| |     Español | english  
Naslovna
Светосавска приредба

Дана 28. јануара 2023. године у просторијама Англосаксонске цркве у Мадриду одржана је Светосавска приредба, коју су извели ђаци српске допунске школе. Приредба је организована у част обележавања дана Светог Саве, школске славе.

Ученици српске школе у Мадриду, која је однедавно у организацији Министарства просвете Републике Србије, својом су изведбом - рецитовањем стихова и певањем песама о Светом Сави, читањем народних прича о његовом животу, као и глумачком интерпретацијом епизоде из његовог живота, евоцирали успомену на живот Растка Немањића и на његова дела као духовника, задужбинара, првог српског учитеља и просветитеља. Приредби је присуствовало више од тридесет људи, а поред родитеља ученика, присуствовали су и представници Амбасаде Републике Србије у Шпанији. Родитељи су се међусобно самостално организовали, те је након одржане приредбе приређено послужење са традиционалном српском храном и пићем. Хиспанско-српско културно удружење ,,Иво Андрић” је тим поводом свим ученицима - учесницима приредбе, доделило пакетиће са српским производима - грицкалицама и слаткишима.

Реакције свих родитеља на целокупну организацију приредбе су веома позитивне, будући да је ово први пут да се под окриљем школе српског језика у Мадриду организује једна свечана активност. Родитељи и ученици су веома срећни и задовољни због успешне заједничке реализације догађаја, међусобног дружења и интеракције на српском језику. Неки од коментара родитеља су да су одушевљени како су деца све припремила и како је све било лепо организовано, што наставници Катарини Марковић даје додатни ветар у леђа да марљиво настави започетим корацима у раду са ученицима допунске наставе на српском језику у Краљевини Шпанији.

Заједничко обележавање Савиндана допринело је поновном подсећању да његов живот и просветитељска мисија у ширењу знања, добронамерност и брига о нашим ближњима, треба да нам буду инспирација и узор у животу и раду.

Образовно-васпитни рад на српском језику у Краљевини Шпанији у организацији је Министарства просвете Републике Србије.

Аутор текста и фотографије: Катарина Марковић

Исечци са Светосавске приредбе  

Портрети Светог Саве, радови ученика


Verzija za štampu
Dijaspora
ПАРОХИЈА СВЕТИХ АПОСТОЛА – МАДРИД Распоред Богослужења до јула 2024. год.
Архијерејскa литургијa
БАДЊЕ ВЕЧЕ ЛИТУРГИЈА
УСКРШЊА ЛИТУРГИЈА
Допунска настава на српском језику у Краљевини Шпанији
Светосавска приредба
БАДЊЕ ВЕЧЕ ЛИТУРГИЈА
O dijaspori i Srbima u regionu
Klubovi
Mediji
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali