| |     Español | english  
Naslovna
PREDAJA AKREDITIVNIH PISAMA

Ambasador Katarina Lalić Smajević predala je akreditivna pisma ko-princu Kneževine Andore, biskupu od Seu de Urgela, Žoanu Enriku Vivesu Sisiliji 13. marta 2019. godine.

Tom prilikom sastala se i sa ministarkom spoljnih poslova Andore Marijom Ubah, sa kojom je razgovarala o bilateralnim odnosima Republike Srbije i Kneževine Andore.Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, од 13.марта до 01.априла.2019.г.

Obaveštavamo da je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, objavilo Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji će ove godine trajati u periodu od 13. marta do 01. aprila 2019. godine.

 Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Proslava Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije

 

Povodom Sretenja - Dana državnosti R. Srbije, Ambasada je 12. februara o.g. u madridskom kulturnom centru „Círculo de Bellas Artes” priredila svečani prijem.

Nakon intoniranja himni Srbije i Španije, amb. K. Lalić Smajević se obratila prisutnima. U svom govoru je, polazeći od odličnih prijateljskih bilateralnih odnosa i obostrane podrške po ključnim pitanjima, akcenat pre svega stavila na ekonomske odnose i veliki potencijal koji postoji za unapređenje ove oblasti.

Direktor Fondacije sportskog kluba Real Sporting Hihon, Herman Robles i Jesus Dominguez potpredsednik Španske NVO – „Solidaridad Kosovo“, uručili su amb. K. Lalić Smajević i konzulu M. Simoviću, dresove ovog kluba sa njihovim prezimenima, povodom organizovanja škole fudbala ovog španskog tima u Zubinom Potoku.Direktoru policije Vladimiru Rebiću u Madridu je uručena Medalja sa srebrnim obeležjem španske Nacionalne policije

 

Direktoru policije Vladimiru Rebiću u Madridu je dana 30. januara 2019. godine uručena Medalja sa srebrnim obeležjem španske Nacionalne policije, koja se dodeljuje za posebne zasluge i predstavlja jedno od najviših odlikovanja španske policije. Na svečanoj ceremoniji direktor španske policije Fransisko Pardo Pikeras uručio je Rebiću medalju za izuzetan doprinos podsticanju saradnje policija Republike Srbije i Kraljevine Španije. Na istoj su prisustvovali ambasadorka RS u Madridu, Katarina Lalić-Smajević, i policijski ataše u Ambasadi RS u Madridu, Nikola Railić.Prisustvo Srbije na sajmu turizma FITUR 2019. u Madridu

 

Turistička agencija Glob Metropoliten Turs iz Srbije bila je sajmu turizma  FITUR od 23. do 27. januara 2019.g. Na njihovom štandu se mogla videti turistička ponuda u Srbiji, turistički materijal na španskom i engleskom jeziku, a publika je mogla da se upozna sa nekim običajima srpske kulture.

Ambasador Katarina Lalić Smajević je zajedno sa članovima kolektiva Ambasade Srbije u Madridu posetila štand ove turističke agencije iz Srbije i podržala ovu inicijativu promovisanja srpskog turizma u Španiji.K O N K U R S za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA

Sektor za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije

Raspisuje
K O N K U R S
za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu  u 2019. godini

Na osnovu člana 76. Zakona o kulturi („Službeni glasnik RS“, broj 72/09, 13/16 i 30/16-ispr.) i Uredbe o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave  („Službeni glasnik RS“, broj: 105/16 i 112/17) a u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, broj: 95/18)

Detaljnija obaveštenja su dostupna na web sajtu 

 

http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-   

 

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA

SEKTOR ZA SAVREMENO STVARALAŠTVO I KREATIVNE INDUSTRIJE

Raspisuje
K O N K U R S
za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini

Na osnovu člana 76. Zakona o kulturi („Službeni glasnik RS“, broj 72/09, 13/16 i 30/16-ispr.) i Uredbe o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave  („Službeni glasnik RS“, broj: 105/16, 112/17) a u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, broj: 95/18)

Detaljnija obaveštenja su dostupna na web sajtu 

http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godiniPOSETA POTPREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE RS V. MARINKOVIĆA MADRIDU

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Marinković imao je bilateralni sastanak sa prvim potpredsednikom Senata Španije Pedrom Sansom Alonsom na marginama Globalnog parlamentarnog samita protiv gladi i neuhranjenosti (FAO) u Madridu, 30. oktobra 2018. godine.BILATERALNI SASTANAK PPV I MSP DAČIĆA I MIP ŠPANIJE BORELA U MALAGI

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na marginama Mediteranske konferencije OEBS-a,  imao je bilateralni sastanak, sa ministrom inostranih poslova, Evropske unije i saradnje Španije Žosepom Borelom, u Malagi, 26. oktobra 2018. godine.

Ministri su se saglasili da su bilateralni odnosi izvanredni, izrazito prijateljski i bez otvorenih pitanja. Istaknuto je obostrano opredeljenje za dalje unapređenje svih vidova bilateralne saradnje, a posebno ekonomije. Konstatovano je da se dve države međusobno podržavaju kada je reč o teritorijalnom suverenitetu i  integritetu.Ministar Dačić učestvovao na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u Malagi 25. i 26. оktobra 2018.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a,  na kojoj je razmatrana saradnja država učesnica OEBS-a sa Mediteranskim partnerima u oblasti energetike i zaštite životne sredine.
Konferencija je održana u Malagi i okupila je ključne stručnjake iz oblasti energetike iz javnog i privatnog sektora, sa obe strane Mediterana, kako bi se razmotrile politike, razvile strategije i prepoznale poslovne prilike.Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u radnoj poseti Sevilji 24. i 25. oktobra 2018.

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, u okviru posete povodom otvaranja Konzulata Republike Srbije  u Sevilji, na čelu sa počasnim konzulom,  imao je odvojene razgovare sa Alfonsom Rodrigesom Gomesom de Selisom, predstavnikom Vlade Kraljevine Španije u Autonomnom regionu Andaluzija, gradonačelnikom Sevilje Huanom Espadasom Sehasom  i sa Vanesom Bernard Gonsales, šefom Agencije za promociju izvoza Andaluzijske Vlade (Extenda Junta de Andaluzia).                                 Otvaranja Konzulata Republike Srbije u Sevilji na čelu sa počasnim konzulom

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je na svečanom aktu uručio Huan Manuelu Kontrerasu dokument kojim se potvrđuje njegovo imenovanje za počasnog konzula Republike Srbije u Sevilji, sa jurisdikcijom za Autonomni region Andaluzija.
 Prezentacija o mogućnostima kineskih investicija u Srbiji

 

U poslovnom centru španske firme „Eptisa” u Madridu, u organizaciji ove firme, koja u našem regionu trenutno radi na 62 projekta i ima sedište u Beogradu, a povodom dolaska kineske delegacije CHINCA (China International Contractors Association - predstavnici 25 firmi), održana je prezentacija o mogućnostima kineskih investicija u Istočnoj Evropi i Latinskoj Americi.

Na panelu za Istočnu Evropu, o mogućnostima ulaganja u Srbiji učestvovala je ambasador Katarina Lalić Smajević, koja je posebno istakla tradicionalno dobre i prijateljske odnose Srbije sa Kinom i Španijom. Govorila je o ekonomskom napretku naše zemlje i mogućnostima investiranja i pozvala firme iz nama prijateljskih zemalja, pojedine koje već imaju investicije da ih uvećaju, a druge da dođu i investiraju u Srbiju. Ceremonija predaje akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Španiji Nj.E. Katarine Lalić Smajević, Njegovom Veličanstvu kralju Filipu VI, 13.septembar 2018.godine.

 CEOE (Konfederacija poslovnih organizacija Španije) primila novog ambasadora Republike Srbije

 

Učestvovao je direktor Kancelarije predsedništva, za međunarodne i institucionalne odnose CEOE, Narciso Kasado (Narciso Casado).

Narciso Casado, direktor Kancelarije predsedništva, za međunarodne i institucionalne odnose CEOE,  sastao se sa novim ambasadorom Republike Srbije u Španiji, Katarinom Lalić Smajević kako bi analizirali bilateralne ekonomske i trgovinske odnose, kao i buduće zajedničke aktivnosti . Tokom sastanka je istaknut proces ekonomske transformacije zemlje u poslednjih nekoliko godina, imajući u vidu buduće pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Srbija pregovara sa EU o uslovima za njen pristup.

Odnosi između dve zemlje su veoma pozitivni u različitim oblastima, ali daleko su od postojećeg potencijala, te smatraju važnim da se ponovo pokrenu poslovni odnosi na bilateralnom nivou u oblastima u kojima su španske kompanije svetski lideri, kao što su energetski sektor, infrastruktura, poljoprivredna industrija, automobilska industrija ili tretiranje vode, između ostalog. Osim toga, istaknut je značaj trgovinskih sporazuma na bilateralnom i multilateralnom nivou Srbije sa EU, Rusijom, Kinom i Turskom, kao i uloga glavnog ekonomskog motora u CEFTA sporazumu i logističkog centra na Zapadnom Balkanu.

Ostala pitanja o kojima se govorilo na sastanku bila su u vezi sa procesom privatizacije srpskih javnih preduzeća, mogućnostima razvoja javno-privatnog partnerstva i normativnim reformama u ovoj oblasti, kao i u oblasti koncesija. Sastanku je prisustvovala i Lourdes Pamies (Lourdes Pámies), odgovorna za međunarodne odnose CEOE-a.Finale Evropskog vaterpolo prvenstva u Barseloni

 

Finalnoj utakmici Evropskog vaterpolo prvenstva u Barceloni između Srbije i Španije prisustvovali su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, v.d. pomoćnika ministra za sport Darko Udovičić i ambasadorka Katarina Lalić Smajević, gde su mogli sa našim vaterpolistima proslaviti četvrtu uzastopnu zlatnu medalju.Predaja akreditiva ambasadora Katarine Lalić Smajević u Svetskoj turističkoj organizaciji, 5. jula 2018.

Ambasador Katarina Lalić Smajević predala je 5. jula 2018. godine akreditivna pisma generalnom sekretaru Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabu Pololikašviliju, čime je zvanično postala prvi ambasador Republike Srbije pri ovoj međunarodnoj organizaciji sa sedištem u Madridu.  Ambasador Lalić Smajević je u razgovoru istakla opredeljenost Srbije da nastavi da aktivno doprinosi radu UNWTO. Generalni sekreatar UNWTO Z. Pololikašvili pozdravio je odluku Vlade Republike Srbije da akredituje ambasadora pri UNWTO, što potvrđuje značaj koji pridaje turizmu. Poželevši dobrodošlicu i uspešan mandat amb. Lalić Smajević, istakao je da Organizacija posvećuje veliku pažnju jačanju saradnje sa Srbijom.

 Konkurs Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture

 

Ministarstvo kulture i informisanja u okviru delokruga svoga rada, koji je utvrđen čl. 15 Zakona o ministarstvima (Službeni glasnik R.Srbije, broj 72/12 i 76/13), godinama unazad sprovodi konkurse u različitim oblastima kulture i umetnosti, u cilju pružanja podrške akterima i projektima u kulturi, koji svojim kvalitetom doprinose promociji kulture Srbije, kako u zemlji tako i u inostranstvu, s tim da je reč o podršci koja se pruža profesionalnim kadrovima i stručnjacima u oblasti kulture i umetnosti.

U cilju pružanja istog tretmana svim korisnicima javnih sredstava, Ministarstvo kulture i informisanja nije u mogućnosti da mimo konkursa podrži i sufinansira određeni projekat i njegove aktere.

Prvi konkurs u 2018. godini za podršku mobilnosti umetnika i profesionalaca bio je otvoren 25. januara (okončan 30. januara). Tokom septembra u Sektoru za međunarodne odnose i EU integracije u oblasti kulture, biće otvoren drugi konkurs za podršku mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture (isključivo prevoz). Detaljnija obaveštenja su dostupna na web sajtu  www.kultura.gov.rs/konkursi.STUDIJSKA POSETA MADRIDU 19.-21.JUNA u okviru projekta, "Jačanje pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova"

Ambasador Katarina Lalić-Smajević u prostorijama ambasade prmila je Predsednika  Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića sa članovima Visokog saveta sudstva, predstavnika Ministarstva pravde i Pravosudne Akademije.

Delegacija je boravila u studijskoj  poseti Madridu koja je organizovana u sklopu zajedničkog programa Saveta Evrope i Evropske unije „Horizontal Facility for the Western Balkans and Turkey“, u okviru projekta, "Jačanje pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova". Tokom boravka imali su više organizovanih sastanaka sa sudskim I tužilačkim institucijama I Ministarstvom pravde.DELEGACIJA AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U STUDIJSKOJ POSETI MADRIDU, 28.MAJA- 1.JUNA 2018.g.

Delegacija Agencije za borbu protiv korupcije, predvođena direktorom Draganom Sikimićem, boravila je u studijskoj poseti Madridu, u okviru Tvining projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“. Prilikom posete delegaciju je primila ambasador Katarina Lalić-Smajević u prostorijama Ambasade.SARADNJA SRBIJE I SPANIJE U OBLASTI JAVNE UPRAVE

 

Ambasador Prokić imao je sastanak sa M. Areniljom Saesom, generalnim direktorom španskog Nacionalnog instituta za državnu upravu (INAP) 19. aprila 2018.

 Razgovarano je o uspostavljanju saradnje Nacionalne akademije za javnu upravu R. Srbije sa INAP-om i potpisivanju Memoranduma.  Ambasador je ukratko informisao o nedavnom osnivanju naše Nacionalne akademije i delokrugu njenog rada, ukazavši da bi nam od velikog značaja bila razmena iskustva i stručna podrška INAP-a. Istakao je značaj reforme javne uprave za evropske integracije R. Srbije.

 

 Informacija o novoj platformi RTS

Obaveštavamo da je medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u naredna tri meseca. Posle promotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori) i programa Radio Beograda.

Novom platformom je omogućeno uživo praćenje 11 televizijskih (RTS1, RTS2, RTS3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac) i 4 radijska kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3 i Radio Beograd 202) Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP-RTS-a. Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona uz registraciju na web strani rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS) ili preko Facebook-a.XXIII Diplomatski bazar solidarnosti "Kermes"

15. aprila u nadelju u Palacio Municipal de Congresosu Madridu, održan je XXIII Diplomatski bazar solidarnosti "Kermes" na kojem je Ambasada imala svoj štand sa izloženim narodnim rukotvorinama, turističkim materijalima, fotografijama i tipičnim srpskim kulunarskim proizvodima koje je pripremila naša domaćica, a bili su promovisani i proizvodi "Bakina tajna" koji su izazvali veliko interesovanje.

Bazar je otvorila kraljica Sofija, koja je posetila i štand R.Srbije a tom prilikom joj je ambasador D.Prokić uručio poklon Ambasade.

 URUČENJE ZLATNE MEDALJE ZA ZASLUGE

Dana 11. aprila ove godine  Ambasador Danko Prokić je uglednom španskom građaninu Jorge Cachineru uručio ukaz o odlikovanju Zlatnom mеdaljom za zaslugе,u javnim i kulturnim dеlatnostima i jačanju saradnjе i prijateljskih veza Rеpublikе Srbijе i Kraljеvinе Španijе,  kojim je odlikovan od strane predsednika Aleksandra Vučića.KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Prijava za konkurse traje od 12. do 30. marta 2018. godine.
 

Informacije, uslovi i način realizacije konkursa, mogu se naći na sledećem linku:
http://dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/Obeležavanje Medjunarodnog Dana žena

7og marta 2018. uveče, po treći put, udruzenje  "Casa Serbia"  y "Casa Aragón " u Madridu, zajedno su obelezli Medjunarodni Dan žena.

Učesnici ovog kulturnog dogadjaja su bili:

María Zozaya, doktor isorije i istrazivač u oblasti istorije sociologije i kulture,

Teresa Aranguren, novinar i dugogodišnji ratni dopisnik iz raznih zemalja, uključujući našu,

Miguel Losada, pesnik, literarni i filmski kritičar, koordinator kulturnih dogadjaja u Ateneo de Madrid,

Susana Diez, pesnik i kulturni radnik,

Nikodim-Divna Nikolic, slikar i pesnik,

Ingrid Da, pesnik i kantautor,

Dušica Nikolić, pesnik.

Kulturnom dogadjaju je prisustvovali su gospodin José María Orti, predsednik Casa Aragón i Ambasador Srbije, gospodin Danko Prokić.

 Akt o slavnim srpskim ženama

     Povodom obeležavanja međunarodnog dana žena, „ Hispano-srpsko kulturno udruženja Ivo Andrić“ je 2. marta u prostorijama „EMMA Espacio Mujer” u Madridu, organizovalo akt „ Slavne žene Srbije“, gde se govorilo o liku i delu Marine Abramović, Mileve Marić, Milene Pavlović Barili i Milunke Savić.

       O slavnim srpskim ženama su govorile predsednica Udruženja Ana Milutinović i član ovog Udruženja Bojana Nikolić, da bi na kraju bio prikazan dokumentarni film „Milunka Savić, heroina Velikog rata“, autora Slađane Zarić.Sastanak ambasadora Prokića sa GS Svetske turističke organizacije Pololikašvilijem, 30. januara 2018.

Ambasador Danko Prokić je, u kurtoaznom razgovoru sa novim generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem, predstavio planove i ključne ciljeve Srbije  u sektoru turizma, u skladu sa smernicama našeg resornog ministarstva.

GS Pololikašvili je iskazao interesovanje i podršku inicijativi Ministarstva, trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije za realizaciju pilot projekta, u saradnji sa UNOPS, koji je namenjen obuci stanovništva i jačanju kapaciteta u turizmu, posebno u pogledu investicija i novih tehnologija. Pored toga, naglasio je značaj koji UNWTO pridaje održivom razvoju turizma u regionu Dunava.

Zahvalio je ambasadoru na informacijama o 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, 22-25. februara, i izrazio žaljenje što nije u mogućnosti da prisustvuje, s obzirom na ranije utvrđenu agendu.Obeležavanje praznika Svetog Save i dodela nagrada osvojenih na likovnom kon. 48. Susreta dece Evrope „Radost Evrope“

Dana 28. januara u prostorijama Gradske bibliotekeEugenio Trias“, u madridskom parku Retiro, tradicionalno je već šesti put proslavlјen dan Svetog Save, uz prisustvo dece polaznika nastave srpskog jezika i kulture, roditelјa, članovaHispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“, prijatelјa udruženja i predstavnika Ambasade, na čelu sa ambasadorom Dankom Prokićem.   

Proslava je otpočela pevanjem himne Svetog Save od strane učenika škole jezika, da bi nakon toga šestorici učenika ove škole bile uručene nagrade, osvojene na likovnom konkursu 48. Susreta dece Evrope „Radost Evrope“.

Nakon toga deca su izvela recital posvećen Svetom Savi, da bi proslavu zatvorila Ane Santos Mihajlović, koja je otpevala Svetosavsku himnu.

Posle recitala podelјeni su medenjaci i svetosavski kolač.Osvojena nagrada na likovnom konkursu 48. Susreta dece Evrope „Radost Evrope“

„ Hispano-srpsko kulturno udruženje Ivo Andrić“, dobilo treću nagradu na likovnom konkursu 48. Susreta dece Evrope „Radost Evrope“, za kolekciju, u uzrastu od 4 do 6 godina.

Ideja udružemja je bila da naprave vezu izmedju Španije i Srbije, okvir je bio inspirisan šarama sa pirotskih ćilima, a u centru slikali nešto vezano za njihov život I prijateljstvo u Španiji.

        Nagradu je dobilo šestoro dece, polaznika Kulturne radionice na srpskom jeziku, koje organizuje ovo udruženje u saradnji sa Ambasadom.

        Nagradu su uz saradnju učiteljice Katarine Vitomirović dobili Martin Aguilar Maksimovic, Sofija Nikolic, Gala De las Heras Stojkovic, Sara Postolovic, Aleksandar Urio Bolesnikov i Greta Kozlov Montalvo.

                              

 

 

 AMBASADOR PROKIĆ POČASNI AKADEMIK

Ambasador D. Prokić je od strane Udruženja Ambasadora Diplomatske Akademije Španije, 18. Januara 2018.godine imenovan za Počasnog akademika Diplomatske akademije, povodom uspešnog obavljanja posla šefa diplomatske misije R.Srbije u Španiji.Sporazum o saradnji između NVO „Solidaridad Kosovo“ i Fondacije Škola fudbala Sporting Hihona

U Ambasadi R.Srbije u Madridu je 29. decembra u prisustvu ambasadora Danka Prokića potpisan Sporazum o saradnji između NVO „Solidaridad Kosovo“ i Fondacije Škola fudbala Sporting Hihona, u okviru koga će na Kosovu, u Zubinom Potoku, za srpsku decu biti otvorena škola fudbala FK Sporting iz Hihona.

Sporazum su potpisali generalni direktor “Fundacion Mareo Real Sporting de Gijon” German Robles Gonzalez  i predsednik NVO „Solidaridad Kosovo” Moises Martinez Campos.

FK Sporting je pripremio 50 kompleta dresova za polaznike škole fudbala u Zubinom Potoku, koji će preko NVO „Solidaridad Kosovo” biti dostavljeni srpskoj deci.

 

 

 Doktorat Vlatke Rubinjoni Strugar na Univerzitetu Alkala

U Školi za doktorate Univerziteta Alkala, 14. decembra o.g., doktorantkinja Vlatka Rubinjoni Strugar, Odsek Filologije, komunikacije i dokumentacije, odbranila je doktorat pod naslovom: “Analiza grešaka u  upotrebi određenog člana u pisanoj produkciji studenata španskog jezika”, sa odličnim rezultatom “Cum laude”. Ambasador  Danko Prokić prisustvovao je odbrani doktorata.


                 Otvaranje izložbe faksimila knjige „Miroslavljevo Jevanđelje“

U saradnji Ambasade i Filološkog fakulteta Univerziteta „Complutense” u Madridu je 6. novembra, u Biblioteci fakulteta otvorena izložba faksimila knjige „Miroslavljevo Jevanđelje“.

Izložbu su otvorili ambasador Danko Prokić, koji je govorio o značaju knjige za srpsku kulturu i istoriju i dekan Filološkog fakulteta Eugenio Lujan, koji je poželeo dobrodošlicu i iskazao zadovoljsto što će ova istorijska knjiga, od 6-17 novembra biti izložena na ovom fakultetu i biti dostupna studentima.

             Predavanje profesorke Filipović „Španski Jevreji kao paradigma manjinskih jezika u Srbiji“

U organizaciji Hispano-Srpskog kulturnog udruženja (Asociación Hispano-Serbia) „Ivo Andrić“, uz saradnju Ambasade, u Madridu su 25. oktobra održane dve konferencije profesorke Jelene Filipović, šefa katedre za iberijske studije, Filološkog fakulteta u Beogradu.

Prva konferencija je održana na Filološkom fakultetu Univerziteta „Complutense” u Madridu. Tema konferencije je bila „Španski Jevreji kao paradigma manjinskih jezika u Srbiji“, kako očuvati istorijske sociolingvističke aspekte.

Konferenciji su prisustvovali dekan i prodekan, profesori i studenti sa raznih katedri filologije (slavistike, hebrejskog, lingvistike).

U večernjem terminu u “Centro Sefarad-Israel” imala je izlaganje na temu „Sefardi kao imaginarna zajednica u literalnim delima Ive Andrića“.

     Ekonomska saradnja Pirota i Madrida

U Madridu je 30. oktobra u radnoj poseti boravila delegacija “Slobodne zone Pirot” na čelu sa njenim direktorom Draganom Kostićem.

Delegaiju, na čelu sa ambasadorom Dankom Prokićem, primila je zamenica direktora PK Madrida Elsa Salvadores Janssen.

                      POVELJA SVETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE PROFESORU UNKOVIĆU

Svetska turistička organizacija UNWTO je povodom Međunarodne godine turizma dodelila Povelju profesoru Slobodan Unkoviću za doprinos razvoju turizma u svetu i dugogodišnje angažovanje na sistemu održivog razvoja i obrazovanja kadrova u turizmu. Generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai uručio je Povelju profesoru Unkoviću juče 23. o.m. u prisustvu preko 30 ambasadora, u sedištu organizacije u Madridu.

 Obeležavanje 125 godina od rođenja našeg nobelovca Ive Andrića

Dana 9. oktobra 2017. godine, u Biblioteci Eugenio Trías u madridskom parku Retiro, Hispano-srpsko kulturno udruženje Ivo Andrić je organizovalo omaž Ivi Andriću povodom 125 godina od rodjenja našeg Nobelovca. Radilo se o prezentaciji i čitanju odlomaka njegovih dela prevedenih na španski, a učestvovala su tri počasna člana Udruženja: Danko Prokić, ambasador R. Srbije u Španiji, Sesar Antonio Molina, pisac i bivši ministar kulture Španije, Mercedes Monmani, književni kritičar, i Ana Milutinović, predsednica Upravnog odbora Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić. U holu biblioteke je postavljena izložba o Andriću koja će trajati do kraja meseca oktobra, a izložene su i sve knjige našeg Nobelovca koje korisnici ove biblioteke mogu da pročitaju na španskom.

 Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u radnoj poseti Saragosi 26 i 27 septembar 2017.

U prisustvu potpredsednice Privredne komore Aragona Marije Lopez (doajen diplomatskog kora) i  ambasadora Danka Prokica,PPV I MSP I. Dačić predao je egzekvaturu Huan Karlosu Triljo Baigoriju, kojim se potvrđuje imenovanje za počasnog konzula Republike Srbije u Saragosi, sa juridisdikcijom za Autonomnu pokrajinu Argon. Samom aktu otvaranja konzulata u velelepnoj zgradi Privredne i industrijske komore Saragose, prisustvovao veliki broj uvaženih zvanica (preko 300).

Ovom prilikom, u hotelu Privredne komore Aragona otvorena je i izložba grafika akademskog slikara Veljka Mihajlovića "Anđeli Žičke eparhije".

Ministar Dačić je tokom posete razgovarao sa gradonačelnikom Saragose Pedrom Sentisteveom Roćeom o potencijalima za unapređenje saradnje. Sastao se sa predstavnikom Vlade Kraljevine Španije u Autonomnoj regiji Aragon Gustavom Alkalde Sančesom i sa predsednicom Parlamenta autonomne regije Aragon Violetom Barbom.

 

 

 IZLOŽBA SLIKA I MOZAIKA NIKODIM

Divna Nikolić umetnica iz Srbije koja živi i stvara u Španiji imaće izložbu slika i mozaika od 1 do 18 septembra 2017.Ambasador Danko Prokić i Jelena Čolak ispred škole “My Language Coach” (MLC).


Beograđanka, Jelena Čolak, vlasnica je škole jezika u Barseloni, gde se, između ostalih jezika, uči i srpski, za decu i za odrasle i nalazi se u Barseloni u ulici Torrent de L`Olla, 47.Konferencija povodom obeležavanja dana sećanja na prognane i stradale Srbe


U Ambasadi je 27.jula obeležen Dan sećanja na prognane i stradale Srbe (5. avgust), prigodnom konferencijom na kojoj je govorio Ricardo Ruiz de la Serna, ugledni profesor sa Univerziteta “CEU San Pablo” i pridruženi istraživač na Institutu CEU za istorijske studije, ujedno i politički analitičar, dobar poznavalac srpske istorije i prijateq srpskog naroda (odlikovan Sretenjskim ordenom 2017.)
Konferenciju je otvorio ambasador Danko Prokić, koji je govorio o stradanju Srba tokom akcija Blesak i Oluja i masovnom proterivanju srpskog življa sa teritorije Hrvatske i KiM.Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić boravio je u jednodnevnoj radnoj poseti Kralјevini Španiji


Šef srpske diplomatije imao je 8. juna  u Madridu odvojene susrete sa predsednicom Predstavničkog doma Kongresa Anom Pastor i ministrom inostranih poslova Alfonsom Dastisom.
Ocenjeno je  da je međudržavna bilateralna saradnja na izuzetno visokom nivou, da postoji potpuna usaglašenost stavova u vezi sa poštovanjem principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta država kao, da odlični politički odnosi daju podsticaj i unapređenom razvoju ekonomske, prosvetne i saradnje u oblasti kulture, kao i da je španska podrška procesu evropskih integracija Srbije od suštinskog značaja za naš uspeh na tom putu.Omaž direktoru elektronskog magazina Semanario Serbio, Aleksandru Vuksanoviću

Na godišnjicu njegove smrti, prijatelјi i saradnici Aleksandra Vuksanovića, organizovali su komemorativni skup u ponedelјak 19. juna u kulturnom centru Círculo de Bellas Artes u Madridu. Prikazan je Vuksanovićev dokumentarni film Na pucanj odavde, a učestvovali su novinarka Tereza Aranguren, pisac Ignasio Kastro i Aleksandar Kozlov, kao predstavnik srpske dijaspore u Madridu.Prezentacija knjige „Bonavia“ D. Velikića

U četvrtak 8. juna u madridskoj poznatoj knjižari Rafael Alberti u organizaciji Ambasade i izdavačke kuće “Impedimenta” Dragan Velikić, srpski književnik i dvostruki dobitnik Nin-ove nagrade, održao prezentaciju  knjige „Bonavia“, njegove druge knjige prevedene na španski jezik.
Knjigu su predstavile Mercedes Monmany, pisac i književni kritičar, Luisa Fernando Garrido prevodilac  (direktor Instituta Servantes u Tunisu, a uskoro u Pragu) i Susana Rodriguez ispred izdavačke kuće Impedimenta.
Pisac i kolumnista D. Velikić 9.juna je potpisivao knjige za vreme Sajma knjiga koji se održava u madridskom parku Retiro.8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godineMOGUĆNOSTI INVESTIRANјA U SRBIJU

Poslovni dani o mogućnostima investiranja u Srbiju, koje su Ambasada Republike Srbije u Madridu i Razvojna agencija Srbije organizovale u saradnji sa Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE) u Saragosi (16. maja) i Sevilјi (17. maja), učestvovali su ambasador Danko Prokić i Slobodan Petrović, direktor za regionalni razvoj u Razvojnoj agenciji Srbije.ZAVRŠENI ČASOVI SRPSKOG ZA DECU ŠKOLSKE 2016/17

U nedelјu 21. maja o.g. u prostorijama Ambasade održan je poslednji čas srpskog jezika i kulture za decu školske 2016/17. godinu i uručene su diplome svim polaznicima (njih je preko 40) koji su podelјeni u tri uzrastne grupe. Ovi časovi se održavaju već četiri uzastopne godine u organizaciji „Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“ čiji su članovi uglavnom porodice mešovitih špansko-srpskih brakova i članovi srpske dijaspore u Madridu.
Pored časova za decu koji se održavaju svake druge nedelјe u Ambasadi, ovo Udruženje organizuje i brojne druge kulturne aktivnosti (cikluse srpskog filma, koncerte, prezentacije knjiga srpskih autora predenih na španski, konferencije i predavanja o srpkoj kulturi i umetnosti), a za sledeći semestar (od oktobra 2017. g.) osim časova planirano je otvaranje biblioteke „Srpsko-španska ćuprija“ i predavanje o španskim jevrejima Sefardima u Srbiji, kao i proslava dana Svetog Save koja se svečano obeležava poslednjih pet godina.

 „Don Kihot“ na srpskom u španskom Kongresu

U španskom Kongresu povodom obeležavanja Servantesove godišnjice, ambasador R. Srbije D. Prokić uručio je predsednici španskog Kongresa Ani Pastor srpsko izdanje „Don Kihota“ Službenog glasnika sa koricama gde se nalaze ilustracije čuvenog španskog umetnika Antonija Saure. Ovi primerci čuvaće se na istaknutom mestu biblioteke Kongresa, sa adekvatnim natpisom njegovog porekla.Sportisti FON-a pobednici u Valensiji


Studenti Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu proglašeni su za generalne pobednike međunarodnog turnira EuroValencia 2017, koji je održan od 21. do 23. aprila u Španiji.
Turnir je okupio preko 800 učesnika sa 27 različitih univerziteta i biznis škola iz Italije, Španije, Švedske, Engleske, Argentine i drugih zemalja.Degustacija srpskih i španskih vina


U uglednoj instituciji „Centro Riojano” u Madridu, u organizaciji Ambasade i ovog centra, održana komparativna degustacija srpskih i španskih vina.
Pre degustacije prikazan je film TOS-a, sa gastronomskom prezentacijom Srbije „Soul Food”, da bi nakon toga zvanice pozdravili direktor centra i ambasador Danko Prokić.
Od naših vina predstavlјena su vina vinarije Rubin i vinarije Milosavlјević, uz prezentaciju vinarskog potencijala Srbije i pomenutih vinarija.
Uz vino su posluženi i srpski i španski gastronomski specijaliteti.URUČENJE SRETENJSKOG ORDENA


Gеnеralni sеkrеtar prеdsеdnika Rеpublikе Srbijе Nеdеljko Tеnjović jе u petak 31. marta u Madridu, uručio Ordеn Rеpublikе Srbijе na lеnti, kojim jе prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Tomislav Nikolić odlikovao prеmijеra Kraljеvinе Španijе Marijana Rahoja za zaslugе u razvijanju i učvršćivanju miroljubivе saradnjе i prijatеljskih odnosa izmеđu Rеpublikе Srbijе i Kraljеvinе Španijе.
Gеnеralni sеkrеtar prеdsеdnika Rеpublikе Srbijе Nеdеljko Tеnjović je u rezidenciji ambasadora Danka Prokića uručio odlikovanja “Zlatnu mеdalju za zaslugе”, za zaslugе u javnim i kulturnim dеlatnostima i jačanju saradnjе Rеpublikе Srbijе i Kraljеvinе Španijе, ugledne španske građane Cesar Antonio Molina-u, Mеrsеdеs Monmani i  Rikardo-a  Ruiz dе la Sеrna-u, koji su odlikovani od strane predsednika Tomislava Nikolića.Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen- obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu

Obaveštavamo vas da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.


Opširnije...
Izbori za predsednika Republike Srbije

Obaveštavamo vas da su Rešenjem Republičke izborne komisije (RIK) od 12. marta 2017. godine određena biračka mesta za glasanje u inostranstvu. Birači u inostranstvu mogu da glasaju samo na području koje obuhvata biračko mesto određeno Rešenjem RIK-a.
S obzirom na to da zbog nedovolјnog broja prijavlјenih birača nije otvoreno biračko mesto u Kralјevini Španiji svoje glasačko pravo možete ostvariti isklјučivo u Republici Srbiji po mestu prebivališta.

Na ovom linku možete naći Rešenje RIK-a.
 O B A V E Š T E Nј E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaklјučenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelјa birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlјi, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlјa zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlјi.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlјi, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlјa nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelјa.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlјi zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –  www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

 

Faks: +34 915 630 440

E-mail: dijaspora.madrid@mfa.rs

 

Ovde možete preuzeti:

Zahtev za upis u birački spisak

Zahtev za upis u birački spisak glasača u inostranstvu

Nije potrebno da lica dolaze lično u DKP radi podnošenja prijave, već se mogu prijaviti i putem pošte, faksa ili emaila, pri čemu treba dostaviti i kopiju važećeg ličnog dokumenta R.Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG).

 Prijava potraživanja stare devizne štednje


Ministarstvo finansija Srbije pozvalo je građane koji su do 27. aprila 1992. godine imali deviznu štednju u bankama na teritoriji bivše SFRJ da prijave svoja potraživanja. Detaljniju informaciju pogledajte ovde.Parlamentarna saradnja Kraljevine Španije i Republike Srbije

Sastanak ambasadora Danka Prokica sa senatorom Hose Ignasio Landaluse Kaljehom (José Ignacio Landaluce Calleja), predsednikom Komisije za spoljne poslove španskog Senata, u Madridu 22. februara 2017.Prijem povodom Dana državnosti 2017

Povodom Dana državnosti Republike Srbije Ambasada je u ponedelјak 20.februara organizovala prijem u Nacionalnom Antropološkom muzeju u Madridu.

U okviru proslave ujedno je zatvorena izložba posvećena Saboru trubača u Guči i predstavlјena kopija rukopisne knjige Miroslavlјevo jevanđelјe, koja će do 27. februara biti izložena u muzeju, a uz knjigu će se prikazivati i film „U početku beše reč“ Boška Savkovića o Miroslavlјevom jevanđelјu.

https://www.youtube.com/watch?v=kDkVx3p37UcPoseta Madridu škole Milan Rakić

U petak 3. februara kolektiv i učenici Osnovne škole "Milan Rakić" iz Beograda posetili su Ambasadu Republike Srbije u Španiji. U okviru studijskog putovanja obišli su gradove Italije,Francuske i Španije, a u Madridu su imali priliku da se upoznaju sa programom srpskog jezika i kulture Hispano-srpskog udruženja "Ivo Andrić", koji se održava u prostorijama Ambasade.
Medju učenicima koji su posetili Ambasadu, bila je i učenica Angelina Galjević, koja je učestvovala na reviji pobednika u solo pevanju u Carnegie holu u Njujorku.Proslava Svetog Save

Dana 22. januara u prostorijama Gradske biblioteke „Eugenio Trias“, u madridskom parku Retiro, tradicionalno je već peti put proslavlјen dan Svetog Save, uz prisustvo dece polaznika nastave srpskog jezika i kulture, roditelјa, članova „Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“, prijatelјa udruženja i predstavnika Ambasade, na čelu sa ambasadorom Dankom Prokićem.    
Proslava je otpočela pevanjem himne Svetog Save od strane učenice Ane Santos Mihajlović, uz pratnju publike, nakon čega su deca podelјena prema uzrastu u tri grupe izvela recital posvećen Svetom Savi.
Posle recitala podelјeni su medenjaci i svetosavski kolač.Kralјica Leticija uručila je diplomu Mastera iz grafičke štampe, ilustracije i umetničkog kovanja novca srpskoj umetnici Damjani Jokić u Kralјevskoj nacionalnoj fabrici novca.

Kralјica Leticija je predvodila dodelu diploma Mastera iz grafičke štampe, ilustracije i umetničkog kovanja novca, u Kralјevskoj nacionalnoj fabrici novca. Diploma je dodelјena i srpskoj umetnici Damjani Jokić.Prisustvo Srbije na sajmu turizma FITUR 2017. u Madridu

Turistička agencija Glob Metropoliten Turs iz Srbije bila je sajmu turizma  FITUR od 18-22. januara. Na njihovom štandu se mogla videti turistička ponuda u Srbiji, turistički materijal na španskom i engleskom jeziku, a publika će mogla da se upozna sa nekim običajima srpske kulture.Dodele priznanja kulturnog centra Vlade Galisije „Galisijska kuća“ u Madridu

Ambasadoru Srbije Danku Prokiću uručeno je priznanje u znak zahvalnosti na saradnji povodom Stogodišnjice uspostavlјanja diplomatskih odnosa između Srbije i Španije i izložbe grafika „Anđeli Žičke eparhije“ srpskog umetnika Velјka Mihajlovića, u oktobru ove godine.
Dešavanje je predvodila Pilar Rojo Noguera, bivša predsednica galisijskog parlamenta i sadašnja predsednica Odbora za spolјne poslove španskog Kongresa.Božićni festival od 15. do 23. decembra u kulturnom centru „Matadero“

Svakog dana od 12 do 21 časa

Dana 15. Decembra otvoren je Božićni Međunarodni sajam cultura,  koji ce trajati do 23. decembra, u kulturnom centru „Matadero“, na kome će na štandu broj 55 Ambasade RS biti izložene rukotvorine i knjige naših umetnika koji žive i rade u Španiji. U okviru sajma biće organizovane radionice, koncerti i prikazivanje srpskog filma, a u cilјu promovisamja kulture i običaja.
Sajam je otvorila gradonačelnica  Madrida, Manuela Carmena i tom prilikom posetila štand Ambasade Republike Srbije gde je ugostio ambasador Danko Prokic sa članovima Ambasade. Pored gradskih zvaničnika otvaranju Božićnog sajma prisustvovali su i mnogobrojni Ambasadori.
Ulaz je besplatan za sve aktivnosti.
Program dešavanja u organizaciji Ambasade je sledeći:
Dan 16/16:30 Svet radionica i igara: Izrada Božićnih 3D čestitki, podučava Nina Mihaljevic. U organizaciji  Hispano– Srpskog kulturnog udruženja  “Ivo Andrić”. 
Prostor : Intermediae (45 minuta)
Dan 16/20:00 Koncert violina španske i srpske muzike, Conzervatorio “Adolfo Salazar " i pijanista Ana Jovanović.
prostor Auditorio Casa del Reloj (60 minuta)
Dan 20/14:00 Showcooking - naše domaćice  Ružena Durik i Slavica Miljković praviće Gibanicu. prostor: FOODtrack (50 minuta)
Dan 20/16:30 Radionica mozaika, podučava  Divna Nikolić. Prostor Carpa, Duración: (45 minuta)
Dan 21/19:00 Film “Montevideo, vidimo se” (2014) Režija: Dragan Bjelogrlić. prostor: Cineteca
Dan 21/18:00 Koncert klasične muzike harmonikaša iz Srbije Nikole Tanaskovića,
Prostor: Cafe Teatro (60 minuta)
Dan 22/18:00 Muzika i poezija Srbije. Sestre Dusica i Divna Nikolić pripremiće veče poezije uz  srpsku muziku. Prostor Plató de Cineteca (60 minuta)

Na štandu ambasade moći će da se proba i kupi ajvar Dragane Varga Kozlov, srpski specijaliteti Ružene i Slavice, a mogu se videti i kupiti radovi:
1.       Anđela Mladjenović, Božićne čestitke i slikano staklo
2.       Lepa Petrović  Božićne čestitke i rukotvorine
3.       Divna Nikolić, mozaici, gravure i knjige
4.       Dusica Nikolić, knjige poezije i narukvice
5.       Branislav Đorđević, knjiga roman
6.       Sara Oblisar, slike.
 Studenti FON-a generalni pobednici u Madridu

Studenti Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu su uspeli da četvrti put zaredom budu generalni pobednici međunarodnog sportskog turnira EuroMadrid 2016, koji je održan 18. i 19. novembra u Madridu. Turnir je okupio oko 1000 učesnika sa više od 40 univerziteta širom sveta.„Mundo diplomático” Radiointernacional-a

Ambasador Danko Prokić je 18. novembra u programu „Mundo diplomático” Radiointernacional-a, koji ide uživo za Španiju i Latinsku Ameriku, dao intervju o Srbiji, govorio o diplomatskim odnosima Srbije i Španije, srpskoj dijaspori i Hispano-Srpskom kulturnom udruženju „Ivo Andrić“. U programu je učestvovala i predsednica udruženja Ana Milutinović, koja je govorila o okuplјanju i druženju članova udruženja, školi srpskog jezika, kao i saradnji sa Ambasadom.

Kompletan intervju se može naći na sledećem sajtu:
http://www.radiointernacional.es/programas/mundo-diplomatico/Otvaranje izložbe “Srbija u I Svetskom ratu” u Institutu za istoriju i vojnu kulturu Španije u Madridu

U utorak 15. novembra u zgradi Instituta za istoriju i vojnu kulturu u Madridu, u organizaciji Ambasade i Instituta, a povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavlјanja diplomatskih odnosa Kralјevine Srbije i Kralјevine Španije, održano je predavanje o odnosima Srbije i Španije tokom I Svetskog rata i otvorena je izložba fotografija “Srbija u I Svetskom ratu”, koje potiču iz Ministarstva odbrane Republike Srbije (Vojnog muzeja Srbije) i Vojnog arhiva Instituta, a koja će trajati do 25. novembra.

Tom prilikom govorili su Ambasador D. Prokić o istorijatu uspostavlјanja diplomatskih odnosa Srbije sa Kralјevinom Španijom i zamenik direktora Instituta general Jose Ignacio Martinez de Lagos Beitia. Ricardo Ruiz de la Serna ugledni španski univerzitetski profesor i politički analitičar govorio je o herojskoj borbi srpske vojske u I Svetskom ratu, stradanju srpskog naroda i o pomoći K.Španije Srbiji, kao neutralne zemlјe u ratu, u posredovanju kod Ausro-Ugarske monarhije.Akademski akt u Španskom Nacionalnom istorijskom arhivu u Madridu


10. novembra u Nacionalnom istorijskom arhivu u Madridu, u organizaciji Ambasade i Arhiva, a povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavlјanja diplomatskih odnosa Kralјevine Srbije i Kralјevine Španije, održan je akademski akt koji su otvorili ambasador Danko Prokić i Miguel Angel Recio Crespo, generalni direktor lepih umetnosti, kulturna dobra, arhive i biblioteke Ministarstva prosvete, kulture i sporta Kralјevine Španije.
Tom prilikom je potpisan Memorandum o razumevanju između Arhiva Srbije i Nacionalnog istorijskog arhiva Španije.
Na akademskom aktu govorili su:
Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, „Kralјevina Srbija i Kralјevina Španija kulturne veze i uspostavlјanje diplomatskih odnosa u kontekstu evropskih uticaja na srpsko društvo u 19. i početkom 20. veka“
Huan Aviles Fare, profesor za savremenu istoriju Univerziteta za obrazovanje, na temu „Srbija i Španija 1916. godine“
Hose Luis Klares Molero, Nacionalni istorijski arhiv, „Dokumenti o diplomatskim odnosima Španije i Srbije u Nacionalnom istorijskom arhivu“
Huan Hose Alonso, direktor Generalnog arhiva kralјevskog dvora, „Dokumenti o diplomatskim odnosima Španije i Srbije u Generalnom arhivu kralјevskog dvora“
U toku meseca novembra Španski Nacionalni istorijski arhiv predstavlјa dokument iz svoje zbirke, dekret iz 1882. godine, o predaji ordena Reda Karlosa III, najvišeg odličja ovog reda, kralјu Milanu Obrenoviću, povodom njegovog proglašenja za kralјa Srbije.OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

 

- Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ") – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavljuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u cilju otuđivanja sledećih nepokretnosti[1]:

a) Stalna misija SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Peta avenija 854, Njujork 10065): okvirne dodatne informacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;

b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Park avenija 730, Njujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71st St. Corp, bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;

v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;

g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), okvirne dodatne informacije: zemljišna knjiga Mehlem, zemljišnoknjižni uložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5, površina spratova 1.565 m² (prizemlje, podrum, potkrovlje, podzemna garaža sa 14 parking mesta);

d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselje: br. 199 Bern 4, površina zemljišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540 m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godina izgradnje: 1978.

Države sukcesori naglašavaju sledeće:

- Usluga posredovanja u cilju otuđivanja celokupne gore navedene nepokretne imovine biće dodeljena samo jednoj jedinstvenoj agenciji za trgovinu nekretninama, s kojom će države sukcesori zaključiti ugovor;

- Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od dana objavljivanja ovog poziva, dok će države sukcesori prijavljene ponuđače usluga o svojoj odluci obavestiti u roku od 50 dana od krajnjeg roka za dostavljanje ponuda.

- Među referencama koje ih kvalifikuju za uspešno obavljanje posredovanja u cilju otuđivanja predmetne imovine, zainteresovani ponuđači će dostaviti sledeću dokumentaciju, i definisati svoje uslove za pružanje usluga posredovanja. Zainteresovani ponuđači će u svoju dostavljenu ponudu uključiti sledeće:

a) Dokumenta koja potvrđuju da je ponuđač registrovano privredno društvo;

b) Dokumenta kao dokaz da ponuđač ima sedište, filijale ili partnerske organizacije u zemljama u kojima se nalazi imovina koja je predmet prodaje i koje posluju u navedenim gradovima (Njujork, SAD; Tokio, Japan; Bon, Nemačka; Bern, Švajcarska);

v) Dokumenta kao dokaz da je ponuđač u poslednje tri godine ostvario obrt od najmanje 100 miliona USD[2];

g) Garanciju za ponudu u iznosu od USD 50.000,00 (garancija će biti vraćena ponuđaču po potpisivanju ugovora o posredovanju);

d) Garancija za valjano izvršenje posla u iznosu od USD 100.000,00 (garancija za valjano izvršenje posla će biti vraćena ponuđaču po izvršenju ugovora o posredovanju);

đ) Dokaze o finansijsko-poslovnoj solventnosti;

e) Dokaze o tehničkim i stručnim mogućnostima i reference koje dokazuju uspešno obavljanje posredničkih usluga;

ž) Uverenje da ponuđač/pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu nisu osuđivani i kažnjavani, u skladu s pravnim propisima zemlje u kojoj je registrovano sedište ponuđača i u mestu stalnog nastanjenja odgovornog lica u pravnom licu;

- Period važenja ponude je najmanje 90 dana od datuma njenog dostavljanja;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude definišu u vidu naknade za posredovanje, izražene kao procenat ukupne bruto prodajne cene gore navedene imovine;

- Najniža ponuđena naknada za usluge posredovanja će biti odlučujući kriterijum pri izboru ponuđača, pod uslovom da ponuđač ispunjava sve gore navedene uslove;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude dostavljaju (u zapečaćenoj koverti na kojoj je naznačeno „Ne otvaraj") preporučenom poštom sledećem primaocu:

Stanislav Vidovič, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije, SI-1001 Ljubljana, Prešernova cesta 25.

- Države sukcesori će obezbediti procene tržišne vrednosti sve gore navedene nepokretne imovine odabranom ponuđaču; procenjena tržišna vrednost imovine predstavlja minimalnu traženu cenu predmetne imovine, izuzev ukoliko države sukcesori odluče drugačije;

- Prodaja nepokretnosti će se po mogućstvu izvršiti putem javne licitacije ili na bilo koji drugi način koji je u skladu s praksom na lokalnom tržištu nekretnina za svaku predmetnu nepokretnost, prema preporuci zainteresovanih ponuđača navedenoj u njihovim odnosnim ponudama;

- Države sukcesori zadržavaju pravo da ne odaberu nijednog ponuđača, čak i ukoliko su ispunjeni svi uslovi;

- Nepokretna imovina navedena u ovom oglasu može se, a ne mora, prodati odvojeno. Svaka država sukcesor ponaosob mora da potvrdi prodaju svake nepokretnosti u skladu sa uslovima koji će biti dogovoreni s podnosiocem najbolje ponude/potencijalnim kupcem pre zaključenja prodaje ukoliko je ponuđena kupovna cena niža od procenjene tržišne vrednosti ili minimalne tražene cene.

- Kontakt za dodatne informacije: gp.mzz@gov.si ili secretariat.mzz@gov.si.

Dokumentaciju neophodnu za prijavljivanje možete naći na sledećim linkovima:

Formular za prijavu

Garancija formular B1

Garancija formular B2


[1] Podaci o imovini navedeni u ovom konkursu su okvirni. Države sukcesori ne snose nikakvu odgovornost za njihovu tačnost. Precizne informacije se mogu pribaviti iz javnih baza podataka zemalja u kojima se predmetna nepokretna imovina nalazi. Države sukcesori će dostaviti relevantne podatke kojima raspolažu u vezi s nepokretnom imovinom navedenom u ovom konkursu odabranom ponuđaču po obavljenoj proceduri za izbor ponuđača.

[2] Ili ekvivalentnu sumu u €, CHF ili ¥„Balkanska zabava“ u nacionalnom Antropološkom muzeju Španije, u organizaciji Ambasade RS

U subotu 22. oktobra je održan drugi po redu koncert dragačevske muzike lokalnih trubača grupe „Balkanska zabava“ kao prateća aktivnosti izložbe „Balkaneros, Festival trube u Guči (Srbija)“, u nacionalnom Antropološkom muzeju Španije, u organizaciji Ambasade RS. Preko 250 posetilaca je igralo i plјeskalo uz ritam srpske muzike, a veliki broj dece je učestvovao u ovom polučasovnom interaktivnom događaju u holu Muzeja.Univerzitetska saradnja između Srbije i Španije

Učešće delegacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije na regionalnoj konferenciji „Open Data and Access in Science” u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju, u Madridu, 5-7. oktobra 2016. Godine.

Profesor dr. Vesna Mandić, v.d. pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, posetila je, tom prilikom, Ambasadu u Madridu i razgovorala sa ambasadorom Dankom Prokićem o univerzitetskoj saradnji Srbije i Španije, posebno o programu Erasmus plus.„Anđeli Žičke eparhije“ Velјka Mihajlovića u Madridu

Juče je u Madridu bilo otvaranje samostalne izložbe grafika „Anđeli Žičke eparhije“ srpskog umetnika Velјka Mihajlovića u glavnom izložbenom prostoru kulturnog centra Vlade Galisije „Galisijska kuća“ u centru grada Madrida, koja će trajati do 28. oktobra ove godine, a otvorio ju je, zajedno sa autorom izložbe, ambasador Srbije Danko Prokić i poznati pisac, bivši španski ministar kulture, Sesar Antonio Molina, koji je odličan poznavalac srpskih manastira, a poreklom Galisijac. Molina je tim povodom pročitao svoju pesmu posvećenu čuvenom srpskom Belom Anđelu.

Velјko Mihajlović je imao skoro 200 individualnih izložbi u Srbiji i u celom svetu, a dobio je brojna priznanja. Ova izložba grafika nastala je kada je autor posetio 38 manastira Žičke eparhije i napravio 60 grafika.

Ambasada Srbije u Madridu je organizovala ovu izložbu kojom obeležava sto godina odličnih diplomatskih odnosa dve zemlјe, a pošto su anđeli dobri vesnici, ova izložba na neki način najavlјuje nastavak dobrih špansko-srpskih odnosa.Privremena izložba BALKANEROS: Sabor trubača u Guči (Srbija)


U četvrtak 22. septembra u 19:30h, Nacionalni Antropološki Muzej Španije i Ambasada Srbije u Španiji otvorili izložbu Balkaneros, Sabor trubača u Guči (Srbija), koja predstavlja selekciju umetničkih fotografija o Guči Aleksandra Kelića, uz druge opisne fotografije Turističke organizacije Srbije i Dragačevskog Sabora trubača Guča.

Otvaranju prisustvovali: Danko Prokić, ambasador Srbije u Španiji, Lucas García Guirao, zamenik generalnog direktora državnih muzeja Španije i Fernando Sáez Lara, direktor Nacionalnog Antropološkog Muzeja Španije.

Postavka je na spoljnoj ogradi Muzeja u centru Madrida, a trajaće do 15. januara 2017.godine.

 

Lucas García Guirao, zamenik generalnog direktora državnih muzeja Španij, otvara izložbu, a uz njega je Danko Prokić, ambasador Srbije u Španiji, i Fernando Sáez Lara, direktor Nacionalnog Antropološkog Muzeja Španije.
(Fotografija: Valentina Venzo)

 

Grupa Million Dollar Mercedes Band je svirala posle otvaranja izložbe. (Fotografija: Valentina Venzo)

 

Ambasada Srbije u Španiji organizovala je izložbu Balkaneros, Sabor trubača u Guči (Srbija), uz Nacionalni Antropološki Muzej Španije, koja predstavlja selekciju umetničkih fotografija Aleksandra Kelića, uz druge opisne fotografije Turističke organizacije Srbije i Dragačevskog Sabora trubača Guča. (Fotografija: Valentina Venzo)Koncert grupe "Sudba"

Koncert grupe "Sudba" sa muzikom iz srpskih filmova na zatvaranju ciklusa "Ko to tamo peva? Srbi kroz svoj film", u organizaciji  Hispano-srpskog kulturnog udruženja "Ivo Andrić" iz Madrida, održan je u petak 8. jula u prepunom Auditorijumu madridskog kulturnog centra Matadero. Publika je mogla ovom prilikom i da vidi izložbu "5 umetnika i 5 srpskih filmova", koja je trajala tokom ovog fimskog ciklusa (od 10. juna do 8. jula) i da upozna mlade srpske slikare koji žive u Španiji.

Ovaj drugi filmski ciklus hispano-srpskog kulturnog udruženja "Ivo Andrić" sufinansirala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministrastva spoljnih poslova Republike Srbije, a sve su projekcije bile besplatne u Auditorijumu Kuće za čitaoce "Casa del Lector", u kulturnom centru Matadero u Madridu, na čijem je čelu Sesar Antonio Molina, bivši španski ministar kulture.

Bilo je prikazano 5 filmova, a gosti ciklusa su bili reditelji Slobodan Šijan i Goran Radovanović, glumac Goran Radaković i Rade Aleksić, otac Srdjana Aleksića, čija je životna priča inspirisala radnju filma “Krugovi” Srdana Golubovića. Pre svakog filma premijerno je prikazana na španskom po jedna epizoda dokumentarnog serijala "Biti čovek-Ivo Andrić".

Trio Sudba čine Radojka Rapaić, Estela Rekena i Anheles Rej, a poseban gost na ovom koncertu bio je Manu Klaviho, argentinski violinista iz Madrida, s kim su izveli tradicionalne srpske i balkanske kompozicije.
 Filmski ciklus "Ko to tamo peva? Srbi kroz svoj film"

Filmski ciklus "Ko to tamo peva? Srbi kroz svoj film", u organizaciji  Hispano-srpskog kulturnog udruženja "Ivo Andrić" iz Madrida, počinje u petak 10. juna u madridskom kulturnom centru Matadero, uz gostovanje reditelja Slobodana Šijana koji će razgovarati sa publikom posle projekcije na špankom njegovog čuvenog filma "Ko to tamo peva". Centar film iz Beograda je za ovu priliku odobrio i prikazivanje filma "Varljivo leto '68" Gorana Paskaljevića 17. juna, dok će posle te projekcije publika moći da vidi izložbu "5 umetnika i 5 srpskih filmova" i da upozna mlade srpske slikare koji žive u Španiji.

Drugi gosti u okviru filmskog ciklusa su Goran Radovanović, reditelj i scenarista filma "Enklava", kao i Goran Radaković, glumac iz istog filma, koji će biti prikazan 23. juna. Ciklus će 1. jula zatvoriti film Srdana Golubovića "Krugovi", a posle te projekcije će sa publikom razgovarati Rade Aleksić, otac Srdjana Aleksića, čija je životna priča inspirisala radnju ovog filma. Za 8. jul će trio "Sudba" prirediti kraći koncert sa muzikom iz prikazanih srpskih filmova. Pre svakog filma biće premijerno prikazana na španskom po jedna epizoda dokumentarnog serijala "Biti čovek-Ivo Andrić".

Ovaj drugi filmski ciklus hispano-srpskog kulturnog udruženja "Ivo Andrić" sufinansirala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministrastva spoljnih poslova Republike Srbije, a sve su projekcije besplatne i biće u Auditorijumu Kuće za čitaoce "Casa del Lector", u kulturnom centru Matadero u Madridu, na čijem je čelu Sesar Antonio Molina, bivši španski ministar kulture.

Hispano-srpsko kulturno udruženje "Ivo Andrić" u Ambasadi Srbije u Madridu već četiri godine organizuje radionicu srpskog jezika i kulture, a od prošle godine je uvedena posebna grupa za odrasle koji žele da nauče srpski jezik. Preko trideset porodica, uglavnom mešovitih brakova srpske dijaspore u Španiji, učlanjeno je u ovo udruženje koje kao neprofitna organizacija ima za cilj jačanje kulturnih veza Srbije i Španije, promociju poštovanja i poznavanja srpskog jezika, istorije, kulture i tradicije, kao i razvijanje svih vrsta inicijativa koje bi dovele do kulturne razmene dva naroda.Embassy Cup, diplomatic soccer

Tokom vikenda 4. I 5. Juna organizovan je privi fudbalski turnir Ambasada u Madridu, Embassy Cup, diplomatic soccer u organizaciji Consejo Superior de Deportes i fudbalske akademije SOXA iz Madrida. Na turniru je ucestvovalo 22 ambasade, medju kojima je bila i Ambasada Republike Srbije. Ekipu ambasade R.Srbije predvodili su naš poznati fudbalski trener Radomir Antić i ambasador Danko Prokić.Srpski projekat dobio nagradu “European Heritage Awards 2016” u Madridu

24. maja 2016. godine u teatru Zarzuela u Madridu održana je ceremonija dodele “European Heritage Awards 2016”, najprestižnije nagrade Evropske Unije i Evropa Nostre u domenu nasleđa. Maestro Plasido Domingo, predsednik Evropa Nostre, vodeće organizacije iz oblasti nasleđe u Evropi  i Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, bili su domaćini ceremonije dodele 28 Evropskih nagrada za nasleđe, među kojima su  dodelili i 7 posebnih, Grand Prix nagrada, kao i jednu Nagradu publike. U okviru srpskog projekta zaštite sela, studija konzervacije sela Gostuša kod Pirota dobila je Grand Prix nagradu vrednu 10.000 eura, kao nagradu za nasleđe u kategoriji Istraživanje za 2016. godinu.Noć srpske poezije u Madridu

U utorak 26. aprila u kulturno-istorijskoj ustanovi Casino “Sala del Torito” u Madridu, u organizaciji Ambasade, povodom obeležavanja 100 godina uspostavlјanja diplomatskih odnosa sa Krelјevinom Španijom, održano je pesničko veče „ Noche de poesía Serbia”.
Pesničko veče je otvorio ambasador Danko Prokić, uvod u pesničko veče je dao Alfredo Gomez Gil, poznati španski pesnik i esejista, koji je govorio o učesnicima književne večeri pesnikinjama Silviji Monros, Dušici Nikolić Dam i Alicia-i Aza-i, koje su čitale stihove naših pesnika, među kojima i Jovana Dučića.
 
Sala bila je ispunjena do poslednjeg mesta od strane lјubitelјa poezije, među kojim je bio i Antonio Porpetta poznati španski pesnik.Čitanje odlomka iz dela „Don Quijote de la Mancha“ na srpskom jeziku

U petak 22.aprila,  povodom obeležavanja 400 godina od smrti Miguel-a Cervantes-a, u gradu Esquivias, region Castilla la Mancha, provincija Toledo, je od strane gradske uprave organizovano je IX tradicionalno čitanja odlomaka iz dela „Don Quijote de la Mancha“ Miguel-a Cervantes-a, pod nazivom „IX Lectura universal del Quijote”, na raznim svetskim jezicima.
Skup su otvorili gradonačelnica Esquivias-a Milagros del Barrio i predstavnici regionalne Vlade Castilla la Mancha, dok su odlomke iz dela čitali ambasadori i diplomate iz 24 zemalјe
Odlomak iz dela „Don Quijote de la Mancha” na srpskom jeziku pročitao je prvi savetnik Martin Simović.
 Obeležavanje stogodišnjice diplomatskih odnosa između Srbije i Španije na Univerzitetu Complutense

U utorak 19. aprila u filološkoj i pravnoj biblioteci Maria Zambrano, na Filološkom fakultetu Univerziteta Complutense, u okviru obeležavanja stogodišnjice diplomatskih odnosa između Srbije i Kralјevine Španije, a u organizaciji Ambasade u saradnji sa Univerzitetom Complutense i bibliotekom, otvorena je izložba „ Ivo Andrić, escritor y/o diplomático” .
Izložbu su otvorili rektor Univerziteta Complutense Carlos Andradas, rektor Beogradskog Univerziteta Vladimir Bumbaširević, dekan Filološkog Fakulteta Eugenio Lujan i ambasador Danko Prokić.

Istog dana u prostorijama Filološkog Fakulteta potpisan je protokol o saradnji Beogradskog Univerziteta i Univerziteta Complutense, uz obraćanje prisutnima rektora dva univerziteta.

Na kraju događaja održana je i prezentacija knjige „ Srpske narodne pripovetke“ (Cuentos populares serbios), Vuka Stefanovića Karadžića, na španskom jeziku, izdatog od strane izdavačke kuće “Miraguano”.
Na prezentaciji knjige su govorili ambasador Danko Prokić, izdavač Jose Javier Fuente i prevodilac i autor predgovora Alicia Jimenez Mantsiou.Prezentacija knjige „ Srpske narodne pripovetke“ Vuka Stefanovića Karadžića, na španskom jeziku

U utorak 19. aprila u knjižari „Los Editores” u Madridu u organizaciji Ambasade i izdavačke kuće “Miraguano”, održana je i prezentacija knjige „ Srpske narodne pripovetke“ (Cuentos populares serbios), Vuka Stefanovića Karađića, na španskom jeziku.
U knjizi su predstavlјene 24 odabrane pripovetke, iz originalnog izdanja Vukove knjige iz 1853. godine, prevedene direktno sa srpskog jezika.
Na prezentaciji knjige su govorili izdavač Jose Javier Fuente i prevodilac i autor predgovora knjige Alicia Jimenez Mantsiou.Diplomatski bazar solidarnosti „ Kermes“ u Madridu

U subotu 16. aprila u „Palacio Municipal de Congresos“ u Madridu, održan je 22. Diplomatski bazar „ Kermes“, koji je otvorila kralјica Sofija i tom prilikom joj je uručen i poklon ambasade, koja je imala svoj štand sa izloženim narodnim rukotvorinama i tipičnim srpskim kulunarskim proizvodima.

U okviru umetničkog dela programa našu himnu Bože pravde otpevala je Ana Santos Mihajlović, devojčica iz dijaspore, obučena u srpsku narodnu nošnju.
 Ciklus Srpskog filma od 8. do 28. aprila 2016.godine

U petak 8.aprila prikazan je film „Montevideo, Bog te video“ u bioskopskoj sali “Cine Dore”, u okviru „Ciklusa srpskog filma“.
Pre projekcije filma prisutnima se obratila Catherine Gautier iz Španske "Filmoteke", dve španske glumice, Elena Martínez i Concha Hidalgo, a zatim je ambasador Danko Prokić pozdravio sve prisutne i pročitao pismo Vladimira Stankovića, autora knjige je po kojoj je snimlјen film, koji je bio sprečen da prisustvuje projekciji filma.Konferencija posvećena Srbiji

U sali prestižne institucije Casino de Madrid, u palati koja je proglašena istorijskim nasleđem, povodom obeležavanja stogodišnjice diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kralјevine Španije, a u okcviru ciklusa „Paises y viajes” (Zemlјe i putovanja), 7 aprila je održana konferencija posvećena Srbiji, pod nazivom „Serbia, un país para descubrir”.

Konferencija je u ime Upravnog odbora Casina prezentovana od strane Gerardo-a Seco Rodenas-a, a o Srbiji su iz više aspekata, političkog, kulturnog, istorijskog, turističkih i ekonomskih potencijala, sporta, književnosti, muzike itd. govorili ambasador Danko Prokić, Iñigo de Palacio España bivši ambasador Španije u Srbiji, Radomir Antić naš poznati fudbalski trener, Mercedes Monmany pisac i literalni kritičar, Ricardo Ruiz de la Serna profesor na Faculdad de Humanidad y Ciencias de la Comunicación Univerziteta San Pablo CEU, Almudena Arribas Bergado profesorka istorije muzike, pijanista, Joaquin Antuña pisac i predsednik Fondacije „Paz y Cooperacion”, dok je aktom kordinirao Jose Luiz Yzaguirre Romero direktor Tertulia –Debate „Juan Sebastian Elcano”, Casino de Madrid.Prezentacija knjige „Miris kiše na Balkanu“ i dvojezične monografije „Balkania“

Dana 17. marta u prostorijama Centra „Sefard-Izrael“ u Madridu, u saradnji sa Jevrejsko-hrišćanskim centrom za studije, a u znak odavanja počasti prošlosti i sadašnjosti jevrejske zajednice na Balkanu,  održana je prezentacija knjige naše književnice Gordane Kuić „Miris kiše na Balkanu“, koja je prevedena na španski jezik (El olor de la lluvia en los Balcanes) i promocija dvojezične monografije „Balkania“(u izdanju španske ambasade i Instituta Servantes u Beogradu).OBAVEŠTENjE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

     Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.
     Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
     Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
      Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog  podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
     Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
     Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.gov.rs  unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

 

Ovde možete preuzeti:

Zahtev za upis u birački spisak

Zahtev za upis u birački spisak glasača u inostranstvu

Zahtev za upis se čitko popunjava i potpisuje, uz popunjeni zahtev priložite i fotokopiju važećeg dokumenta R.Srbije  (putne isprave, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG).K O N K U R S za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini

Ambasada obaveštava da je  MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA R.Srbije raspisalo  25.februara 2016.god. Konkurs  za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini. Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28.mart 2016.god.

Tekst konkursa, obrasce za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na veb sajtu Ministarstva

http://kultura.gov.rs/lat/konkursi/k-o-n-k-u-r-s-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2016--godini


Molimo Vas da prosledite informaciju svima onima koji bi mogli biti zainteresovani.Otvorena Knjiga žalosti povodom pogibije službenika Ambasade RS u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepić

Ambasada Republike Srbije u Madridu ima tužnu dužnost da obavesti da su službenici Ambasade Republike Srbije u Tripoliju gospođa Slađana Stanković i gospodin Jovica Stepić koji su kidnapovani u novembru 2015. godine u Libiji, poginuli 19. februara 2016. godine prilikom američkog vazdušnog napada na bazu terorista u gradu Sabrata u Libiji.

U Ambasadi Republike Srbije u Madridu, biće otvorena Knjiga žalosti u ponedelјak 22. februara 2016. godine od 11,00 do 15,00 časova i utorak 23. februara 2016. godine od 10,00 do 16,00 časova.Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Tbilisiju 2. juna 2015. godine, stupa na snagu 13. februara 2016. godine.Proslava Svetog Save 31.01.2016.

Dana 31. januara u prostorijama Gradske biblioteke „Eugenio Trias“, u madridskom parku Retiro, tradicionalno je već treći put proslavlјen dan Svetog Save, uz prisustvo dece polaznika nastave srpskog jezika i kulture, roditelјa, članova „ Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“, prijatelјa udruženja i predstavnika Ambasade, na čelu sa ambasadorom Dankom Prokićem.    
Proslava je otpočela pevanjem himne Svetog Save od strane učenice Ane Santos Mihajlović, uz pratnju publike , nakon čega su deca podelјena prema uzrastu u dve grupe izvela recital posvećen Svetom Savi.
Posle recitala podelјeni su medenjaci i svetosavski kolač.Božićni festival od 17. do 22. decembar u madridskom kulturnom centru „Conde Duque“

Dana 17. decembra otvoren je prvi  Božićni Međunarodni sajam kultura koji ce trajati od 17. do 22. decembra u prestižnom madridskom kulturnom centru „Conde Duque“, na kome su na štandu Ambasade RS br. 45 izložene rukotvorine naših umetnika koji žive i rade u Španiji. U okviru sajma biće i organizovane razne radionice i prikazivanje filma, a sve u cilјu promovisamja Božićnih običaja u Srbiji.
Sajam je otvorila gradonačelnica  Madrida, Manuela Carmena i tom prilikom posetila štand Ambasade Republike Srbije gde je ugostio ambasador Danko Prokic sa članovima Ambasade. Pored gradskih zvaničnika otvaranju Božićnog sajma prisustvovali su i mnogobrojni Ambasadori.
Termini dešavanja:
Dan 17/16:00: Projekcija srpskog filma “Kad porastem biću Kengur” (2004). Trajanje: 99 minuta.
Režija: Radivoje Andrić. Scenario: Miroslav Momćilović. (komedija za sve uzraste)
Dan 17/20:00 Svet književnosti: Poezija uz muziku, Dušica Nikolić. Sala Polivalente
Dan 19/13:15 Svet priča iz Srbije. “Aska i vuk” srpskog pisca i Nobelovca Ive Andrića. U organizaciji  Hispano– srpskog kulturnog udruženja  “Ivo Andrić”. Učestvuju Ana Zdravković i Ana Milutinović.  Radionica I.
Dan 22/18:00 Svet radionica i igara: Izrada Božićnih 3D čestitki, podučava Ana Zdravković. U organizaciji  Hispano– Srpskog kulturnog udruženja  “Ivo Andrić”.  Radionica II (+6)
Ulaz je besplatan.
Na štandu ambasade R Srbije moći će da se probaju i kupe ajvar Dragane Kozlov, srpski specijaliteti koje će pripremiti naše domaćice Ružena i Slavica, a mogu da se vide i kupe i radovi naših umetnika:
1.       Anđela Mladjenović, Božićne čestitke i slikano staklo
2.       Lepa Petrović, Božićne čestitke i rukotvorine
3.       Ana Zdravkovic, 3D Božićne čestitke
4.       Jelena Petrović, slike,
5.       Divna Nikolić, mozaici, gravure i ikone
6.       Aleksandra Lazović, slike,
7.       Dusica Nikolić, knjige poezije i oslikana svila
8.       Branislav Đorđević, knjiga roman
9.       Sara Oblisar, slike.Univerzitet Complutense

Ambasador Danko Prokić posetio je 16. decembra, Univerzitet Complutense, Fakultet Filologije, gde se sastao sa Dekanom,  g. Euhenio Luhanom.Poseta Ambasadora Danka Prokica gradonacelniku grada Bilbao-a

Poseta Ambasadora Danka Prokica  gradonacelniku  grada Bilbao-a, prestonici spanskog autonomnog  regiona  Baskije,  g. Juan Mari Aburto-u, sa Prvim savetnikom Martinom Simovicem.
Tokom ove posete vodjeni su  razgovor i sa Predsednikom Privredne komore Bilbao, g. Jose Angel Corres-om.NON-PAPER

Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti clanstva "Kosova" u UNESCO.UPLATA SREDSTAVA ZA PRIKUPLJANJE DONATORSKE I HUMANITARNE POMOĆI ZA MIGRANTE

 Na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, otvoren je devizni namenski multivalutni račun kod Narodne banke Srbije – Ministarstvo finansija – Uprava za trezor (uplata sredstava za prikupljanje donatorske i humanitarne pomoći za migrante):

01-504642-100193230-000000-0000
IBAN: RS35908504642019323074


Parametri za uplatu u evrima (EUR)

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: DEUTDEFF
/Intermediary/

FIELD 57A: /DE20500700100935930800
/ACC. WITH BANK/    NBSRRSBG

FIELD 59: /RS35908504642019323074
(BENEFICIARY) MINISTARSTVO FINANSIJA - UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:  DETAILS OF PAYMENTAKCIJA PRIKUPLJANJA HUMANITARNE POMOĆI ZA PRIHVAT IZBEGLICA U REPUBLICI SRBIJI

U sklopu aktuelne krizne situacije sa povećanim prilivom izbeglica, vlade pojedinih stranih država, nevladine, privredne i druge organizacije, izrazile su interesovanje da pruže finansijsku i materijalnu pomoć Republici Srbiji u obezbeđivanju što boljih uslova za privremeni prihvat i smeštaj migranata.

Koristimo priliku da Vas detaljno informišemo o dokumentima (na srpskom i engleskom jeziku) koja su u vezi sa tim, usvojena i propisana od Crvenog krsta Srbije:

  1. Procedura uvoza humanitarne pomoći
  2. Potrebna humanitarna pomoć za izbeglice i migrante u zimskom periodu

Kontakt sa Crvenim krstom Srbije: E-mail: indep@redcross.org.rs
Telefon za informacije: +381 11 30 32 125 lok. 214, 215, 217

Takođe, korisne informacije se mogu naći i na zvaničnoj internet prezentaciji Uprave carine Republike Srbije – www.upravacarina.rs .Počeli časovi Radionice srpskog jezika i kulture u Ambasadi Srbije

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je počeo novi semestar časova Radionice srpskog jezika i kulture koju organizuje Hispano-Srpsko kulturno udruženje „Ivo Andrić“ u Ambasadi Srbije. Raspored časova je sledeći:
Grupa I (2-6 godina): od 11 do 12 časova
Grupa II (6-9 godina): od 12 do 13 časova
Grupa III (stariji od 18 godina): od 13 do 14 časova

PROGRAM I DATUMI AKTIVNOSTI (prvi semestar):
04.10.2015. Povratak sa raspusta
25.10.2015. Pozorište
22.11.2015. Srpski jezik
29.11.2015. Muzika i folklor
13.12.2015. Nauka (Josif Pančić)
20.12.2015.Obeležavanje novogodišnjih praznika
 KULTURNA SARADNјA NA PLANU OBRAZOVANјA SA UNIVERZITETIMA U R.SRBIJI

Ambasador D.Prokić posetio je rektora Univerziteta Complutense u Madridu, Carlos Andradas Herenz-u.
 
Razgovor o saradnji sa Beogradskim Univerzitetom i iznalaženja mogućnosti za izučavanje srpskog jezika na Complutense Univerzitetu.Takođe, ovom prilikom dogovorena je izložba za sledeću godinu, a povodom obeležavanja 100 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Španije, o Ivu Andriću, našem nobelovcu i diplomati, koji je službovao u Španiji. Izložba bi se održala u holu Filološkog fakulteta na Univerzitetu Complutense koji ima istorijski značaj.Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić boravio je u Madridu 27.- 28.07.2015

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić boravio je u Kralјevini Španiji gde se sastao sa predsednikom Senata Pio Garsijom Eskuderom i sa svojim kolegom, ministrom spolјnih poslova i saradnje Španije, Hoseom Manuelom Garsija-Margalјom.

Ministar Dačić je u Madridu učestvovao i na sastanku na visokom nivou Komiteta Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma i zaustavlјanje protoka stranih boraca.
 Poseta Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Kongresu Španije, 5-6. jula 2015. godine.

Razgovori Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković sa Predsednikom španskog Kongresa Jesús Posada Moreno-om tokom posete.

Upis u počasnu knjigu španskog Senata tokom razgovora Predsednice skupštine Republike Srbije Maje Gojković sa Prvim Potpredsednikom Senata Juan José Lucas Jiménez-om. Evropsko prvenstvo u rukometu na pesku

Evropsko prvenstvo u rukometu na pesku u muškoj i ženskoj konkurenciji održaće, u Španiji, u organizaciji Rukometnog saveza Španije i Evropske rukometne federacije (EHF).
Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u rukometu na pesku održaće se u periodu od 30. juna do 05. jula 2015. godine na plaži u Ljoret de Maru u Španiji, uz učešće 12 muških ekipa i 14 ženskih ekipa.

-Muškarci-
Grupa A: Hrvatska; Španija; Ukrajina; Poljska; Švedska; Nemačka.
Grupa B: Rusija; Srbija; Mađarska; Norveška; Švajcarska; Italija.

-Žene-
Grupa A: Mađarska; Italija; Rusija; Švajcarska; Poljska; Srbija; Nemačka.
Grupa B: Norveška; Ukrajina; Španija; Hrvatska; Švedska; Crna Gora; Holandija.

Program takmičenja:
Muškarci
30.06. - 02.07.2015. - Takmičenje po grupama
03.07.2015. - Takmičenje po grupama (II faza)
04.07.2015. - Četvrtfinale / Polufinale
05.07.2015. - Finale

Žene
30.06. - 02.07.2015. - Takmičenje po grupama
03.07.2015. - Takmičenje po grupama (II faza)
04.07.2015. - Četvrtfinale / Polufinale
05.07.2015. - Finale

Pored toga, programom manifestacije predviđeno je održavanje i takmičenja u kategoriji U19 u muškoj i ženskoj konkurenciji.
 Pomoć Srbiji

Račun Ambasade Republike Srbije u Madridu za uplatu finansijskih sredstava za pomoć i sanaciju posledica poplava u R. Srbiji
Obaveštavamo da se i ubuduće sredstva za finansijsku pomoć za sanaciju posledica poplava u R. Srbiji mogu uplatiti na bankovni račun  Ambasada R. Srbije u Madridu

Sredstva sa računa će se sukcesivno prebacivati na centralni račun koji je otvorila Vlada Republike Srbije, o trošku Ambasade.

Nombre del titular: EMBAJADA DE SERBIA
Dirección del titular: c/Velazquez 3, 2º, 28001, MADRID
IBAN: ES8020960603333020347604
BIC/SWIFT: CSPAES2LXXX
Nombre de la entidad: CAJA ESPAÑA
Denominada: Ayuda a Serbia (poner nombre y apellido)Nagradni konkurs za dopisnike iz dijaspore

Ambasada obaveštava da je u toku nagradni konkurs koji raspisuju Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša i Media i reform centar Niš, u saradnji sa Nišvil džez festivalom. Više podataka o tome možete pronaći na sledećem linku:

http://dijasporanis.com/nagradni-konkurs-za-dopisnike-iz-dijaspore/

Molimo Vas da prosledite informaciju svima onima koji bi mogli biti zainteresovani.Poseta Ministra omladine i sporta Vanje Udovičića Španiji

Ministra omladine i sporta Vanju Udovičića tokom boravka u Madridu 14.05.2015. i ambasadora Srbije u Španiji Danka Prokića primio je prvi čovek Visokog saveta za sport Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta Španije Migel Kardinal Karo.
Ovom prilikom Ministar Udovičić sastao se i sa trenerom Real Madrida Karlom Anćelotijem i generalnim direktorom tog kluba Hose Anhel Sančezom.
U okviru Evrolige prisustvovao je I  košarkaškoj utakmici juniorskog tim Crvene zvezde Telekom sa  sarajevskim SPARS.Kraj školske godine za naše mališane

U nedelјu 10. maja, u prostorijama Ambasade održan je poslednji dan nastave srpskog jezika za školsku 2014/15. godinu, koja se održava u organizaciji Ambasade i „Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“, nakon čega su ambasador D.Prokić i predsednica udruženja A.Milutinović uručili diplome polaznicima nastave.Čitanje odlomka iz dela „Don Quijote de la Mancha“ na srpskom jeziku

Ambasador Danko Prokić je 22.aprila,  posetio grad Esquivias, region Castilla la Mancha, provincija Toledo, gde je u okviru projekta čitanja odlomka iz dela „Don Quijote de la Mancha“ Miguel-a Cervantes-a,  „VIII Lectura universal del Quijote”, pročitao odlomak iz dela, na srpskom jeziku.
Skup su otvorile predsednica Vlade regiona Castilla la Mancha, Maria Dolores Kospeda i gradonačelnica Esquivias-a Elena Fernández de Velasco, dok su odlomke iz dela čitali 12 ambasadora (Rusije, Alžira, Azerbedžana, DR.Koreje, Mađarske, Paragvaja, Palestine, Australije, Rumunije, Estonije, Irske, Litvanije) i 10 predstavnika ambasada drugih zemalјa, uz prisustvo velikog broja zvanica i predstavnika medija.Uručenje rukopisa dela Don Kihot na srpskom jeziku

11. marta ambasador Danko Prokić posetio je grad El Toboso, gde je u okviru projektu „Don Quijote de la Mancha poliglota“,a povodom obeležavanja jubileja 400 godina publikacije II dela Don Kihota („El Ingenioso Hidalgo Don Quijote da la Mancha”) Miguel-a Cervantes-a, gradonačelniku Marciano Ortega Molina-i uručio rukopis 23. poglavlјa ovog dela na srpskom jeziku.
Rukopis je uručen u „Museo Cervantino“, gde će i biti izložen, a muzej raspolaže sa kolekcijom od 600 različitih izdanja Don Kihota, na 60 različitih jezika, sa ilustracijama i alfabetima.
Projekta je pribavlјanje dela Don Kihota na što više svetskih jezika, u formi rukopisa realizovanog od strane poznatih ličnosti, izabranih prema vlastitom kriterijumu, a ideja je da svako poglavlјe bude ispisano na različitim jezicima i azbukama. 
Rukopis je ispisan od strane naših poznatih javnih ličnosti, ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, poznatih pisaca Dragana Velikića, Gorana Petrovića, Aleksandra Gatalice, Milene Marković, Vide Ognjenović, Gordane Ćirjanić, Mihajla Pantića, Mira Vuksanovića, Uglјeše Šajtinca, Vladislava Bajca i glumaca Vojislava Brajovića i Predraga Manojlovića.Okrugli sto „Progon hrišćana na Kosovu“, na Univerzitetu San Pablo u Madridu

Na prestižnom katoličkom Univerzitetu San Pablo u Madridu 5. marta 2015.održan je Okrugli sto  „Progon Hrišćana na Kosovu“ na kome su učestvovali bivši ministar u „kosovskoj vladi“ A. Jablanović, pravoslavni monah Ilarion i A. Kordochkin, sveštenik Ruske pravoslavne crkve u Madridu. Moderator skupa bio je A. Bullón de Mendoza, direktor Instituta za istorijske studije CEU.
Događaj je organizovao Institut za istorijske studije CEU San Pablo, u saradnji sa španskom nevladinom organizacijom „Solidaridad Kosovo” i Parohijom Santa María Magdalena (Ruska pravoslavna crkva u Madridu).Vaterpolo utakmica Španija – Srbija

U Madridu je dana 17.02.2015. godine vaterpolo reprezentacija Srbije savladala selekciju Španije sa 15:9 u 4. kolu kvalifikacija za Svetsku ligu. Utakmici su prisustvovali predsednik vaterpolo saveza Milorad Krivokapić, ambasador Danko Prokić sa clanovima  Ambasade.Sajam turizma FITUR

Učešće Turističke organizacije Beograda na Sajmu turizma FITUR u Madridu, od 28. januara do 1. februara 2015. godine. Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, ambasador Danko Prokić i prvi savetnik Ivana Ivančević na štandu Turističke organizacije Beograda.Ciklus srpskih filmova u Madridu

U subotu 17. januara u sali Kulturne asociacije „Ateneo de Madrid” u okviru „Ciklusa srpskog filma“, prikazan je film „Ljubav i drugi zlocini“, Stefana Arsenijevića.
Prisutnima su se obratili ambasador Danko Prokić, koji je govorio o srpskoj kinematografiji, zatim predsednica udruženja  „Casa Serbia“ Dušica Nikolić I predstavnik „Ateneo de Madrid”  zaduzen za filmsku sekciju  I kulturu Miguel Losada.
Tokom godine će svakog meseca biti prikazan po jedan film srpskih autora.Delegacija Regionalna privredna komora Niša u Španiji

U Španiji je od 24-26. novembra u radnoj poseti boravila delegacija RPK Niša na čelu sa njenim predsednikom Draganom Kostićem. U sastavu delegacije bili su i Miroslav Janojlić, predsednik UO RPK Niš i Aleksandar Simonović ispred Slobodne zone Pirot.

Sastanak sa predsednikom PK Madrida ( Arturo Fernandez)

U Saragosi, glavnom gradu regiona Aragon, održani su sastanci sa Ministrom industrije i inovacija Aragona (Arturo Aliaga).

Delegacija sa potpredsednicom PK Saragose (Maria Lopez), komercijalnom direktorkom najveće distributivne  logističke platforme u južnoj Evropi „Plaza“ (Isabel Velasco).

Sastanak sa predsednikom  PK Barselone (Miquel Valls)

Delegacija je još učestvovala u Barseloni na konferenciji Udruženja privrednih komora Mediterana (ASCAME), kao i na konferenciji „Free and Special Economic Zone” u organizaciji Svetskog udruženja zona(FEMOZA). Tom prilikom D. Kostiću, koji je ujedno i direktor Slobodne zone Pirot uručeno je značajno priznanje – Galerija zaslužnih za napredak i razvoj slobodnih zona.Prezentacija u Institutu Servantes

U Institutu Servantes u Madridu 1.decembra je održana prezentacija literane revije na španskom jeziku „El Color de la Esencia“, čiji je broj posvećen poeziji savremenim srpskim pesnicima.
Prezentacija ove monografije organizovana je u saradnji Ambasade RS u Madridu sa španskom izdavačkom kućom “Anfora Nova”, uz pomoć Instituta Servantes.
Prezentaciju je otvorio Generalni Sekretar Instituta Servantes Rafael Rodríguez Ponga, moderator u ime izdavača“Anfora Nova” bila je španska pesnikinja Alicia Aza, dok su stihove još čitali pesnik i umetnički kritičar Francisco Carpio i srpska pesnikinja i umetnica Dušica Nikolić.
Ambasador Danko Prokić, se zahvalio Institutu Servantes na pomoći oko prezentacije monografije, kao i promociji srpske kulture u Španiji, izdavaču“Anfora Nova”.
Ovom skupu i prikladnom koktelu prisustvovale su ugledne zvanice iz španskog kulturnog i javnog života i naše dijaspore.Tesla, najveći pronalazač XIX veka

Dana 12. novembra otvorena je najveća i najkompleksnija izložba ikad postavlјena o Nikoli Tesli u prestižnom Madridskom izložbenom prostoru „Fondacije Telefonika“ i biće otvorena do 15.februara 2015.godine.
Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj uglednih španskih zvanica, predstavnika ambasada i naše dijaspore, veliki izložbeni prostor na oko 1000 kvadrata je bio tesan da prime sve zainteresovane posetioce kojih je bilo oko 500.
Na otvaranju izložbe govorio je potpresednik „Fondacije Telefonika“ Emilio Gilolmo Lopez, nakon čega je održan “okrugli sto“ na kojem su učestvovali autori izložbe Miguel Delgado i Maria Santoyo, kao i zamenik direktora muzeja Nikola Tesla u Beogradu Vladimir Jelenković a govorili su o Teslinom životnom delu kao i  detalјima iz njegovog života. Otvaranju izložbe je prisustvovao i novi direktor muzeja Nikola Tesla Branimir Jovanović
Ambasador Danko Prokić je imao završnu reč, nakon čega su zvanice mogli obići izložbu i prisustvovati prikladnom koktelu.PRIKAZIVANјE KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA O NIKOLI TESLI

U okviru izložbe o Nikoli Tesli i planiranih „radionica“ u auditorijumu „Fondacije Telefonika“, u Madridu, prikazan je animirani film „Tesla & The Lamplighter", našeg autora Branislava Brkića, koji prikazuje detalјe iz Tesline biografije.
http://www.youtube.com/watch?v=cXqZz-24hR0&feature=share
Takođe su prikazani dokumentarni film „Mechanical Figures_ inspired by Tesla”, hrvatske multimedijske umetnice Helene Bulaje i kratkometražni dokumentarni film kanadskog reditelјa Robert-a Holbrook-a „My inventions“.
Prikazivanje filmova izazvalo je veliko interesovanje publike, a prisustvovali su i predstavnici Ambasade.Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 30. oktobra 2014. godine, usvojila Odluku o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država i nosioca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama, koja je objavlјena u „Službenom glasniku RS", broj 119 od 31. oktobra 2014. godine i stupa na snagu 8. novembra 2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državlјana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.Koncert solidarnosti

Ambasada RS u Madridu je 25.septembra u prestižnom madridskom kulturnom centru „Conde Duque“, u saradnji sa  našim muzičarima koji žive i rade u Španiji, kao i njihovim španskim kolegama, organizovala „Koncert solidarnosti“, u cilјu prikuplјanja sredstava za područja pogođena katastrofalnim poplavama u Srbiji.
Veliki broj lјubitelјa muzike kako predstavnika naše dijaspore, tako i Španaca odazvali su se ovoj humanitarnoj akciji.
Koncert je organizovan uz pomoć umetnika Suzane Stefanović-violončelo, Ane Jovanović, Mirjane Rajčić i Sandre Kocović - pijano, Ljubice Bukvić - gitara, Mirjane Matić - soprano, mladih violinista Marte Galјego Jovanović i Ivana Radojčića Pejića, kao i grupe mladih španskih umetnika, okuplјenih u sastavu „Ensemble de violines del Conservatorio Adolfo Salazar“, pod vođstvom poznate violinistkinje i muzičkog pedagoga Anne Baget.
Nakon koncerta učesnicima se, kao i direktoru kulturnog centra, na učešću zahvalio ambasador Danko Prokić i uručio im zahvalnice Ambasade.Humanitarni koncert 25.09.2014.Svetsko prvenstvo u košarci Španija

U Španiji se u periodu od 30.08 do 14.09. 2014. godine održalo Svetsko prvensto u košarci na kojem je reprezentacija Republike Srbije osvojila srebrnu medalјu.
Finalni meč između Srbije i SAD-a u svečanoj loži pratio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sa španskim kralјem Felipeom VI.Izložba srpskog umetnika Nebojše Despotovića u Madridu

          

U Galeriji Paula Alonso u Madridu, je u četvrtak 11.septembra, pod pokroviteljstvom Ambasade, otvorena samostalna izložba mladog srpskog slikara Nebojše Despotovića, pod nazivom „Piel Fria“.DONACIJE U MATERIJALNIM DOBRIMA

Crveni krst Republike Srbije je dostavio sledeću listu potrebnih stvari:
- konzervirana hrana i flaširana voda
- dušeci
- posteljina
- kreveti na rasklapanje
- pelene za decu i odrasle
- čarape
- veš
- dečja odeća
- baterijske lampe
- baterije za baterijske lampe
- sredstva za higijenu (sapun, toaletni papir, papirni ubrusi, higijenski ulošci, četkice za zube, zubne paste...)
- Asepsol oznake 5P
- gumene čizme

Obaveštavamo vas da su u Crvenom krstu Srbije sledeće osobe nadležne za kontakt povodom najava i prijema humanitarne donacije na telefon +381 11 3032.125:
Jelena Anćelić, lokal:214, mobilni +381.62.880.1519, jelena@redcross.org.rs
Marija Čukić, lokal:110, mobilni +381.62.880.1520, marija@redcross.org.rs
Ruža Petrović, lokal:110, mobilni +381.62.880.1529, ruza@redcross.org.rs
Biljana Cvetković, lokal:117, bilja@redcross.org.rs
Ljubomir Miladinović, lokal:217, mobilni +381.62.880.1502, indep@redcros.org.rs

Molimo da se donatori koji žele da humanitarnu pomoć nabave na tržištu R.Srbije obrate sledećim kontakt osobama u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije R.Srbije, koji će ih uputiti na proizvođače i distributere koji u tom trenutku raspolažu potrebnim artiklima:
• Željko Rakić zeljko.rakic@mtt.gov.rs
• Vesna Novaković vesna.novakovic@mtt.gov.rs
Kontakt telefoni: +381 11 361.96.91, 362.16.90, 362.03.85, 361.02.73
Obaveštavamo vas da je Uprava carina Republike Srbije dostavila internet adresu Uprave carina Republike Hrvatske www.carina.hr/Novosti/Novosti.aspx  sa objašnjenom procedurom dostave pomoći iz EU.

ADRESA ZA DOSTAVU DONACIJA

Obaveštavamo vas da gore navedene stvari možete dostaviti na sledeću adresu:
1. Ambasada Republike Srbije u Madridu
Embajada de la República de Serbia en Madrid
Calle Velázquez, 3, 2º planta
28001 Madrid

 

Obaveštavamo vas da u vezi sa uvozom lekova i medicinskih sredstava OBAVEZNO konsultujete obaveštenje sa sajta Ministarstva zdravlja Republike Srbije www.zdravlje.gov.rs.

 

IZUZIMANJE IZ REŽIMA MULTILATERELNIH I BILATERALNIH TRANSPORTNIH DOZVOLA

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije je prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzelo iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola. Vozila koja prevoze humanitarnu pomoć u Republiku Srbiju propuštaće se bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.Informacije o poplavama i upućivanju humanitarne pomoći

Vlada Republike Srbije proglasila je 15. maja 2014. godine vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije zbog opasnosti od poplava prouzrokovanih višednevnim padavinama.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije formiralo je Krizni štab, koji će koordinirati aktivnosti vezane za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva.

Kontakti Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova:
tel: +381-66-8066-224
e-mail: kriznistab@mfa.rs


Sve diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditovane u Republici Srbiji, kao i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, obavešteni su o najneophodnijoj opremi i sredstvima koja su nadležnim organima Republike Srbije potrebna radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i saniranja posledica poplava. Takođe, dostavljeni su im i brojevi žiro-računa koje je otvorila Vlada Republike Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova izražava zahvalnost svim stranim državama i pojedincima koji su ponudili pomoć Republici Srbiji.

Uputstva za uplatu sredstava iz inostranstva - floodrelief.gov.rs
Instrukciju za uplate deviznih sredstava na žiro-račun možete preuzeti ovde.

Uputstva za dostavljanje humanitarne pomoći – molimo sve građane koji žele humanitarnu pomoć prikupljenu u inostranstvu da dopreme za Srbiju da se obrate najbližem konzularnom predstavništvu Republike Srbije, sa popunjenim obrascem o sadržaju pošiljke, koji možete naći ovde, kako bi isti overili pre puta za RS.

* * *

Dostava humanitarne pomoći iz EU preko Republike Hrvatske

Za dopremanje humanitarnih pošiljki iz zemalja EU kroz RH preporučuje se korišćenje carinskog prelaza Bajakovo, koji je 24 časa dnevno otvoren za promet svih roba i na kojem rade sve granične inspekcijske službe.

Pošiljaocima se preporučuje da podnesu izvoznu carinsku deklaraciju u zemlji odašiljanja ili u nekoj drugoj usputnoj EU članici radi bržeg završetka procedura na granici EU.

Za robu u vrednosti do 3000 € izvozna deklaracija se može podneti u svakoj izlaznoj graničnoj carinskoj kancelariji.

 

OPŠTE INFORMACIJE za lakše slanje humanitarnih pošiljki:

1. Za pošiljke koje šalju humanitarne organizacije registrovane u nekoj od država članica EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

  • humanitarne organizacije sa sedištem u nekoj od država članica EU mogu podneti izvoznu deklaraciju u matičnoj zemlji, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako deklaraciju podnose na nekoj carinskoj kancelariji u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
  • humanitarne organizacije sa sedištem u RH na izvoznoj deklaraciji moraju koristiti dodeljeni EORI broj

2. Pošiljke koje šalju ostala pravna lica iz EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

  • izvoznu deklaraciju mogu podneti u matičnoj državi, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako pravno lice šalje humanitarnu pošiljku u svoje ime, na deklaraciji se obavezno upisuje EORI broj deklaranta,
  • uz izvoznu deklaraciju prilaže se gratis račun ili izjava da se radi o gratis pošiljci humanitarne pomoći sa popisom robe.

3. Pošiljke koje šalju diplomatska predstavništva

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

  • izvoznu deklaraciju mogu podneti u bilo kojoj državi članici ili u RH
  • ako se deklaracija podnosi u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
  • izvoznoj deklaraciji potrebno je priložiti popis robe i potvrdu da se radi o pošiljci humanitarne pomoći, potpisanu i overenu od strane diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Srbije iz zemlje odakle se pomoć upućuje
  • preporučuje se da se takve pošiljke najave iz diplomatskog predstavništava koji pošiljku šalje preko i-mejl adrese: operativno@carina.hr

4. Pošiljke koje šalju fizička lica i grupe građana

   - izvoz ovih pošiljki obavlja se uz usmeno deklarisanje robe i uz obavezno prilaganje popisa robe.

 

Za više informacija pogledati ovde.


Hrvatske autoceste oslobodile su plaćanja putarine vozila koja prenose humanitarnu pomoć za ugrožena područja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.
Zbog evidencije besplatnih prolazaka, potrebno je dostaviti naziv organizacije ili ime i prezime, registarsku oznaku i tip vozila, kao i podatke o ulaznoj i izlaznoj naplatnoj rampi, na mejl: info@hac-onc.hr
Saopštenje Hrvatskih autocesta možete pogledati ovde.

* * *

Više informacija o spasilačkim naporima i najvažnijim informacijma možete naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova: http://www.mup.gov.rs/PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji

Obaveštavamo da je od 18.05.2014. godine aktiviran PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlje i regiona. Račun pripada Ambasadi Republike Srbije pri EU u Briselu, a sredstva koja se uplate korišćenjem PayPal servisa direktno se prebacuju na namenski račun Vlade R. Srbije otvoren za pomoć otklanjanja posledica vanrednih okolnosti - poplava.


Donacije putem PayPal servisa mogu se uplatiti na: floodrelif@gov.rsELEMENTARNE NEPOGODE U REPUBLICI SRBIJI

 

POVODOM NEZAPAMĆENIH ELEMENTARNIH NEPOGODA KOJE SU POGODILE REPUBLIKU SRBIJU, AMBASADA POZIVA SVE KOJI SU U MOGUĆNOSTI DA UPUTE FINANSIJSKU POMOĆ STRADALIMA, DA TO UČINE PUTEM SLEDEĆEG DEVIZNOG ŽIRO-RAČUNA:

01-504619-100193230-000000-0000
MINISTARSTVO FINANSIJA - UPRAVA ZA TREZOR, BEOGRAD
NAMENSKI DEVIZNI RAČUN ZA UPLATU SREDSTAVA ZA OTKLANJANJE POSLEDICA OD POPLAVA
IBAN KOD: RS35908504619019323080

SA INSTRUKCIJAMA ZA UPLATU U EUR I USD U PRILOGU:

 

PAYMENT INSTRUCTIONS - EUR

INSTRUCCIONES PARA LOS INGRESOS - EUR

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD (32)                   VALUE DATE – CURRENCY AMOUNT

FIELD (50K)                 ORDERING CUSTOMER

FIELD (56A)                 DEUTDEFF
/INTERMEDIARY/

FIELD (57A)                 /DE20500700100935930800
(ACC. WITH BANK)     NBSRRSBG
     
    
FIELD (59)                   /RS35908504619019323080
BENEFICIARY             MINISTARSTVO FINANSIJA
                                    UPRAVA ZA TREZOR


(70) CONCEPTO        DETAILS OF PAYMENT


 

PAYMENT INSTRUCTIONS - USD

INSTRUCCIONES PARA LOS INGRESOS - USD

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD (32)                   EUROS: VALUE DATE – CURRENCY AMOUNT

FIELD (50K)                ORDERING CUSTOMER

FIELD (56A)                 BKTRUS33
/INTERMEDIARY/


FIELD (57A)                 /04415465
(ACC. WITH BANK)     NBSRRSBG
     
    
FIELD (59)                   /RS35908504619019323080
BENEFICIARY             MINISTARSTVO FINANSIJA
                                    UPRAVA ZA TREZOR

FIELD (70)                  DETAILS OF PAYMENT
 GORAN PETROVIĆ PREDSTAVLJA SVOJU NOVU KNJIGU U MADRIDU

Pisac koji želi da govori o literaturi a uvek ga pitaju za rat, predstavio je 14.maja u poznatoj madridskoj knjižari „La Central de Callao“ svoju knjigu, prevedenu na španski jezik, „Ispod tavanice koja se ljuspa“ (Bajo el techo que se desmorona).
Veoma uspešna promocija održana je u saradnji Ambasade sa Hispano-Srpskim kulturnim udruženjem (Asociación Hispano-Serbia) „Ivo Andrić“ i izdavačkom kućom “Sexto Piso”.
G.Petrović, koji je ovom prilikom govorio o knjizi, kao i o njegovim prethodnim knjigama publikovanim na španskom jeziku (izdato ukupno pet, jedna u prevodu), da bi na kraju prezentacije odgovarao na pitanja mnogobrojne publike.
Uvodnu reč o knjizi G. Petrovića dao je Alfonso Armada, pisac i književni kritičar dnevnog lista ABC, koji je govorio o liku i delu autora i nazvao ga najduhovitijim srpskim piscem.Čitanje ”Don Kihota” na književnim svečanostima u Eskivijasu

Opština Eskivijas u Toledu organizovala je “VII univerzalno čitanje Don Kihota”, tom prilikom prisustvovalo je petnaestak Ambasadora različitih zemalja koji su čitali odlomke pomenute knjige na jezicima svojih zemalja.
Ambasador Prokić pročitao je odlomak iz Servantesove knjige na srpskom jeziku i rekao nekoliko reči u vezi sa prvim prevodom 1895/6 godine sa kastiljanskog na srpski jezik. Poziv za prisustvovanje svečanom čitanju ovog dela uručili su Ambasadoru, Elena Fernandes de Velasko Ernandes, Gradonačelnik grada Eskivijasa i Hose Rosej predsednik Servantesovog udruženja u Eskivijasu.Predaja akreditivnih pisama Ambasadora Danka Prokića

Predaja akreditivnih pisama Ambasadora Danka Prokića, španskom Ko-Princu Kneževine Andore Nj.E. Monsinjoru Joan Enrik Vivesu u Seu d’Urgel, 4. aprila 2014. godine.Koncerti srpskog Duo Jeux d”Anches u Madridu

U prestižnoj madridskoj sali Fundacion Juan March u subotu 15. marta, održan je koncert srpskih harmonikaša,  Duo Jeux d”Anches, koji čine Marko Ševarlić i Nikola Kerkez.

U prepunoj sali naši muzičari izveli su dela Stavinskog, Mocarta, Falje, Pjacole, španskog kompozitora Hesusa Toresa, čije je delo premijerno izvedeno, uz prisustvo autora.

M. Ševarlić i N. Kerkez su završili muzičku akademiju u Španiji, u San Sebastijanu (Centro Superior de la Musia del Pais Vasco) i trenutno pohađaju doktorske studije u Nemačkoj.

Muzičari su održali još jedan koncert u Kulturnom Centru Nicolas Salmeron.
 Sporazum o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka

U Madridu je 13. marta potpisan Sporazum između Republike Srbije i Kraljevine Španije o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka. Potpisnici sporazuma sa srpske strane direktor Kancelarije za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić a sa španske strane Državni sekretar i direktor Nacionalnog Obaveštajnog centra Felix Sanz Roldan. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Madridu Danko Prokić.30. godina umetničkog stvaralaštva Divne Nikolić

U Kulturnom centru (Casa de la Cultura) u mestu Tres Cantos u blizini Madrida, održano je zatvaranje izložbe naše slikarke Divne Nikolić, uz obeležavanje jubileja 30. godina njenog umetničkog stvaralaštva.

Obeležavanju jubileja u prepunoj sali Van Drell prisustvovali su gradonačelnik Tres Cantos-a Jesús Moreno, Ambasador D.Prokić, zvanice iz sveta umetnosti i predstavnici dijaspore, uz kraći nastup saksofonskog kvarteta Abantos.Glasanje na vanrednim Parlamentarnim izborima

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da se zbog jako lošeg odziva glasača i neispunjavanja zakonskog minimuma za otvaranje glasačkog mesta, u Ambasadi Republike Srbije u Madridu nažalost neće biti glasanja za vanredne parlamentarne izbore 16. marta 2014. godine.

Svi koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu zadržavaju svoje zakonsko pravo da glasaju na glasačkom mestu u Republici Srbiji prema mestu boravka.

S poštovanjem,

Ambasada R.Srbije u Madridu.Projekcija filmova G. Paskaljevića u Španiji

U Madridu je 21.02.2014. godine u organizaciji „Filmoteca Española” u prepunoj kultnoj sali „Cine Dore“, u okviru ciklusa filmova našeg poznatog režisera Gorana Paskaljevića, prikazan film „Kad svane dan“.

Projekciji filma je prisustvovao i autor G.Paskaljević, koji je pre projekcije dao kratak uvod u film, da bi nakon projekcije odgovarao na pitanja gledalaca.

G.Paskaljeviću je ovom prilikom uručena i nagrada publike, osvojena za ovaj film na VII Filmskom festivalu u Meridi, krajem 2012. godine.

U okviru ciklusa filmova, tokom dve nedelje prikazivanja u „Cine Dore“, biće prikazani po dva puta i filmovi „San zimske noći“, „Optimisti“ i „Haneymoons“.

Film „Kad svane dan“ biće prikazan u desetak španskih gradova, dok će autor biti prisutan projekciji i u Barseloni.Izložba naše slikarke Divne Nikolić

U Kulturnom centru (Casa de la Cultura) u mestu Tres Cantos u blizini Madrida, 21. februara otvorena je izložba naše slikarke Divne Nikolić.

U prisustvu brojnih zvanica iz sveta kulture, lokalnih zvaničnika, naše dijaspore i predstavnika Ambasade, izložbu su otvorili direktor kulturnog centra, prvi savetnik M.Simović i  umetnica.
 Ambasador D. Prokić u razgovoru sa Nj.E. Gilberta Saboy-om, 21.02.2014. god.

Ambasador Danko Prokić u razgovoru sa Nj.E. Gilbert Saboy-om, Ministrom spoljnihnih poslova Kneževine Andore. Tom prilikom ambasador je predao kopije akreditivnih pisama.Specijalna nagrada za doktorat od Politehničkog univerziteta u Madridu

Kraljevska akademija doktora Španije svake godine organizuje konkurs za dodelu nagrada za istraživanje. Nagrade su namenjene doktorskim tezama koje su ocenjene sa cum laude.
2012. godine nagradu Kraljevske akademije doktora Španije osvojila je Dr Ljiljana Medić Pejić za svoju doktorsku tezu iz oblasti prirodnih nauka, rudarstva, metalurgije i inženjerstva materijala.
2014. godine Dr Ljiljana Medić Pejić je dobila Specijalnu nagradu za doktorat od Politehničkog univerziteta u Madridu, koja ce dodeljuje najboljim doktorskim tezama.Obaveštenje za upis u birački spisak


Ambasada Republike Srbije u Madridu obaveštava da je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, 29.01.2014. potpisao je Ukaz o raspuštanju Skupštine Republike Srbije i Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora koji su zakazani za 16. mart 2014. godine („Službeni glasnik RS“ br. 8 od 29.01.).

Prijave je potrebno dostaviti Ambasadi Republike Srbije u Madridu:
- poštom: c/Velazquez 3, Piso 2, 28001 MADRID
- faksom: +3491 / 563-04-40
- e-mail: konz.madrid@mfa.rs

 

Obaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu


Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u Kraljevini Španiji da preko Ambasade Republike Srbije u Madridu, mogu najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 22. februara 2014. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Napominjemo da zahtev za ostvarivanje prava glasanja u inostranstvu treba podnositi svaki put kada su raspisani izbori, nezavisno od toga da li je takav postupak sproveden nekom ranijom prilikom.


Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Ambasada Republike Srbije u Madridu će podneti zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u Republici Srbiji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u Republici Srbiji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u Madridu, koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko Ambasade Republike Srbije u Madridu podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave – www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana. Takođe, sve relevantne informacije za sprovođenje izbora mogu se naći na sajtu Republičke izborne komisije - www.rik.parlament.gov.rs.

 

 Žreb za Svetski kup, Barselona 03.02.2014. god.

Žrebanju u Barseloni prisustvovali Aleksandar Đorđević selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Dejan Bodiroga potpredsednik KSS, Andrija Kleut generalni sekretar, Borislav Stanković počasni generalni sekretar FIBA, Dragan Tarlać direktor muških reprezentativnih selekcija i ambasador Danko Prokić.Kolektivna izložba slika 4 slikarke 31.01.2014.

U kulturnom centru Espacio Redondo u Madridu, je u petak 31.januara otvorena izložba četiri španske slikarke srpskog porekla, u saradnji sa udruženjem „Casa Serbia“, pod nazivom „Balkanski povetarac“.
Radi se o talentovanim  slikarkama Alejandra-i Morillo Nikolic, Anđeli Mladenović, Yaky Bonacic Doric i Yeleni Petrovic, koje su već imale priliku da izlažu u Madridu i šire.Proslava dana Svetog Save 26.01.2014. u Madridu

 

Dana 26. januara u prostorijama Gradske biblioteke, u Parku Retiro, proslavljen dan Svetog Save, polaznika nastave srpskog jezika, roditelja, članova „Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“, prijatelja udruženja i predstavnika Ambasade.    

Deca, polaznici škole srpskog jezika, podeljeni prema uzrastu u tri grupe, obeležila su proslavu recitalom i kraćom predstavom posvećenom Svetom Savi.

Ambasadoru Danku Prokiću je od strane predsednika udruženja Oscar de las Heras-a, zbog vlastitog angažovanja i uspešne saradnje, uručena plaketa kao počasnom članu „ Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“.Kulturna radionica Hispano-srpskog Udruženja Ivo Andrić

Obaveštavamo da je 15. decembra 2013. godine uspešno završen jesenji semestar Kulturne radionice Hispano-srpskog Udruženja Ivo Andrić u Ambasadi RS u Madridu za sve tri grupe.
Sledeći semestar počinje u februaru 2014. godine, a prvo sledeće okupljanje dece i roditelja planirano je 26.01.2014. godine radi proslave dana Sv. Save u biblioteci Eugenio Trias u parku Retiro.“Knjiga sabrane poezije Vaska Pope “Tudji umor”

U utorak 10.12. je u punoj sali madridske knjižare “La Central de Callao” predstavljena knjiga sabrane poezije Vaska Pope na španskom izdavačke kuće “Vaso Roto”. Ovo izuzetno izdanje pod nazivom “Tudji umor,” obuhvata sve objavljene zbirke poezije Vaska Pope uz bogat izbor crteža i fotografija, kao i pesnikove prozne tekstove o poeziji uz uvod Ivana V. Lalića iz 1970. godine.
“Vasko Popa je bio prisutan na španskom govornom području, a najviše u Čileu preko Nobelovca Pabla Nerude, u Argentini kroz Borhesa, dok je u Meksiku pesnik Hose Emilio Paćeko preko Oktavia Paza upoznao poeziju Vaska Pope i posvetio mu je jednu svoju pesmu, a španski moderni pesnik Rafeal Alberti je poredio Vaska Popu sa Rubenom Dariom”, ističe ambasador Danko Prokić navodeći samo neke od velikana svetske poezije koji su bili istaknuti poštovaci dela čuvenog srpskog pesnika. “Posebno treba pomenuti da je za prevod ove poezije bila zadužena Dubravka Sužnjević čiji rad je vredan svake pohvale”, pomenuo je ambasador Prokić.
Mladi španski pesnici Pilar Martin, Migel Anhel Munjoz i Huan Soros pročitali su odabrane pesme Vaska Pope na španskom uz delove njegove poetike. Književni kritičar španskih vodećih dnevnih novina “El Pais”, Antonio Ortega, pomenuo je izuzetnost ovog srpskog pesnika uz njegovu univerzalnost i svetsku važnost.Uručen orden bivšem šefu španske diplomatije Migelu Anhelu Moratinosu

Bivšem šefu španske diplomatije Migelu Anhelu Moratinosu, u Beogradu, 19. novembra 2013. godine, uručen je Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Španije. Tom prilikom, on je poručio da visoko odlikovanje predstavlja odraz posebnog odnosa koji ima sa Srbijom i da njeni građani i dalje mogu da računaju na njegovu podršku.
Ukaz o odlikovanju Moratinosa doneo je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, 22. februara 2012. godine, a orden mu je uručio predsednik Komisije za odlikovanja Oliver Antić.VII konferencija Ekonomskih lidera Mediterana

Ambasadora Danka Prokića, Nebojšu Bogdanovića, potpredsednika Regionalne privredne komore Niš i Aleksandara Simonovića, rukovodioca sektora marketinga Slobodne zone Pirot, primio je predsednik trgovinske, industrijske i pomorske komore Barselone Miguel Valls I Maseda sa direktorom odeljenja ze međunarodnu saradnju Josep M. Carveraom.

Delegacija iz Srbije u periodu od 20. do 22. novembra 2013. godine, učestvovala je u radu VII konferencije Ekonomskih lidera Mediterana (www.medaeconomicweek.org).
 Рoznati pesnik i prijatelj Srbije, Antonio Porpeta

U četvrtak 14. novembra, Ambasadu RS u Madridu posetio je poznati pesnik i prijatelj Srbije, Antonio Porpeta. Ovom prilikom, pesnik je ambasadoru Danku Prokiću poklonio svoju knjigu memoara i započeli su razgovore oko priprema za prezentaciju Antologije srpskih pesnika na španskom planirane za početak sledeće godine u Madridu. Dobitnik uglednog pesničkog priznanja „Zlatni ključ Smedereva“, pored brojnih drugih nagrada, koji je više od 15 puta gostovao u Srbiji, želi da pomogne u promociji srpske kulture, a posebno poezije, u Španiji.“Seminar o srpskom filmu, u saradnji Ambasade Republike Srbije u Madridu sa Univerzitetom „Complutense"

                                      

Na Univerzitetu Komplutense (Universidad Complutense) u Madridu je 6. i 7. novembra održan Seminar o srpskom filmu, u saradnji Ambasade Republike Srbije u Madridu sa Univerzitetom „Complutense", Naučnog Udruženja „Icono 14" i udruženja „Casa Serbia."
Prikazan je paket filmova koji je sačinio Filmski centar Srbije u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova.
Veliki broj studenata i predstavnici srpske dijaspore imali su priliku da vide projekcije filmova „Kenedi se vraća kući" Želimira Žilnika, „Kad porastem biću kengur" Radivoja Andrića, „Hadersfild" Ivana Živkovića, „Klopka" Srđana Golubovića i „Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića.Seminar srpskog filma

Ambasada Republike Srbije u Madridu

Zajedno sa Casa Serbia, Icono 14 i Universidad Complutense u Madridu

poziva na

Seminar srpskog filma

koji će se održati

u četvrtak 24. i u petak 25. oktobra

u sali za konferencije

na Fakultetu informacionih nauka

Univerziteta Komplutense u Madridu.


Obavezan upis na: seminario.cineserbio@gmail.com

 


 Zvanična poseta predsednika PKS Ž. Sertića, Madrid 11.07.2013.god.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić posetio je špansku privrednu komoru i sa domaćinom, predsedavajućim Visokog saveta privrednih komora Španije Manuel Teruelom Izkueridom, razgovarao o privrednoj saradnji dve zemlje i reorganizaciji komorskih sistema

Sastanku su prisustvovali i Karmen Peres Otaola, savetnik za međunarodnu saradnju predsednika španske komore, Danko Prokić, ambasador Srbije u Madridu, i dr Zoran Bojović, savetnik predsednika PKS za međunarodnu saradnju.
 Načelnik GŠ Vojske Srbije general Ljubiša Diković, Madrid 03.07.2013. god.

Susret načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića sa načelnikom Generalštaba odbrane Kraljevine Španije, admiralom Fernandom Garsijom Sančezom, 03.07.2013. godine u Madridu.Retrospektivna izložba "Između dolina", 07.06.2013. god.

Retrospektivna izložba "Između dolina", umetničko-kulturni projekat međunarodne saradnje "Harama-Dunav" u regionalnom kulturnom centru "Cardenal Gonzago" - La Cabrera.Poseta potpredsednika Vlade Republike Srbije za evropske integracije gđe Suzane Grubješić Kraljevini Španiji od 27. do 29. maja 2013. godine.Uskrs u Madridu - 05.05.2013. god.Ivo Andrić

Izložba Ivo Andrić – pisac i/ili diplomata nastavlja putovanje po Španiji - sledeća stanica je Javna biblioteka Manuel Alvar u Madridu. Ovo je završno gostovanje ove izložbe u Madridu, posle biblioteka Valjekas i Fuenkaral.

Izložba je otvorena u sredu 13. marta u 19 časova, a otvorili su je Isabel Rosel, generalna direktorka za lepe umetnosti, knjige i arhive lokalne vlade Madrida, ambasador Republike Srbije u Španiji, Danko Prokić i direktorka Muzeja grada Beograda, Danica Jovović Prodanović.

U 2013. godini biće nastavljen i završen itinerer gostovanja izložbe „Ivo Andrić – pisac i/ili diplomata", započet u Godini Ive Andrića, 2011/2012. Planirano je gostovanje na Univerzitetu u Granadi krajem maja ove godine.

Izložba Ivo Andrić - pisac i/ili diplomata je realizovana uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Beograda.
 T.Š. "Drvo Art"

TEHNIČKA ŠKOLA „DRVO ART“  NA MEĐUNARODNOM SAJMU INDUSTRIJSKOG DIZAJNA U MADRIDU

Učenici beogradske Tehničke škole „Drvo art“ izlagali su na I Međunarodnom sajmu industrijskog dizajna u Madridu, u periodu od 12. do 16. februara 2013. Poziv za učešće usledio je posle veoma uspešnog nastupa koji je ova škola imala na najvećem svetskom sajmu nameštaja u Milanu prošle godine. Škola je jedini predstavnik Srbije na Sajmu i istovremeno, uz univerzitet sa Tajvana, jedina strana škola.
Škola je prikazala šest radova koji su nastali u poslednje dve godine na međunardonoj radionici „Dizajn igralište – Design playground“ koju ova škola organizuje svake godine i realizuje u saradnji sa svojim partnerskim školama iz Evrope i uz finansijsku podršku opštine Stari grad i grada Beograda (sekretarijata za obrazovanje).
Školu su predstavile učenice Anastasija Čolaković i Olja Mihajlović i nastavnice Jelena Obradov i Tatjana Mitrović. Za njih je ovo bila izuzetna prilika da razmene iskustva sa mladim dizajnerima iz celog sveta, a pre svega iz Španije, Italije i Francuske.
 FITUR 2013

U Madridu je završen FITUR 2013, jedan od tri najveća sajma turizma u svetu. Ove godine je bilo oko 120.000 posetilaca iz sektora turizma (što je 1,3 % više od prošle godine od čega je 4% veći broj stranaca), dok je ukupan broj posetilaca sajma bio preko 210.000 za pet dana.

Turizam Srbije predstavljen je na štandu NTOS-a koji je bio smešten na odličnoj lokaciji u hali sa evropskim destinacijama. Na štandu su bili predstavnici NTOS-a, TOB-a, agencije Magelan i Glob Metropolitan, koji su ove godine svoju turističku ponudu usmerili ka srpskoj kulturi, umetnosti i prirodnim lepotama zemlje. Na štandu je prvog dana organizovana degustacija različitih srpskih rakija, drugog dana sajma je u centru grada organizovano srpsko veče na kome je predstavljena srpska gastronomija, dok je dva dana na štandu srpska umetnica Divna Nikolić pokazivala posetiocima veštine pravljenja mozaika.

Štand je posetio i državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, zadužen za resor turizma dr Goran Petković uz pratnju ambasadora Danka Prokica.Sveti Sava

U Ambasadi proslavljen dan Svetog Save uz kraći dečiji recital i himnu pred oko 80 prisutnih. Ovim povodom su se okupila deca i roditelji zainteresovani za časove srpskog jezika, kulture i običaja „Hispano-srpskog kulturnog udruženja Ivo Andrić“.

Prisutnima su se obratili ambasador Danko Prokić, predsednik Udruženja Oskar de las Eras i koordinator aktivnosti Kulturne radionice Udruženja Ana Milutinović. Objašnjena je ideja i koncept časova za prvi semestar 2013. godine. Prvi čas je najavljen za 10. februar ove godine. Za naredne časove, koji se održavaju dva puta mesečno, planirano je upoznavanje sa srpskim običajima, umetnošću, književnošću, muzikom, plesom, jezikom, istorijom, geografijom i kinematografijom. U planu je priprema dečije priredbe sa folklornim tačkama i dramatizacijom, uz izložbu dečijih crteža u jednoj od biblioteka grada Madrida za kraj meseca maja ove godine.
 Predaja akreditivnih pisama

Njegovo Veličanstvo kralj Huan Karlos razgovara sa ambasadorom Republike Srbije Dankom Prokićem posle predaje akreditivnih pisama.

Kraljevska palata, Madrid, 29.01.2013. godine.
 Vesti
PREDAJA AKREDITIVNIH PISAMA
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, од 13.марта до 01.априла.2019.г.
Proslava Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije
Direktoru policije Vladimiru Rebiću u Madridu je uručena Medalja sa srebrnim obeležjem španske Nacionalne policije
Prisustvo Srbije na sajmu turizma FITUR 2019. u Madridu
K O N K U R S za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini
POSETA POTPREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE RS V. MARINKOVIĆA MADRIDU
BILATERALNI SASTANAK PPV I MSP DAČIĆA I MIP ŠPANIJE BORELA U MALAGI
Ministar Dačić učestvovao na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u Malagi 25. i 26. оktobra 2018.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u radnoj poseti Sevilji 24. i 25. oktobra 2018.
Otvaranja Konzulata Republike Srbije u Sevilji na čelu sa počasnim konzulom
Prezentacija o mogućnostima kineskih investicija u Srbiji
Ceremonija predaje akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Španiji Nj.E. Katarine Lalić Smajević, Njegovom Veličanstvu kralju Filipu VI, 13.septembar 2018.godine.
CEOE (Konfederacija poslovnih organizacija Španije) primila novog ambasadora Republike Srbije
Finale Evropskog vaterpolo prvenstva u Barseloni
Predaja akreditiva ambasadora Katarine Lalić Smajević u Svetskoj turističkoj organizaciji, 5. jula 2018.
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture
STUDIJSKA POSETA MADRIDU 19.-21.JUNA u okviru projekta, "Jačanje pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova"
DELEGACIJA AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U STUDIJSKOJ POSETI MADRIDU, 28.MAJA- 1.JUNA 2018.g.
SARADNJA SRBIJE I SPANIJE U OBLASTI JAVNE UPRAVE
Informacija o novoj platformi RTS
XXIII Diplomatski bazar solidarnosti "Kermes"
URUČENJE ZLATNE MEDALJE ZA ZASLUGE
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Obeležavanje Medjunarodnog Dana žena
Akt o slavnim srpskim ženama
Sastanak ambasadora Prokića sa GS Svetske turističke organizacije Pololikašvilijem, 30. januara 2018.
Obeležavanje praznika Svetog Save i dodela nagrada osvojenih na likovnom kon. 48. Susreta dece Evrope „Radost Evrope“
Osvojena nagrada na likovnom konkursu 48. Susreta dece Evrope „Radost Evrope“
AMBASADOR PROKIĆ POČASNI AKADEMIK
Sporazum o saradnji između NVO „Solidaridad Kosovo“ i Fondacije Škola fudbala Sporting Hihona
Doktorat Vlatke Rubinjoni Strugar na Univerzitetu Alkala
Otvaranje izložbe faksimila knjige „Miroslavljevo Jevanđelje“
Predavanje profesorke Filipović „Španski Jevreji kao paradigma manjinskih jezika u Srbiji“
Ekonomska saradnja Pirota i Madrida
POVELJA SVETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE PROFESORU UNKOVIĆU
Obeležavanje 125 godina od rođenja našeg nobelovca Ive Andrića
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u radnoj poseti Saragosi 26 i 27 septembar 2017.
IZLOŽBA SLIKA I MOZAIKA NIKODIM
Ambasador Danko Prokić i Jelena Čolak ispred škole “My Language Coach” (MLC).
Konferencija povodom obeležavanja dana sećanja na prognane i stradale Srbe
Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić boravio je u jednodnevnoj radnoj poseti Kralјevini Španiji
Omaž direktoru elektronskog magazina Semanario Serbio, Aleksandru Vuksanoviću
Prezentacija knjige „Bonavia“ D. Velikića
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine
MOGUĆNOSTI INVESTIRANјA U SRBIJU
ZAVRŠENI ČASOVI SRPSKOG ZA DECU ŠKOLSKE 2016/17
„Don Kihot“ na srpskom u španskom Kongresu
Sportisti FON-a pobednici u Valensiji
Degustacija srpskih i španskih vina
URUČENJE SRETENJSKOG ORDENA
Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen- obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Izbori za predsednika Republike Srbije
O B A V E Š T E Nј E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Prijava potraživanja stare devizne štednje
Parlamentarna saradnja Kraljevine Španije i Republike Srbije
Prijem povodom Dana državnosti 2017
Poseta Madridu škole Milan Rakić
Proslava Svetog Save
Kralјica Leticija uručila je diplomu Mastera iz grafičke štampe, ilustracije i umetničkog kovanja novca srpskoj umetnici Damjani Jokić u Kralјevskoj nacionalnoj fabrici novca.
Prisustvo Srbije na sajmu turizma FITUR 2017. u Madridu
Dodele priznanja kulturnog centra Vlade Galisije „Galisijska kuća“ u Madridu
Božićni festival od 15. do 23. decembra u kulturnom centru „Matadero“
Studenti FON-a generalni pobednici u Madridu
„Mundo diplomático” Radiointernacional-a
Otvaranje izložbe “Srbija u I Svetskom ratu” u Institutu za istoriju i vojnu kulturu Španije u Madridu
Akademski akt u Španskom Nacionalnom istorijskom arhivu u Madridu
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
„Balkanska zabava“ u nacionalnom Antropološkom muzeju Španije, u organizaciji Ambasade RS
Univerzitetska saradnja između Srbije i Španije
„Anđeli Žičke eparhije“ Velјka Mihajlovića u Madridu
Privremena izložba BALKANEROS: Sabor trubača u Guči (Srbija)
Koncert grupe "Sudba"
Filmski ciklus "Ko to tamo peva? Srbi kroz svoj film"
Embassy Cup, diplomatic soccer
Srpski projekat dobio nagradu “European Heritage Awards 2016” u Madridu
Noć srpske poezije u Madridu
Čitanje odlomka iz dela „Don Quijote de la Mancha“ na srpskom jeziku
Obeležavanje stogodišnjice diplomatskih odnosa između Srbije i Španije na Univerzitetu Complutense
Prezentacija knjige „ Srpske narodne pripovetke“ Vuka Stefanovića Karadžića, na španskom jeziku
Diplomatski bazar solidarnosti „ Kermes“ u Madridu
Ciklus Srpskog filma od 8. do 28. aprila 2016.godine
Konferencija posvećena Srbiji
Prezentacija knjige „Miris kiše na Balkanu“ i dvojezične monografije „Balkania“
OBAVEŠTENjE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
K O N K U R S za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini
Otvorena Knjiga žalosti povodom pogibije službenika Ambasade RS u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepić
Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Proslava Svetog Save 31.01.2016.
Božićni festival od 17. do 22. decembar u madridskom kulturnom centru „Conde Duque“
Univerzitet Complutense
Poseta Ambasadora Danka Prokica gradonacelniku grada Bilbao-a
NON-PAPER
UPLATA SREDSTAVA ZA PRIKUPLJANJE DONATORSKE I HUMANITARNE POMOĆI ZA MIGRANTE
AKCIJA PRIKUPLJANJA HUMANITARNE POMOĆI ZA PRIHVAT IZBEGLICA U REPUBLICI SRBIJI
Počeli časovi Radionice srpskog jezika i kulture u Ambasadi Srbije
KULTURNA SARADNјA NA PLANU OBRAZOVANјA SA UNIVERZITETIMA U R.SRBIJI
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić boravio je u Madridu 27.- 28.07.2015
Poseta Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Kongresu Španije, 5-6. jula 2015. godine.
Evropsko prvenstvo u rukometu na pesku
Pomoć Srbiji
Nagradni konkurs za dopisnike iz dijaspore
Poseta Ministra omladine i sporta Vanje Udovičića Španiji
Kraj školske godine za naše mališane
Čitanje odlomka iz dela „Don Quijote de la Mancha“ na srpskom jeziku
Uručenje rukopisa dela Don Kihot na srpskom jeziku
Okrugli sto „Progon hrišćana na Kosovu“, na Univerzitetu San Pablo u Madridu
Vaterpolo utakmica Španija – Srbija
Sajam turizma FITUR
Ciklus srpskih filmova u Madridu
Delegacija Regionalna privredna komora Niša u Španiji
Prezentacija u Institutu Servantes
Tesla, najveći pronalazač XIX veka
PRIKAZIVANјE KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA O NIKOLI TESLI
Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Koncert solidarnosti
Humanitarni koncert 25.09.2014.
Svetsko prvenstvo u košarci Španija
Izložba srpskog umetnika Nebojše Despotovića u Madridu
DONACIJE U MATERIJALNIM DOBRIMA
Informacije o poplavama i upućivanju humanitarne pomoći
PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji
ELEMENTARNE NEPOGODE U REPUBLICI SRBIJI
GORAN PETROVIĆ PREDSTAVLJA SVOJU NOVU KNJIGU U MADRIDU
Čitanje ”Don Kihota” na književnim svečanostima u Eskivijasu
Predaja akreditivnih pisama Ambasadora Danka Prokića
Koncerti srpskog Duo Jeux d”Anches u Madridu
Sporazum o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka
30. godina umetničkog stvaralaštva Divne Nikolić
Glasanje na vanrednim Parlamentarnim izborima
Projekcija filmova G. Paskaljevića u Španiji
Izložba naše slikarke Divne Nikolić
Ambasador D. Prokić u razgovoru sa Nj.E. Gilberta Saboy-om, 21.02.2014. god.
Specijalna nagrada za doktorat od Politehničkog univerziteta u Madridu
Obaveštenje za upis u birački spisak
Žreb za Svetski kup, Barselona 03.02.2014. god.
Kolektivna izložba slika 4 slikarke 31.01.2014.
Proslava dana Svetog Save 26.01.2014. u Madridu
Kulturna radionica Hispano-srpskog Udruženja Ivo Andrić
Knjiga sabrane poezije Vaska Pope “Tudji umor”
Uručen orden bivšem šefu španske diplomatije Migelu Anhelu Moratinosu
VII konferencija Ekonomskih lidera Mediterana
Рoznati pesnik i prijatelj Srbije, Antonio Porpeta
Seminar o srpskom filmu, u saradnji Ambasade Republike Srbije u Madridu sa Univerzitetom „Complutense"
Seminar srpskog filma
Zvanična poseta predsednika PKS Ž. Sertića, Madrid 11.07.2013.god.
Načelnik GŠ Vojske Srbije general Ljubiša Diković, Madrid 03.07.2013. god.
Retrospektivna izložba "Između dolina", 07.06.2013. god.
Poseta potpredsednika Vlade Republike Srbije za evropske integracije gđe Suzane Grubješić Kraljevini Španiji od 27. do 29. maja 2013. godine.
Uskrs u Madridu - 05.05.2013. god.
Ivo Andrić
T.Š. "Drvo Art"
FITUR 2013
Sveti Sava
Predaja akreditivnih pisama
Arhiva vesti