


 


Opširnije...
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

03.01.2021.

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„Kada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi", konstatuje Selaković u intervjuu za Tanjug.


Opširnije...
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti

02.01.2021.

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.

„U narednoj godini, uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta", rekao je Selaković za Tanjug, i istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način.

Šef srpske diplomatije podseća da je u jednom broju predstavništava već istekao četvorogodišnji mandat ambasadorima i generalnim konzulima, tako da će se ući i u postupak imenovanja novih, nakon njihovog opoziva.


Opširnije...
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

29.12.2020.

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.


Opširnije...
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

Kao premijerka i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujemo u nju, ali i u naše institucije – Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine, rekla je ona.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu. 

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,
23. decembar 2020.Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu. Tom prilikom su razmenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

 


Opširnije...
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU. Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.


 


Opširnije...
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje i EU, kao i procesu evrointegracija Srbije. Joksimović i Rot su razgovarali o pitanjima koja se tiču unutrašnjih prilika EU, posebno novom sedmogodišnjem budžetu, o mestu i budućnosti politike proširenja i Zapadnog Balkana, posebno o svim aspektima pristupnog procesa Srbije i izazovima i očekivanjima od nove metodologije, koja bi trebalo da donese brži, snažnije politički vođen i usmeravan i nadgledan proces pregovora.  

 


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.


Opširnije...
Poziv za učešće na Desetoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, organizovaće 29.12.2020.g. Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.
Zbog pandemije Кovid 19, Кonferencija će biti održana preko ZOOM aplikacije.

Tema Кonferencije će biti:

„Rad medija, organizacija, udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom Кovid 19 - da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu?“

Tokom Кonferencije će biti predstavljen sajt UNS-a www.umrezavanje.rs, pokrenut povodom desete jubilarne konferencije, sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.
Zainteresovani predstavnici medija, udruženja i organizacija mogu poslati prijave za učešće do 17.12.2020. g. na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rsSastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.


 


Opširnije...
DONACIJA DRESA FUDBALSKE REPREZENTACIJE SRBIJE

Ambasadorka Katarina Lalić Smajević je primila izvršnog predsednika Diplomatske akademije Santjaga Velo de Antela, predstavnika akademije za međunarodne odnose profesora „CEU San Pablo“ Hose Luisa Orelja Martineza i predstavnicu španske „La lige“ Martu Dias i tom prilikom uručila dres fudbalske reprezentacije Srbije.
Dres je namenjen otvaranju izložbe „Fudbal za mir“, sa dresovima svih fudbalskih reprezentacija na svetu.REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA R. SRBIJE U K. ŠPANIJU

Odluka po kojoj Srpski državljani ne mogu ulaziti u К.Španiju stupila je na snagu 22. jula u 24:00 sata i trajaće do 31. decembra u 24:00 sata.
Od navedenog su izuzeta lica sa stalnim boravkom, dugotrajnom vizom, studenti sa vizom (obavezno zdrastveno osiguranje), i diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti. Za njih će se od 23. novembra zahtevati negativni PCR test, ne stariji od 72 sata pre dolaska (objavljeno u Službenom glasniku 11. novembra).
Obrazac zdravstvene kontrole koji svi putnici moraju da popune pre ulaska u zemlju, putem internet adrese www.spth.gob.es, ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH, uključiće pitanje da li putnik ima negativni PCR test.Otvaranje knjige žalosti povodom smrti Patrijarha SPC Irineja

Povodom smrti Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko – karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja obaveštavamo da je u R.Srbiji proglašena trodnevna žalost i da će tim povodom u Ambasadi R.Srbije u Madridu  biti otvorena knjiga žalosti u ponedeljak 23.11. od 12-14 h, utorak 24.11. i sredu 25.11. od 10-14h.

Upisivanje u knjigu žalosti se može obaviti i elektronskim putem na email adresu Ambasade ambasadamadrid@mfa.rs ili poštom na sledeću adresu: Embajada de la Repùblica de Serbia en Madrid, Calle Velazquez 3, piso 2, 28001 Madrid, España.PROMOCIJA R. SRBIJE KAO POVOLJNE DESTINACIJE ZA POSLOVANJE

Sa ciljem promocije R. Srbije kao povoljne destinacije za poslovanje i investiranje u istraživanje i razvoj nove tehnologije kabinet predsednika Vlade R. Srbije predstavio je promotivne brošure: "SERBIA - Emerging tech devolpment hub" i "Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede":

Brošurama se može pristupiti na sledećim internet adresama:

https://inovacije.srbijastvara.rs/
https://innovations.serbiacreates.rs/

 Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da su donete odluke broj 115-400/30-2020/01 i broj 116-240/30-2020/01 o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine.
Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf


 REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA R.SRBIJE U K.ŠPANIJU

Španska Vlada  je usvojila preporuku Evropske komisije i odobrila ulazak u zemlju državljanima Republike Srbije. Naredba je objavljena u Službenom glasniku (BOE) i stupila je na snagu u ponoć 3. jula i traje do 24:00 31. jula 2020.godine, ne isključujući mogućnost njene eventualne izmene u slučaju promene okolnosti, ili nove preporuke  EU. Pre ulaska u zemlju potrebno je popuniti formular koji se može naći i na sajtu španske Vlade www.spth.gob.es ili pri ulasku u K.Španiju na samom aerodromu. Nema obaveze karantina, nije potreban PCR test i prilikom ulaska u zemlju putnicima se meri temperatura i vrši se vizuelni pregled.Obeležavanje 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Španiji Katarina Lalić Smajević učestvovala je na ceremoniji polaganja venaca povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, održanoj na groblju Fuenkaral u Madridu, 24. juna 2020. Svečanosti su prisustvovali i ambasadori Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije,  Kazahstana, Rusije i Uzbekistana.PRODUŽENJE BORAVKA I VIZA

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Kao posledica situacije stvorene širenjem pandemije KOVID-19, dana 20. maja u španskom Službenom glasniku BOE je objavljena Odluka Ministarstva zdravlja SND/421/2020 od 18. maja, kojom se usvajaju odgovarajuće mere vezane za produžetak dozvola za boravak i / ili rad i ostale situacije stranih državljana u Španiji, primenjujući Kraljevsku uredbu 463/2020 od 14. marta, kojom se proglašava vanredno stanje za rešavanje zdravstvene krize izazvane virusom KOVID-19.
Ministarstvo za spoljne poslove, Evropsku uniju i saradnju ima čast da priloži tekst pomenute Odluke i da istakne neke od propisa koji su u njoj navedeni:

1. - Automatski se produžava na 3 meseca boravak onih osoba koje se nalaze u Španiji i statusu legalnog boravka (sa ili bez vize) za period ne duži od devedeset dana, pod uslovom da je navedeni legalni boravak istekao tokom trajanja vanrednog stanja. Produžetak boravka važi samo na teritoriji Španije.
2. - Automatski se produžavaju dozvole za privremeni boravak i / ili rad, dozvole boravka za studije, za mobilnost studenata, neradne prakse ili volonterski rad čije važenje ističe tokom vanrednog stanja ili u 90 dana koji su prethodili proglašenju vanrednog stanja. Produženje traje do 6 meseci nakon prestanka vanrednog stanja.
3. – Produžava se automatski važenje ličnih karata članova porodica državljana Unije, kao i ličnih karata stranaca, od njihovog isteka i za isti period od 6 meseci nakon završetka vanrednog stanja.
4.- Da bi se olakšao povratak, stranci koji su u inostranstvu mogu ući u Španiju uz važeću putnu ispravu i porodičnu ličnu kartu državljanina Unije ili uz isteklu ličnu kartu za strance.REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U R. SRBIJU

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

U SKLADU SA ODLUKOM VLADE REPUBLIKE SRBIJE OD 22.05.2020. GODINE, OTVORENI SU SVI GRANIČNI PRELAZI ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA STRANE I DOMAĆE DRŽAVLJANE.
ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU VIŠE NIJE POTREBNA DOZVOLA NI ZA ULAZAK STRANIH NI ZA ULAZAK DOMAĆIH DRŽAVLJANA. TIME JE PRELAZAK DRŽAVNE GRANICE REPUBLIKE SRBIJE VRAĆEN U UOBIČAJENI REŽIM.

SVIM LICIMA KOJA ULAZE U REPUBLIKU SRBIJU, UMESTO RANIJIH MERA IZOLACIJE I OBAVEZE POSTOJANJA NEGATIVNOG PCR TESTA- PRILIKOM PASOŠKE KONTROLE SE URUČUJE PISMENO OBAVEŠTENJE-ZDRAVSTVENO UPOZORENJE O MERAMA KOJIH SE TREBA PRIDRŽAVATI RADI SPREČAVANJA POJAVE, ŠIRENJA I SUZBIJANJA ZARAZNE BOLESTI COVID 19.
STRANI DRŽAVLJANI KOJIMA JE ROK VAŽENJA PRIVREMENOG BORAVKA U REPUBLICI SRBIJI ISTEKAO NAKON DANA PROGLAŠENJA VANDREDNOG STANJA U SRBIJI ZBOG EPIDEMIJE ZARAZNE BOLESTI COVID 19, MOGU UĆI U REPUBLIKU SRBIJU NAJKASNIJE DO 1. JULA 2020. GODINE I PODNETI ZAHTEV ZA PRODUŽENJE PRIVREMENOG BORAVKA U ROKU OD 30 DANA OD DANA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU.
LICIMA KOJIMA JE PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU ODREĐENA MERA STAVLJANJA POD ZDRAVSTVENI NADZOR U TRAJANJU OD 14 DANA KUĆNE IZOLACIJE, SE OBUSTAVLJA DO DALJNJEG.

 

SKREĆEMO PAŽNJU DA SVI KOJI PUTUJU PREKO BUDIMPEŠTE I NASTAVLJAJU PUT KOLIMA DO NAŠE GRANICE I DALJE TREBAJU DOZVOLU   MAĐARSKIH VLASTI ZA TRANZIT,  ZA KOJE SE MORAJU OBRATITI AMBASADI.VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA - Saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije


Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.
Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.
Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.
Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih.Ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Odlukama broj 115/30-2020/01 i broj 116/30-2020/01 od 15.maja 2020.god. MSP - USDSR je raspisalo ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 18.maja do 01.juna o.g. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU

Važno obaveštenje!

U SKLADU SA ODLUKOM VLADE O ZATVARANJU SVIH GRANIČNIH PRELAZA U REPUBLIKU SRBIJU (SLUŽBENI GLASNIK RS BR. 37/20 OD 19. MARTA 2020. GODINE ),  SVI GRANIČNI PRELAZI ZA ULAZ U REPUBLIKU SRBIJU SU I DALJE ZATVORENI. U POGLEDU IZLASKA IZ REPUBLIKE SRBIJE, NEMA ZABRANE. IZUZETNO U SKLADU SA NACIONALNIM INTERESIMA I IZ HUMANITARNIH RAZLOGA, ULAZAK PREKO GRANIČNIH PRELAZA U REPUBLIKU SRBIJU MOŽE SE OMOGUĆITI NA OSNOVU ODOBRENJA OD MUP- A REPUBLIKE SRBIJE. U OVIM  SLUČAJEVIMA, ZA PRELAZAK GRANIČNOG PRELAZA MORA POSTOJATI PRETHODNA SAGLASNOST MUP-A.

DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE I STRANI DRŽAVLJANI KOJI IMAJU BORAVAK U REPUBLICI SRBIJI, A PO PRETHODNOM ODOBRENJU MUP-A ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU, PO PRELASKU GRANIČNOG PRELAZA UPUĆUJU SE U IZOLACIJU U KUĆNIM USLOVIMA U TRAJANJU OD 14 DANA, OSIM AKO:

- POSEDUJU NEGATIVAN PCR TEST NA COVID NE STARIJI OD 72 SATA,
- AKO SU U INOSTRANSTVU BORAVILI KRAĆE OD 72 SATA A NE POKAZUJU ZNAKOVE BOLESTI

DECA  DO  12  GODINA  NE  MORAJU  DA  IMAJU  TEST  UKOLIKO  RODITELJ,  STARATELJ  ILI  LICE  IZ PORODIČNOG DOMAĆINSTVA POSEDUJU GORE NAVEDENI NEGATIVAN TEST.

STRANIM DRŽAVLJANIMA JE DOZVOLJEN ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU UKOLIKO:

 - POSEDUJU NEGATIVAN PCR TEST NA COVID NE STARIJI OD 72 SATA,
 - IMAJU DOZVOLU ZA ULAZAK OD KOMISIJA VLADE RS

DECA STRANI DRŽAVLJANI DO 12 GODINA NE MORAJU DA IMAJU TEST UKOLIKO RODITELJ, STARATELJ ILI LICE IZ PORODIČNOG DOMAĆINSTVA POSEDUJU GORE NAVEDENI NEGATIVAN TEST.

DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE I STRANI DRŽAVLJANI KOJI POKAZUJU SIMPTOME ZARAZNE BOLESTI COVID BIĆE ODMAH UPUĆENI U ZDRAVSTVENU USTANOVU.

PONDOŠENJE ZAHTEVA ZA DOZVOLU KOMISIJE ZA ULAZAK STRANACA U REPUBLIKU SRBIJU VRŠI SE PUTEM AMBASADA TIH ZEMALJA U REPUBLICI SRBIJI, A U ODREĐENIM SLUČAJEVIMA LIČNO, DIREKTNO PREKO PRIVREDNIH DRUŠTAVA KOJI SU REGISTROVANI U SRBIJI.

IZUZETNO, ZAHTEV SE MOŽE PODNETI I PREKO I DKP RS U INOSTRANSTVU U SLUČAJU DA SE RADI O ZAHTEVU DRŽAVLJANA RS ZA SVOG SUPRUŽNIKA KOJI JE STRANI DRŽAVLJANIN, A PUTUJU ZAJEDNO U RS. ZA VIŠE INFORMACIJA POTREBNO JE POSLATI MEJL NA ADRESU : info.covid-19@gov.rs . U TOKU JE IZDRADA ELEKTRONSKE APLIKACIJE ZA PRIJEM ZAHTEVA, O ČEMU ĆE BITI NAKNADNO OBAVEŠTENJE.


 Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije - nastavak sprovođenja izbornih radnji

Predsednik Republike Srbije je 10.maja o.g. doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike (“Službeni glasnik PC”, broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.
Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11. maja o.g. o nastavku izbornih radnji.Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. godine (do ponoći, po lokalnom vremenu u R. Srbiji).

U skladu sa navedenim, Ambasada Republike Srbije u Madridu  nastaviće sa prijemom zahteva državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu i procesuiranjem istih u skladu sa već ranije datim obaveštenjima.

Resenje RIK I Rokovnik se mogu naci u sledecem linku:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php

 Ostaće mi zauvek u sećanju! Dačić uputio telegram saučešća porodici Radomira Antića

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Radomira Antića.
"Tužne poruke ne biraju vreme, dolaze iznenada. Tako je i vest o smrti jednog od naših legendarnih trenera Radomira kojeg sam lično poznavao i koji će mi zauvek ostati u sećanju. U ovom tužnom trenutku iskreno se saosećam sa porodicom.
S njegovim odlaskom srpski sport je pretrpeo nenadoknadiv gubitak".DIGITALNI SADRŽAJI USTANOVA KULTURE NA STRANIM JEZICIMA


Imajući u vidu mere Vlade Republike Srbije uvedene sa ciljem što bezbednijeg prevazilaženja društvene situacije nastale zbog epidemije COVID-19, a u cilju olakšavanja pristupa digitalnim sadržajima stanovnicima Republike Srbije, i posebno, korisnicima iz drugih zemalja, Ministarstvo kulture i informisanja predstavlja digitalne sadržaje nacionalnih ustanova kulture, dostupne na stranim jezicima.
Tabelu sa sadržajima u digitilanom obliku (virtuelne ture, digitalni audio i video materijal, fortografije, tekstve, 3D skenirane objekte i dr) možete naći ovde http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/digital-contents----serbian-cultural-institutions-2020
Srpski filmovi:
1. Next to me (Pored mene2015), Stevan Filipović, (drama, 110 min) http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314 Link: http://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc
2. Skinning (Šišanje 2010), Stevan Filipović, drama, 98 min) http://fcs.rs/en/films/film-database?page=film&id=169 Link: http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI
3. Sheitans Warrior (Šejtanov ratnik 2006), Stevan Filipović,(komedija, 94 min) http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152 Link: https://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxEHoteli i turistički objekti u Španiji koji će biti otvoreni tokom trajanja krize

Važno obaveštenje!

U Službenom glasniku K.Španije objavljen je spisak hotela i turističkih objekata širom K.Španije, koji će biti otvoreni za “lica kojima je neophodan smeštaj”, odnosno turiste koji nisu uspeli da se vrate u zemlju porekla u datom roku do 26.marta.

https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2020-4027DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u cilju olakšavanja pristupa sadržajima iz oblasti kulture uputilo je preporuku ustanovama kulture da se gradjanima omogući dostupnost digitalnih sadržaja imajući u vidu sprečenost obavljanja programskih aktivnosti ustanova kulture nastale  zbog epidemije korona virusa


Opširnije...
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANjU SVIH GRANIČNIH PRELAZA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama, od 20. marta 2020. godine od 08.00 časova.ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O VAŽENjU LIČNIH DOKUMENATA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije 16. marta 2020. godine donela Odluku o važenju ličnih dokumenata državljana Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.

1. Sva lična dokumenta državljana Republike Srbije (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i oružni list) kojima je istekao ili istekne rok važenja smatraće se važećim za vreme dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja.

2. Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavaće saobraćajne dozvole isključivo za podnete zahteve kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila.

3. Registracione nalepnice za vozila upisana u jedinstveni registar izdavaće se isključivo na tehničkom pregledu vozila. IZBORI ZA NARODNE POLASNIKE - PREKID RADNJI U SPROVOĐENJU IZBORA

U skladu sa članom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja koju je danas donela Vlada R. Srbije, prekidaju se sve radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, raspisanim za 26. april 2020. godine. Republička izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje o prekidu izbornih radnji, za vreme dok traje vanredno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 15.03.2020.g. donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, tačka 4. Odluke, a u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti na teritoriju R. Srbije, da, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju R. Srbije,stranim državljanima koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, nadležni organi privremeno zabraniti ulazak u R. Srbiju,

i to iz  - provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke.

Ove mere se neće primenjivati na:

1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja medjunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju medjunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije;

2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na medjunarodnom vodnom putu na teritoriji R. Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;

3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrdjenih medjudržavnim sporazumima;

4) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko medjunarodnih aerodroma R.Srbije;

5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem;

7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;

8) strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji."

Državljani R. Srbije i strani državljani koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije i to iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republik Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Domaćim državljanima i akreditovanim članovima osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovima njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade, a koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novi Corona virusom SARS-Co-2u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Pri ulasku u zemlju, gradjanima ce biti uručeno obavezujuće rešenje.

Napominjemo da se mere zabrane odnose na sve strane drzavljane (i iz trećih zemalja) koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, navedenih u tekstu Odluke.

Odluka je stupila na snagu 15.03.2020. godine i ostaje na snazi do daljeg.

 Odluka Vlade Republike Srbije – COVID 19

VAŽNO OBAVEŠTENJE
 

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 14. marta o.g, donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, tačka 4. Odluke, a u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti, da će, radi zaštite od unošenja ove zarazne bolesti na teritoriju Republike Srbije, stranim državljanima koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyeongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, nadležni organi privremeno zabraniti, odnosno ograničiti ulazak i kretanje.
Ove mere neće se primenjivati na:
1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije;
2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
4) posade i kabinsko osoblje vaduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;
5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R.Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.
Državljanima R.Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno gore navedenih žarišta epidemije određuje se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.
Državljani Republike Srbije koji imaju dvojno državljanstvo, u Republiku Srbiju mogu da uđu samo ukoliko prezentuju pašoš R.Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Italija, Nemačka, Francuska i dr).
Napominjemo da se mere zabrane odnose na sve strane državljane (i iz trećih zemalja) koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19,  odnosno gore navedenih žarišta epidemije.
Ova Odluka je stupila na snagu danas, 14. marta 2020. godine, i ostaje na snazi do daljnjeg.

http://mup.rs/wps/wcm/connect/69970dea-4dae-4802-8b09-c4d8fc404953/LAT_SPISAK+PRIVREMENO+ZATVORENIH+GRANICNIH+PRELAZA.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n3eYtT7VAŽNO OBAVEŠTENJE!

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Konzularno odeljenje Ambasade će od 16.03.2020.g. do daljeg primati samo hitne i neodložne zahteve stranaka (izdavanje pasoša ili putnog lista radi putovanja iz hitnih medicinskih ili poslovnih razloga, zbog smrtnog slučaja ili iz nekog drugog opravdanog razloga). Mole se građani da ne dolaze u Ambasadu, već da nas u hitnim slučajevima prethodno kontaktiraju preko mejla ambasada.madrid@mfa.rs i konz.madrid@mfa.rs ili na broj telefona   +34 915 635 045.
Ova mera biće na snazi sve dok traje akutna opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage građani će biti obavešteni putem internet stranice Ambasade.
O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu:

Vlade Republike Srbije: https://www.srbija.gov.rs/ i
Ministarstva zdravlja Republike Srbije: https://covid19.gov.rs/
Informaciju o postupku na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju možete naći na:
http://mup.rs/wps/wcm/connect/69970dea-4dae-4802-8b09-c4d8fc404953/LAT_SPISAK+PRIVREMENO+ZATVORENIH+GRANICNIH+PRELAZA.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n3eYtT7KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.IZBORI 2020


Opširnije...
PROSLAVA DANA DRZAVNOSTI SRBIJE - SRETENJA

Povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije, Ambasada je priredila svečani prijem u istorijskom zdanju hotela GRAN MELIA PALACIO DE LOS DUQUES u centru Madrida, 13. februara o.g.

U obraćanju gostima ambasador Katarina Lalić Smajević je istakla odlične bilaterane odnose Srbije i Španije,  koje odlikuje čvrsto prijateljstvo  i medjusobna podška po ključnim pitanjima.

Izrazivši zahvalnost Španiji na podršci koju pruža R. Srbiji na njenom evropskom putu, kao i u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ambasador je naglasila našu posvećenost daljem unapredjenju bilateralne saradnje u svim oblastima, posebno ekonomskoj, gde postoji veliki potencijal.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica – predstavnika španskih državnih insitucija, diplomatskog kora, akademskih i kulturnih ustanova, kao i mnogobrojni predstavnici dijaspore, umetnici, profesori i naši bivši i aktivni sportisti.KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI I KULTURNE DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU 2020.

 

Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije raspisalo je 31. 01.2020. konkurse za:

- za sufinansiranje prevoda dela srpske književnosti na strane jezike

- za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini

Tekstovi konkursa i prateci prijavni obrasci nalaze se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja http://www.kultura.gov.rs/ . Rok za podnosenje prijava je 16. mart 2020. godine.

Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu da kontaktiraju g. Mladena Veskovica iz Ministarstva kulture i informisanja putem elektronske poste mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili na telefon br. +381 11 3398 026.Izložba Pogled u večnost

Na dan Svetog Save Srpskog, 27.januara 2020. godine, u crkvi Vavedenja presvete Bogorodice u Puerto de la Kruzu, Tenerife, otvorena je izložba pravoslavne sveštene umetnosti Pogled u večnost. Izložbu sačinjavaju srednjovekovne srpske freske, ikone savremenih srpskih ikonopisaca (Todor Mitrović, Višnja Devrnja, Despina Četnik-Crnčević, Ana Mitrović, Jovana Janković) kao i kopije ranohrišćanske i vizantijske kamene plastike i minijatura iz Miroslavljevog jevanđelja (Miljan Stojanović).

Pozdravno slovo posetiocima uputili su počasni konzul republike Srbije na Kanarima gospodin Hoze Marija Domingez Silva, paroh kanarskih ostrva sveštenik Marko Dabić, autor kopija kamene plastike Miljan Stojanović kao i član crkvenog odbora Slaviša Janjić.

Izloženi radovi, među kojima i freska Mironosice na grobu Hristovom - Beli anđeo, izazvali su veliku pažnju posetilaca, kako Srba, tako i Španaca.

Izložba je organizovana uz pomoć Uprave za dijasporu republike Srbije i Eparhije zapadnoevropske, odnosno njenog sekretara Novaka Bilića.Obeležavanje dana Sv.Save

Povodom obeležavanja dana Sv.Save Srpska pravoslavna Crkva- Eparhija Zapadnoevropska je 25. januara u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Madridu održala Liturgiju. Na kraju liturgije deca iz „Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“ otpevala su svetosavsku himnu. Liturgiji su prisustvovali roditelji, predstavnici Ambasade i dijaspore.Učešće Srbije na sajmu turizma FITUR 2020. u Madridu

Ambasador K. Lalić Smajević je zajedno sa prvim savetnikom M. Simovićem posetila štand Srbije na sajmu turizma FITUR 2020. koji je održan od 22-26.januara u Madridu. Nakon višegodišnjeg odsustva učešće je uzela Turistička organizacija Srbije, kao i Turistička organizacija Beograda, Air Serbia, Belgrade hotels Group, Serbia tour operator, Intertours, turistička agencija Glob Metropoliten Turs, Victor tours i President hotels. 

Na zajedničkom štandu se mogla videti turistička ponuda u Srbiji, turistički materijali na španskom i engleskom jeziku, promocija Beograda u 3D tehnoligiji, a publika je mogla da se upozna sa nekim običajima srpske kulture.Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Konkursi su otvoreni od 20. januara do 10. februara 2020. godine.

Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Ambasador Katarina Lalić Smajević izabrana za počasnog člana Akademije za diplomatiju

Ambasador Katarina Lalić Smajević izabrana je, 9. januara 2020. godine,  od strane Odbora ambasadora Akademije za diplomatiju Kraljevine Španije, za počasnog akademika ove institucije, koja kroz svoj časopis Diplomatija (Revista Diplomacia) promoviše diplomatske aktivnosti u Španiji.Srpska Pravoslavna Crkva održala Svetu Liturgiju

U Madridu je 6. januara, na Badnje veče, Srpska Pravoslavna Crkva održala Svetu Liturgiju, kojoj je osim vernika i članova dijaspore prisustvovala i ambasadorka Katarina Lalić Smajević.Konferencija UN o klimatskim promenama – COP 25

 

Delegacija Republike Srbije, koju je predvodio minister zaštite životne sredine  Goran Trivan, učestvovala je od 2. do 13. decembra 2019. u Madridu na Konferenciji država potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama (COP 25) . Ministar Trivan, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Srbije, učestvovao je na Samitu šefova država i vlada  2.12.2019,  a ambasador Lalić Smajević je 11.12. 2019. istupala u okviru segmenta na visokom nivou.

 Obeležavanje 20 godina od bombardovanja Jugoslavije

„Hispano-srpsko kulturno udruženja Ivo Andrić“ je 12. decembra, u prostorijama Kulturnog centra Hortaleza u Madridu, organizovalo prikazivanje dokumentarnog filma „Los desastres de la guerra” čiji je autor novinar španske televizije Teresa Aranguren.

 FINANSIJSKI VODIČ ZA POVRATNIKE NARODNE BANKE SRBIJE

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike, kojim nastoji da unapredi informisanost naših građana koji žele da se vrate u R.Srbiju, sa aspekta deviznih propisa uz nasotjanje da se stvore uslovi za njihov lakši povratak i bržu integraciju, kao i za raspolaganje njihovim novcem.

Cilj Finansijskog vodiča je da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi s većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak naših građana iz inostranstva, u skladu sa zakonom o deviznom poslovanju.

Finansijskom vidiču može se pristupiti putem sajta Narodne banke Srbije na sledećoj adresi:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfOBAVEŠTENJE - ukidanje viza za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane R. Jermenije, nosice običnih posoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku R. Srbije“ br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu i počinje da se primenjuje 02. novembra 2019. godine.EMBASSY CUP “Diplomatic Soccer”

U Madridu je 26. i 27. oktobra na terenima Fudbalske federacije Španije održan II fudbalski turnir ambasada EMBASSY CUP “Diplomatic Soccer”, pod pokroviteljstvom španske Vlade, Državnog Sekretarijata za Globalnu Španiju (Ministarstvo spoljnih poslova, EU i saradnje), Generalnog direktorata za sport, Visokog Saveta za sport   ( Ministarstvo kulture i sporta) i Svetske turističke organizacije.

Na turniru je učestvovala i reprezentacija Srbije sastavljena od predstavnika Ambasade i dijaspore.

 Poseta ambasadora R. Srbije Španskom institutu za strateške studije (IEEE) u Madridu, 26.9.2019.

Ambasador Katarina Lalić Smajević posetila je Španski institut za strateške studije (IEEE) koji pripada organizacionoj strukturi Višeg centra za studije nacionalne odbrane (CESEDEN). Utakmica ženskog fudbalskog kluba Spartak protiv ekipe Atletika, kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona

Ambasador Katarina Lalić-Smajević primila je 27. septembra u prostorijama ambasade delegaciju Ženskog fudbalskog kluba Spartak koji je u Madridu prethodnog dana igrao kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona. Utakmici su prisustvovali ambasadorka K.Lalić Smajević i predstavnici Ambasade. Gosti Ambasade bili su potpredsednici kluba Željko Džakula i Mirko Lazić, član IO Nenad Vunjak.
 Radna poseta Prištinskog univerziteta 22.-25.septembra u okviru TrafSaf projekta

Ambasador Katarina Lalić-Smajević u prostorijama ambasade prmila je delegaciju TrafSaf projekta (8 zemalja, 12 univerziteta) https://trafsaf.pr.ac.rs/ u okviru Erazmus+ programa koju čine Zdravko Vitošević, rektor Prištinskog univerziteta,  Nebojša Arsić dekan na Fakultetu Tehničkih Nauka u KiM i koordinator TrafSaf projekta, Srđan Jović, prodekan Fakultetu Tehničkih Nauka u KiM, Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Slađana Milošević, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM,  Aleksandra Petrović, koordinator Erasmus +   na Fakultetu Tehničkih Nauka u KiM i Slobodan Bojanić, profesor na Politehničkom Univerzitetu u Madridu, kao domaćin projekta.Studijska poseta delegacije Poreske uprave R. Srbije Madridu, 18-20.09.2019.

 

Delegacija Ministarstva finansija R. Srbije boravila je u Madridu od 18. do 20. septembra radi učešća u studijskoj poseti na temu „Digitalna transformacija javnog sektora u oblasti poreske politike“. Tokom posete održan je sastanak sa predstavnicima Poreske uprave Španije, na kojem je razgovarano o daljem unapređenju bilateralne saradnje u ovoj oblasti. Delegacija je ovom prilikom posetila prestižnu internacionalnu poslovnu školu Univerziteta IE u Madridu.

 Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u poseti Španiji, 28. avgusta 2019. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je Španiju 28. avgusta, gde je bila govornik na konferenciji „Quo Vadis Europa? Evropska unija pre novog političkog ciklusa“, u organizaciji Internacionalnog univerziteta Menéndez Pelayo u Santanderu. Premijerka Brnabić je održala predavanje na temu „Proširenje u novoj Evropi“. Tokom boravka u Santanderu sastala se sa španskim ministrom spoljnih poslova i novoimenovanim šefom evropske diplomatije Ž. Borelom.KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO